23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Erdoğan: SEKA için geri adım yok

Ankara - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "SEKA İşletmesi’nin arazisi, millete hizmet için kendi yerel yönetimine bedelsiz olarak tahsis edilmek süresiyle verilmiştir ve bundan da geri adım atmak söz konusu değildir" dedi.

Erdoğan, Etiyopya’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun SEKA İzmit İşletmesi’nin kapatılmaması için 4 Mart Cuma günü işyerlerini terk etmeme kararını değerlendirdi. Türk-İş Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştüğünü belirten Erdoğan, konuyu siyasallaştırma gayreti içerisine girmenin kendisine göre çok ciddi bir yanlış olduğunu söyledi.

Erdoğan, bütün çıkış yollarını gösterdiklerini, burada çalışan 200 işçinin Taşucu SEKA Tesisleri’ne alınabileceğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Direncin arkasındaki şey şu; ihbar ve kıdem tazminatları konusunda, biz ihbar ve kıdem tazminatlarını vermek suretiyle bu süreci kapattık. Hepsinin hesabına bu paraları yatmış vaziyettedir. 2004 rakamlarıyla ortalama 40 milyar lira civarında aldıkları tazminattır ve bundan sonraki süreci tabi kendileri ihbar ve kıdem tazminatını almak suretiyle ayrıldıkları için yeni iş bulmaları halinde tabi daha düşük ücret alacaklarından dolayı burada kendilerine göre bir sıkıntı var. Bunlar ihbar ve kıdem tazminatları kalsın, bu fabrikada 30 trilyon lira zarar etsin. Ortalama ikramiyeleri ile beraber 2 milyar liraya ulaşan maaşlarını almaya devam edelim düşüncesiyle buranın bu şekilde kalmasını istiyorlar."

Erdoğan, ekonomik ömrünü tamamlamış bir tesisin zararına çalışmasını istemediklerini belirterek, SEKA İzmit İşletmesi’nin kapatılmasıyla Hazine’nin sırtından asgari 30 trilyon liralık bir yükün kaldırılacağını kaydetti.

Öte yandan, hükümetin 2005 yılını "Afrika yılı" olarak ilan ettiğini belirten Erdoğan, Afrika ziyareti sırasında gideceği ülkelerle Türkiye arasında ekonomik işbirliği alanında da önemli potansiyelin mevcut olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Ayrıca üçüncü ülkeler zemininde de işbirliğine gidilmesi üzerinde durmaktayız" dedi.

Erdoğan, ziyaretleri sırasında Etiyopya Cumhurbaşkanı Girma Wolde-Georgis, Başbakan Meles Zenawi, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde ise Cumhurbaşkanı Thabo Mbeki, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Jacop Zuma, Batı Cape Eyaleti Başbakanı İbrahim Resul ile görüşeceğini kaydetti.

Ziyaret edeceği ülkelerle Türkiye arasında ekonomik işbirliği alanında önemli potansiyelin mevcut olduğunu belirten Erdoğan, "Ayrıca üçüncü ülkeler zemininde de işbirliğine gidilmesi üzerinde durmaktayız" diye konuştu.


AA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 23:30:00
Güncelleme :1 Mart 2005 Salı 23:32:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?