23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Erdoğan:ABD ile stratejik ortaklık teyid edildi

ABD Başkanı George Bush ile yaklaşık bir saat görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ’’stratejik birlikteliğimizin gelecekte de devam etmesini karşılıklı olarak vurguladık’’ dedi.

Görüşmede Kıbrıs sorununu görüştüklerini de belirten Erdoğan, "Türkiye’nin ABD yatırımlarına açık olduğunu ifade ettik. Zatıhallerinin de buna olumlu bakışı sevindirici" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush, daha önceden kararlaştırıldığı gibi 17.30’da Beyaz Saray’da biraraya geldi.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen iki lider ele aldıkları konuları açıkladı. İlk açıklama ABD Başkanı George Bush’tan geldi.

Türkiye-ABD stratejik ilişkilerine vurgu

Başbakan Erdoğan’a ’geniş Ortadoğu girişimi’ çerçevesinde Türkiye’nin verdiği destekten ötürü teşekkür ettiğini belirten Bush, "’Erdoğan ile birçok konuda çok kapsamlı görüşmelerde bulunduk. Bunun sebebi de, Türk ABD ilişkilerinin çok önemli stratejik ilişkiler olmasıdır’’ dedi.

Türkiye’nin demokrasi alanında örnek ülke oluşunun geniş Ortadoğu girişimi için ne kadar önemli olduğunu takdir ettiğini ve Afganistan’da oynadığı önemli rol için de teşekkür ettiğini belirten Bush, "Sayın başbakanın Afganistan seyahati hakkında bilgi aldım. Bilhassa halkın çektikleri ve çocukların hayatlarının ne kadar zor olduğunu gözönüne aldık. Bölgeye daha fazla yardım konusunu değerlendirdik" diye konuştu.

ABD Başkanı, Erdoğan ile görüşmesinde Türkiye ve ABD’yi ilgilendiren dış politika konularını ele aldıklarını, bunlar arasında en önemlilerinden birinin İsrail ile yan yana barış içinde bir Filistin devletinin kurulması konusu olduğunu söyledi.

Başkan Bush, Başbakan Erdoğan’ın kendisine, Türkiye’ye daha fazla ABD yatırımı yapılması konusunu gündeme getirdiğini, kendisinin bu yönde yardımcı olmaya çalışacağını da belirtti. Bush, ’’bütünüyle değerlendirirsek, çok zengin ve verimli bir görüşme oldu’’ ifadesini kullandı.

Erdoğan: "Kıbrıs sorununu değerlendirdik"

Bush’un ardından açıklama yapan Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı ile özgürlükler, insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi, güvenlik ve terör konularını değerlendirdiklerini söyledi.

Bölgesel dinamikler açısından ’geniş Ortadoğu projesi’ üzerinde görüşme olanağı bulduklarını belirten Erdoğan, "Kıbrıs sorununu değerlendirme imkanımız oldu. Irak, Afganistan tüm bunları geniş manada değerlendirme imkanı bulduk. ABD ile Türkiye arasındaki dayanışmanın gelecekte aynen özgüven içinde yürümesini konusunu değerlendirdik" dedi.

Başkan Bush’a Türkiye’nin güven ve istikrar sağlamış bir ülke olarak ABD yatırımlarına açık olduğunu ifade ettiklerini de belirten Erdoğan, "stratejik birlikteliğimizin geleceğe doğru güvenle yürüyeceğini teyit etmiş olduk" diye konuştu.

Beyaz Saray Oval Ofis’te üçüncü kez biraraya gelen liderlere Türkiye’den Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başmüzakereci Devlet Bakanı Ali Babacan, Başbakanın danışmanı Egemen Bağış ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu ile ABD’li muhatapları katıldı.

Görüşmeye ABD tarafından Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice, Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Savunma Bakan Vekili Gordon England ve Ankara Büyükelçisi Eric Edelman katıldı.

Görüşmenin önemli gündem maddelerini Kıbrıs sorunu, Irak, terörle mücadele ve Türkiye’nin AB yolculuğu oluşturuyordu.

Ankara açısından asıl beklenti ise, stratejik ortaklık vurgusunun güçlü bir şekilde yapılmasıydı. Stratejik ortaklık mesajının verilmesi ile Ankara’nın bu konudaki beklentisi de gerçekleşmiş oldu.

Görüşmenin diğer önemli gündem maddesi ise Kıbrıs sorunu idi. Erdoğan’ın Kıbrıs sorununun çözümü için KKTC ve Türkiye’nin tavrını anlatması ve gelinen noktada KKTC’ye yönelik ambargonun haksızlığına dikkat çekmesi bekleniyordu. Görüşmenin ardından yapılan açıklamalar ’Kıbrıs sorununu görüşme olanağı bulduk’ ifadesinden öteye geçmedi.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2005 Çarşamba 19:47:54
Güncelleme :9 Haziran 2005 Perşembe 10:25:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?