30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Erdoğan ABD'ye gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel ekonomik krizin ele alınacağı G-20 Ülkeleri Toplantısı'na katılmak ve ikili görüşmelerde bulunmak üzere bugün ABD'ye gitti. Başbakan'ın, yeni seçilen Başkan Barack Obama'nın ekibinden Madeline Albright'la da görüşeceği açıklandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "ANA" ile İzmir'den ABD'ye hareket etti.

Başbakan Erdoğan'ı, Adnan Menderes Havalimanı'ndan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile diğer ilgililer uğurladı.

Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan'ın yanı sıra Devlet bakanları Nazım Ekren, Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan da ABD'ye gitti.

Başbakan Erdoğan, New York'ta, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmesi dolayısıyla 'Teşekkür Yemeği' verecek.

Bu davete BM Güvenlik Konseyi'ne üye ülkelerin daimi temsilcileri ile diğer ülkelerin büyükelçilerinin katılması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, New York'tan, Washington geçerek ABD Başkanı Bush tarafından verilecek 'Çalışma Yemeği'ne katılacak.

Erdoğan, küresel ekonomik krizin ele alınacağı G-20 Ülkeleri toplantısına katılacak ve ikili temaslar gerçekleştirecek. Başbakan Erdoğan'ın G-20 Ülkeleri toplantısı çerçevesinde yapacağı temaslarda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve diğer ekonomi yetkilileri de hazır bulunacak.

Toplantıda ekonomi yönetimi IMF ve Dünya Bankası yöneticileri ile temaslarda bulunacak. Burada IMF ile olası bir anlaşmanın detayları üzerinde durulması bekleniyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, IMF ile ilişkilerin Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı G-20 toplantısında detayları ile konuşulabileceğini ifade etmişti.

G-20, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere, ABD ve AB'den oluşuyor.

IMF ve Dünya Bankası'nın Uluslararası Parasal, Finansal ve Kalkınma Komitelerinin Başkanları ile IMF'nin İcra Direktörü ve Dünya Bankası'nın Başkanı G-20 görüşmelerine tam katılım sağlıyor. G-20, nüfus, GSYİH ve coğrafi açıdan önemli sayılan yükselen ekonomilerin de temsil edildiği geniş kapsamlı bir platform olarak değerlendiriliyor.

Başbakan Erdoğan, yarın New York'ta Columbia Üniversitesi'nde, 14 Kasım Cuma günü de Washington'da ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından "Brookings Enstitüsü" ve "Ulusal Basın Kulübü"nde birer konuşma yapacak.

Albright'la görüşme

Başbakan'ın cumartesi günü öğleden sonra eski ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright'la yapacağı görüşme ayrıca önem kazandı.

Albright, dün akşam saatlerinde Obama ekibi tarafından Washington'a gelecek heyetlerle resmi görüşme yapmakla görevlendirildi. Böylelikle Albright, Erdoğan'dan aldığı mesajları doğrudan yeni başkan seçilen Barack Obama'ya iletecek.

aa-cnn
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 08:44:56
Güncelleme :13 Kasım 2008 Perşembe 08:55:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?