19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Erdoğan:AB Tarih Vermezse Halkımıza Anlatmakta Sıkıntı Çekeriz

Görüşmede, aralarında Alman, Fransız ve Belçikalı medya temsilcilerinin de bulunduğu 9 İletişim Grubu üyesi Erdoğan'a AB ve Kıbrıs'la ilgili sorular sordu. Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan bir gazetecinin hazırlanan bazı raporlarda Türkiye'de hala işkence olduğuna dair tespitler bulunduğunu hatırlatması üzerine, 1 yıllık iktidarları süresince işkenceye karşı sıfır tolerans gösterdiklerini belirtti. Erdoğan, "O raporlar ne derece sağlıklı bilmiyorum ama bize gelen her ihbarı titizlikle değerlendirip üzerine gidiyoruz. Bu konuda asla taviz vermiyoruz" ifadelerini kullandı.


AB'nin Aralık ayında Türkiye'ye tarih vermemesi halinde nasıl bir tavır takınacakları sorusu üzerine Erdoğan, AB'nin bunu gerekçelendiremeyeceğini ve dünyaya anlatmakta sıkıntı çekeceğini ifade etti. Bunu Türk halkına anlatmakta da sıkıntı çekeceklerine işaret eden Erdoğan, Türk halkının büyük bir hayal kırıklığı yaşayacağını kaydetti. Erdoğan, "Ama elbette bu dünyanın sonu değil. Biz Kopenhag kriterlerini Ankara kriterleri yapar yolumuza devam ederiz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin AB'ye hazır olduğu ancak AB'nin Anayasa'sı bile bulunmadığı için buna hazır olmadığı yönünde bir senaryonun ortada dolaştığı yönündeki hatırlatma üzerine Erdoğan, "Şimdiye kadar alınanlar Anayasa hazırdıda mı alındılar" şeklinde yorum yaptı. Türkiye'nin AB'ye ne kazandıracağı sorusuna ise Erdoğan şu karşılığı verdi: "AB, üzerindeki 'Hristiyan Kulübü mü?' sorusunu ortadan kaldıracak. Siyasi değerler bütünü olduğu anlayışını ortaya koyacak. Medeniyetleri buluşturacak. Türkiye'nin islamla demokrasi kültürünü buluşturmuş bir ülke olarak AB'ye üye olması diğer Türk ve islam topluluklarını da bu yönde bir değişime götürecek".
'Kıbrıs'ta Türkiye'nin bir jesti olacak mı?' sorusu üzerine ise Erdoğan, Türkiye'nin şimdiye kadar elinden geleni yaptığını vurguladı. Erdoğa şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye gereken jestleri de ortaya koydu ama Rum tarafı aynı şekilde mukabelede bulunmadı. Annan'ın bir daha oturmam dediği 4. müzakere süreci Türkiye'nin yoğun çabasıyla başladı".

iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2004 Çarşamba 13:29:04
Güncelleme :3 Mart 2004 Çarşamba 18:24:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?