18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan:AB KKTC konusunda beklenen adımları atmalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB’nin, KKTC konusunda beklenen adımları atması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs konusunda bir soruya şu yanıtı verdi:

"Öncelikle atılan adımları konuşalım. Referandum’da KKTC halk olarak bir adım atmıştır. Türkiye, bütün tavrını ortaya koymuştur. Ticaret serbest hale gelmiştir. AB ülkelerinden gelen vatandaşların pasaportsuz geçişleri konusunda KKTC gerekeni yapmıştır. Türkiye’nin yaklaşımı bundan sonra da pozitiftir. İnanıyorum ki, KKTC de pozitif davranışlarını sürdürecektir. Bütün mesele, bunlar yapılırken, AB’nin de kendine düşeni yerine getirmesidir. Bu ekonomik izolasyon ne kadar sürecek? Bu soruyu onlara sormak lazım. Çünkü AB, Annan planının kabulünü sürekli önümüze getirmiştir. Bu konuda her zaman Rumların bir adım önünde olacağımızı söyledik ve bunu yerine getirdik. KKTC de yerine getirdi."

KKTC ile ilgili atılmış henüz hiçbir adım olmadığını, ekonomik izolasyon konusunda beklenen adımların atılmadığının görüldüğünü anlatan Erdoğan, "Bu adımların atılması gerekir. Görüşmelerimizde haklı olduğumuzu, bu adımların atılacağını söylüyorlar. 259 milyon euroluk yardımın verilmesi, deniz taşımacılığı alanında bazı adımların atılabileceği konusu, bazı olumlu sinyaller var. Bunları bekliyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, KKTC’nin 1 Mayıs’tan önceki konumda bulunmadığını vurgulayarak, KKTC Başbakanının her yere başbakan sıfatıyla davet edildığını belirterek, ABD, Rusya, AB’nin bu sıfatla davet ettiğini kaydetti.

Erdğan, "Bunlar atılmış adımlardır. Sabırla, arkasının geleceği inancındayım. Bizim üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. İslam Konferansı, ’Kıbrıs Türk Devleti’ olarak KKTC’yi gözlemci kabul etmiştir. Bunlar olumlu gelişmeler. Bundan sonrasında da inanıyorum ki gelişmeler iyi olacaktır." diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin başlamasına ilişkin olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:

"Komisyon raporu olumlu olursa müzakerelere 2005 Mart ayında başlanacağı bir tahmin ve temenni. Tam üyelik zamanlaması konusunda tahmine girmemiz veya olması-olmaması diye bir derdimiz yok. Türkiye için müzakere süreci başlasın istiyoruz. Ondan sonrası uygulamadaki eksikliklerin tamamlanmasıyla ilgili bir süreçtir. Bu süreçteki performansımız önem arz eder. Türkiye o süreçte ne kadar başarılı olursa, tam üyelik o kadar kısalır veya uzar. Türkiye altyapısıyla, yasal düzenlemeleriyle, uygulamada attığı kararlı adımlarıyla, siyasi iradesiyle artık mart 2005’te müzakere çalışmalarını başlatır diye düşünüyoruz. Müzakerelere başlamamız bizim çok önemli bir beklentimizdir."
BRÜKSEL
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2004 Cuma 17:19:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?