17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Erdoğan: Türkiye Kıbrıs'tan asker çekmez

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ’’Türkiye Ermeni soykırımı konusunda rahat bir ülkedir. Çünkü bu konu ne Osmanlı ne de Türkiye Cumhuriyeti’nin arşivlerine bakılıp konuşulmuş bir konu değildir’’ dedi.
OECD raporunun açıklanmasının ardından OECD Genel Sekreteri Donald Johnston ile basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan habercilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğan habercilerin Ermeni soykırımıyla ilgili soruları üzerine, haftada dört Ermenistan uçağını havaalanına kabul eden bir ülkenin başbakanı olduğunu belirterek "Türkiye’nin yaklaşımı henüz karşı tarafta yok. Soykırım konusunu kabul edebilmem için gelin arşivlere girin. Objektif bir değerlendirme yapabilmeniz için bunu halletmeniz lazım" diye konuştu.

"Türkiye, KKTC’den askerini çekmez"

OECD Annan Planı’na KKTC’nin ’evet’ dediğini hatırlatan Başbakan, "Türkiye KKTC’den asker çekmez. ’Evet’ diyen KKTC’ye hala izolasyon uygulanmaktadır. ’Hayır’ diyen Rum tarafı ise AB üyesi olmuştur. Bu çelişki değil midir? Bunu taraflı bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.

"Türkiye ödevini yerine getirmiştir"

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı duran ülkelerden Fransa’yla ilgili olarak ise "Helsinki ve Kopenhag zirvelerinde verilen sözlerin altında Fransız dostlarımızın da onayı ve desteği var. Fransa’nın bizi iç siyaset malzemesi yapacağını düşünmüyoruz, çünkü biz dostuz" dedi.

"AB üyelik kararında duygusallık yoktur"

Siyasi liderlerin halklarından aldıkları yetkileri kullandıklarını söyleyen Erdoğan, "AB’ye girmenin şeklini oradaki kayıtlar ve kriterlerinden biliriz. Bunlar yapıldığında müzakere süreci başlar ve tam müzake olur, ’ben istersem olur’ olmaz. Ciddi kriterlere bakılır. Duygusallık yoktur. Devlet idare ediliyor" dedi.

"Almanya ile iyi bir noktadayız"

Yabancı yatırımın süratle arttığını da vurgulayan Erdoğan, "Almanya ile iyi bir noktadayız. Temmuz sonu ile yabancı sermaye 1.8 milyar dolara ulaşmıştır. Yılsonuna kadar 2.5 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.
Güven ve istikrarın oluşmaya başladığına da değinen Erdoğan, "AB müzakereleri başladıktan sonra yabancı sermaye daha da artacaktır" yorumunu yaptı.
PARİS
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2004 Perşembe 17:34:31
Güncelleme :22 Ekim 2004 Cuma 11:10:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?