18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan: Ruhban Okulu gündemimizde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis arasındaki görüşme sona erdi. İkili ilişkiler, Türkiye’nin AB üyeliği, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar’daki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, iki lider sıcak mesajlar verdi. Yunanistan Başbakanı Karamanlis, Türk hükümetinin reform çalışmalarına destek verdiğini, Kıbrıs’ta da iki kesimin bir ülke olarak AB’de bulunması yönündeki görüşlerini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan ise, mevcut sorunların iki ülke arasında konuşulmasının iyi bir gelişme olduğunu kaydetti. Erdoğan ayrıca, Heybeliada Ruhban Okulu konusunun da gündemlerinde olan bir konu olduğunu ve sorunu çözme gayreti içinde olduklarını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3 günlük resmi bir ziyaret için gittiği Atina’da, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından kabul edildi. Başbakanlık’ta gerçekleşen görüşme sonrası Karamanlis ve Erdoğan, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Karamanlis, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konusunda heyetlerin bugünden itibaren yakın gelecekte bir araya gelerek çalışmaları konusunda fikir birliğine vardığını kaydetti. Karamanlis ayrıca, Yunanistan Başbakanı olarak Türkiye Başbakanı’nın tüm reform çalışmalarına destek olacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Karamanlis’in daveti üzerine geldiği Yunanistan’da bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kendisine ve heyetine gösterilen ilgiden dolayı şükranlarını ileten Erdoğan, dün akşam Karamanlis’in evindeki yemekli toplantıda, iki ülkenin kültürel benzerliklerini gözlemlediğini belirtti.

Görüşmeler sırasında ağırlıklı olarak ikili ilişkiler üzerinde durduklarını ifade eden Erdoğan, ayrıca Türkiye-AB ilişkileri, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkaslar’daki gelişmeleri ele alma fırsatı bulduklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasında yakınlaşma ve işbirliği sürecinin 5 senedir tatminkar biçimde ilerlemekte olduğuna işaret ederek, "Fakat 1988’den beri ilk defa bir Türk Başbakan Yunanistan’a geliyor. Bundan son derece memnunum. Dönemimizde işbirliği ilişkileri hızlanacaktır. Türk-Yunan ilişkileri, hükümetlerimizin gösterdiği idare ile desteklenmektedir. Gerek Yunan gerek Türk halkının ortaya koyacağı performans, ilişkilerin daha da gelişmesine neden olacaktır. Ortaya koyacağımız siyasi iradelerle, bu süreç hız kazanacaktır. Her iki ülkede çeşitli kesimlerin bir araya gelerek işbirliği yapma gayretlerini memnuniyetle karşılıyoruz. Kültürel temaslarda da kayda değer artış görülmektedir. Kültürel münasebetlerin gelişmesi, halklarımıza birbirlerini daha yakından tanıma fırsatını verecektir" dedi.

Karamanlis ve hükümetinin de aynı yaklaşıma sahip olmasını memnuniyet verici olarak değerlendiren Başbakan Erdoğan, Karamanlis’in, Türkiye’nin AB sürecine verdiği destekten dolayı memnuniyetini ilettiğini söyledi. Erdoğan ayrıca, kendisini memnun eden diğer bir hususun da, mevcut sorunların artık iki ülke arasında konuşulması olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Aracılarla değil, karşılıklı olarak, gerek bakanlar gerekse başbakanlar düzeyinde çok daha sıcak bir şekilde görüşme fırsatını bulmak inanıyorum ki AB sürecini de hızlandıracaktır" diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN, KUZEY KIBRIS’TAKİ İZOLASYONUN KALDIRILMASI YÖNÜNDEKİ ATAĞI

"Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğinizi söylediniz. Türk hükümetinin KKTC üzerindeki, referandumdan sonra izolasyonun kırılması yönünde diplomatik atak başlattığını biliyorsunuz. Bu atağa ne derece destek veriyorsunuz?" şeklindeki bir soruya Yunanistan Başbakanı Karamanlis şöyle yanıt verdi:

"Sanıyorum ki AB bu konuda kararlarını almış bulunuyor. AB’ye katılan ülke Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tümüdür. Tabi ki Kuzey Kıbrıs’ın özel bir statüsü var. Bu bakımdan AB’nin büyük bir sorunu yoktur, ancak şunu da vurgulamak isterim; Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti referandumdan hemen sonra belli bir politik irade ortaya koymuş, ilk adım olarak Kuzey kısma ekonomik destekte bulunma vaadini gerçekleştirmiştir. Esas hedef; Ada’nın iki kısmının bir ülke olarak AB’de bulunmasıdır"

Karamanlis, "Lahey konusundaki tutumlarınız ne olacak? Beraberce Lahey’e gidip anlaşma yapılması söz konusu mu?" sorusuna ise "Bu konuda ikili görüşmeler başlamış bulunuyor. Bu görüşmeler henüz belli bir sonuca varmamış. Umudum en yakın zamanda bir sonuca varılmasıdır" şeklinde yanıt verdi.

Bir soru üzerine Erdoğan, "Aramızdaki muhabbeti zannediyorum ki sadece Karamanlis’in başbakan olmasından itibaren değil, başbakan olmadan önce izlemeniz lazım. Kültürlerimiz arasında ortak paydalar çok. Ben İstanbul’da doğdum, büyüdüm. İstanbul’da benim şahsen Rum vatandaşlarımızdan patronlarım oldu. Biz akşam bunları dertleştik. Böyle ilişkilerimizin olduğu bir geçmişten geldik. Biz ’Geçmişi geçmişte bırakalım’ diyoruz. Geleceği sağlam temeller üzerinde birlikte inşa edelim. Bizim gördüklerimizi bizden sonraki nesiller ne görsün ne de bilsin. Barışı da kendi dünyamızda pekiştirmemiz lazım. Eğer bunu başarırsak, bu problemlerin hepsi çözülür" dedi.

RUHBAN OKULU GÜNDEMİMİZDE

"Reformlar çerçevesinde Heybeliada Ruhban Okulu meselesi de göz önüne alınıyor mu?" şeklindeki bir soruya yanıt veren Erdoğan, "Bizler de ciddi bir siyasi iradenin mevcut olduğunu söyledik. Bizler için, özellikle siyasetçi için görev, sorunları çözmektir. k Başbakan Yunanistan’a geliyor. Bundan son derece memnunum. DŞu anda, bu sorulan Heybeliada’daki ruhban okulu gündemimizde olan bir konudur. Her iki taraf da bu sorunları çözme gayretinde" diye konuştu.
Erdoğan, Ege sorunu konusunda ise "Taraflar bu konuda çalışıyorlar. Geçmişten bugüne taşınan sorunlar var ama bize düşen bu sorunları ortadan kaldırmaktır" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Celal Bayar’dan sonra Yunanistan’a giden ilk Türkiye Başbakanı oldu.

ATİNA-EPA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2004 Cuma 17:25:15
Güncelleme :8 Mayıs 2004 Cumartesi 00:12:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?