20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Erdoğan: Rumlar iyi niyeti heba etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs'taki referandum sonuçlarıyla ilgili olarak "Kıbrıs Rumları çözüme değil, plana 'hayır' demiştir" dedi.


Siirtliler Gecesi'ne katılmak üzere Ataköy Crowne Plaza'ya giden Başbakan Erdoğan, Kıbrıs'taki referandumla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Kıbrıs'ın Kuzey ve Güneyi'nde bugün yapılmış olan Annan Planı ile alakalı referandumun kesin olmayan sonuçlarının açıklandığını ve bu sonuçlara göre KKTC'de beklendiği gibi büyük bir 'evet' oyu çıktığını belirten Başbakan Erdoğan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde ise beklendiği şekliyle büyük ölçüde 'hayır' oyu çıktığını söyledi.


Erdoğan, bazı istenmeyen olayların cereyan ettiğini, ama bunlara rağmen demokratik neticenin halkın iradesi ile tecelli ettiğini ifade etti.


Her iki taraftan da 'evet' oyu çıkması ile yeni bir dönemin farklı başlangıcına 1 Mayıs'tan itibaren başlanacağına işaret eden Başbakan Erdoğan, "Bu olmadı. Bunun dışında farklı bir dönem ortaya çıktı. Burada bir gerçeği özellikle vurgulamak istiyorum. Güney Kıbrıs adil ve kalıcı bir çözümün oluşmasına katkıda bulunmamak suretiyle atılmış olan bu iyi niyet adımını heba etti. Biz böyle bir sonuç olsun istemezdik. Bu adım da esasen Güney Kıbrıs kaybetti. Kıbrıs Rumları çözüme değil, plana hayır demiştir" dedi.


Türkiye'nin bir garantör ülke olarak ne kadar iyi olduğu göstermek suretiyle çözüm arayan bir ülke olduğunu ispatladığını dile getiren Erdoğan, "Bundan sonra kimse, Türkiye hakkında olumsuz bir yaklaşım gösteremez. KKTC'de Anavatan ile aynı siyasi iradeyi paylaştığını bu referandumda göstermiştir. Bir diğer garantör ülke Yunanistan, iyi niyetini korumuş, bu iyi niyete bizim de katkımız olsun demiş. Ama sonuç 'hayır' olarak çıkmıştır" dedi.


AB, ABD ve diğer ülkelerin Türkiye'nin iyi niyetini bu süreçte gördüğünü dile getiren Başbakan Erdoğan, bu sürecin Türkiye'nin fiili olarak iyi niyetini gösterdiğini söyledi. Türk tarafının her zaman çözüm arayışında olduğunu kaydeden Erdoğan, "Tavrımızı hepiniz biliyorsunuz. Bundan sora da aynı şekilde bu tavır devam edecektir. Uluslararası camia farklı bir netice bekliyordu. Ama beklenen olmadı. Kıbrıs Türkleri'ne uluslararası camiada artık bugüne kadar yapılan tecrit politikalarının bugünden itibaren bittiğine inanıyorum. Bundan sonra Kuzey Kıbrıs Türkleri artık bir tecrit politikasına tabi tutulamaz. Olması gereken KKTC halkına insan hakları noktasında yaklaşım içinde olmasıdır" diye konuştu.

Annan Planı'nın bundan sonra tekrar gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soruya Başbakan Erdoğan, "Boyacı küpü değil. Bir kere yapılır ve biter. BM Genel Sekreteri de 'Böyle bir şey içinde olmam' diyerek noktayı koymuştur" cevabını verdi.


Bir gazetecinin, ABD'nin KKTC'ye yönelik bir takım açılımları yapacağına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, "Bu konuyla ilgili referandum öncesi süreçte, dünyanın değişik ülkelerinin liderlerinin açıklamaları oldu. Ben konuşmamda uluslararası camianın Kıbrıs Türkleri'ne uygulanan tecrit politikalarının arındırılacağı istikamette adımlar atacağına inandığımı söyledim. Sizlerin duyduğu şeyler, yabancı olmadığımız beklentilerimiz içersinde olması gerekenler diye düşünüyorum" dedi.


Denktaş'ın açıklamalarıyla ilgili soruya Erdoğan, Denktaş'a saygısının olduğunu söyledi. Erdoğan, "Şu ana kadar bu süreçteki kanaatlerimi açıkladım. KKTC halkı ortaya bir kanaat koydu. Bu kanaati Denktaş nasıl değerlendirir bilemem. Benim değerlendirme yapmama gerek yok" karşılığını verdi.


KKTC'ye her zaman destek verdiklerini dile getiren Başbakın Erdoğan, bundan sonra da desteklerinin artarak devam edeceğini söyledi. KKTC'deki vatandaşların çok daha farklı konuma gelmesini istediklerini kaydeden Erdoğan, yeni sürecin Kıbrıs'taki Türk halkına çok şey kazandıracağına inandığını belirtti.


KKTC'nin bir devlet olduğunu ifade eden Erdoğan, "KKTC zaten bir devlettir. Devlet olarak vardır. Bu plan gerçekleşseydi, iki kurucu devlet, bir federe devleti oluşturacaktı. Şu anda Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti oluşmadı" dedi.

İSTANBUL - İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2004 Cumartesi 22:48:26
Güncelleme :25 Nisan 2004 Pazar 00:02:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?