22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Erdoğan: Öcalan dosyası millet vicdanında kapandı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ’adil yargılanma hakkının ihlal edildiği’ yolundaki görüşü teyit etmesi ardından Türkiye’de siyasetçiler konuyla ilgili görüşlerini açıkladılar.

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, AİHM’nin kararının usule ilişkin olduğunu belirterek "Esas ile alakalı bir şey söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bundan herkesin, gerek içeride gerek dışarıda emin olması gerekir. Bu dosya, hukuken yeniden açılsa da açılmasa da millet vicdanında kapanmış bir dosyadır" dedi.

Erdoğan, "Bütün dünyada hassasiyetin doruğa çıktığı bir dönemde, dünya bir teröristin suç dosyasına eğer yeniden bakmak istiyorsa, biz bu yaklaşım tarzına "Türkiye’de yargı bağımsızdır ve Türkiye Cumhuriyeti devleti açık bir hukuk devletidir demek suretiyle cevabımızı veririz" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Abdullah Öcalan ile ilgili kararının "yeniden yargılanma" yönünde olmadığına dikkati çekerek, asıl kararı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin vereceğini kaydetti.

"Bu dosya, hukuken yeniden açılsa da açılmasa da millet vicdanında kapanmış bir dosyadır"

Baykal, ’’Önerimiz iktidarın teslimiyet anlayışından bir an önce çıkması ve kararın olanaklarını sonuna kadar kullanmak üzere harekete geçmesidir’’ dedi ve "Alınan karar, Öcalan yargılaması sırasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bazı maddelerinin ihlal edildiği ve yapılan yargılama usulüyle ilgili yanlışlıkların tespit edildiği yönündedir" görüşünü savundu.

"Yargılamanın tekrar yapılmasına yönelik bir karar alınmamıştır" diyen Baykal sözlerini "Usul eksiklikleri bulunduğuyla ilgili mahkeme tespitinin nasıl hayata geçirileceği, ne yapılması gerektiğiyle ilgili değerlendirme yapma hakkı, yetkisi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ndedir. Hepimiz ve bütün dünya çok iyi biliyor ki bu yargılamayı tekrar ederek farklı bir yargı sonucuna ulaşmak söz konusu değildir" diyerek sürdürdü.

Baykal: Yargılamanın tekrar yapılmasına yönelik bir karar alınmamıştır

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aldığı kararın gereğinin "anayasa, taraf olunan uluslararası sözleşmeler ve yürürlükteki yasalar çerçevesinde takdir edileceği" belirtildi.

DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını "olgunlukla karşılaması" gerektiğini ifade ederek, "Öcalan’ın evrensel hukuk normlarıyla yeniden yargılanmasının, Kürt sorunun tartışılması ve çözümü için yeni bir fırsat yaratacağını düşünüyoruz" görüşünü savundu.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, kararda, "Batının terörizme destek veren yüzünü" açıkça gördüklerini belirtti. Yazıcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, AİHM’nin, "daha önceki kararlarında olduğu gibi, yine bölücü ve bozguncuların lehine" bir karar verdiğini ifade etti.

Kararı, "adlî değil, siyasî bir karar’’ olarak niteleyen Yazıcıoğlu, Batı’nın terörizme destek veren yüzünü, bu kararda açıkça gördüklerini savundu.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2005 Perşembe 20:21:13
Güncelleme :12 Mayıs 2005 Perşembe 20:45:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?