20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Erdoğan: Üyeliğimiz ahenk getirecek

Londra - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere'de yayımlanan The Times ve The Independent gazetelerine verdiği özel röportajlarda, "Türkiye'nin AB üyeliğine kabul edilmesinin medeniyetler arasındaki ilişkilere ahenk getireceğini" söyledi.

Erdoğan, demeçlerinde El Kaide terörüne atıfta bulanarak, "Türkiye'ye 'hayır' denilmesi halinde dünya bugünkü duruma tahammül etmek durumunda kalacaktır" diye konuştu.

Erdoğan, terörün açık bir tehdit olduğunu ve bugün herkesi çevrelediğini belirterek, "Eğer AB basitçe bir Hıristiyan kulübü olarak kalmayı seçerse bizim yapabileceğimiz bir şey kalmaz. Ama eğer bu ülkeler Türkiye'ye 'hayır' diyerek dünyanın kalan bölümüyle köprülerini yakarsa tarih onları affetmeyecektir" ifadesini kullandı.

"Biz Türk ve Müslümanız, demokratız ve ülkemiz de laik bir ülkedir. Başka bir şey söylemeye de gerek yok" diyen Erdoğan, AB'nin Türkiye'ye diğer aday ülkelere göre en sert kriterleri uyguladığını kaydederek, "Bütün kriterleri yerine getirdik. Ancak buna rağmen Avrupalılar hala çekinmekteler" dedi.

Fransa gibi bazı ülkelerin Türkiye'ye alternatif bir model önerilmesi gibi bazı tekliflerde bulunabilecekleri yolundaki yorumları değerlendiren Erdoğan, "Halen Fransa'da 400 bin Türk yaşamaktadır. Biz Fransızları bu kadar korkutacak ne yaptık? Fransızların bizi doğru algılayamamasına yol açan ve bu kadar korkmalarına neden olan şeyin ne olduğunu anlamakta güçlük çekiyoruz. AB içinde 'imtiyazlı üyelik' diye bir kavram yok. Bizden başka hiç kimseye böyle bir şey önerilmemiştir ve bizim de Türkiye için böyle bir seçeneği kabul etme ihtimalimiz yoktur" diye konuştu.

Erdoğan, Kıbrıs konusunda da sınır sorunları olan bir Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınmasının hata olduğunu söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 15:10:33
Güncelleme :13 Aralık 2004 Pazartesi 15:19:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?