18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Erdoğan ağır bedel ödedi’

Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye müzakere tarihi vermesi dış basında geniş yer buldu. Karar pek çok basın organında ’tarihi’ olarak nitelendi.

İngiliz The Daily Telegraph gazetesi Türkiye’nin üyeliği halinde, birliğin büyük bir askeri güce kavuşacağını yazdı. ürkiye’yi ’Avrupa’yı gerçek bir küresel güç haline getirecek anahtar’ olarak niteleyen gazete Türk ordusunun yıllarca Kürtler ile savaşarak deneyimli hale geldiğini belirtti.

The Guardian ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ağır bedel ödeyerek ülkesine döndüğü yorumunda bulundu. Gazete müzakere tarihi verilmesine rağmen kalıcı kısıtlamalar ve Kıbrıs sorunlarının çözüme kavuşturulamadığını yazdı.

Financial Times: Tarihi adım

Financial Times gazetesinin başyazısında da, AB’nin dün atmayı başardığı adımın tarihi bir önem taşıdığı belirtildi. 41 yıl AB’nin bekleme odasında tutulan Türkiye’nin nihayet müzakere tarihi aldığı kaydedilen yazıda, ’’Bu karar AB’yi değiştirecek, Türkiye’de bir dönüşüm yaratacak’’ denildi.

The Independent: "Türkiye kesinlikle birliğin içinde olmalı"

’’Türkiye’nin umutlarının boşa çıkarılmaması Avrupa’nın da en önemli çıkarıdır’’ başlığını kullanan The Independent gazetesi, başmakalesinde, ’’Türkiye belki AB içindeki yerini henüz garantilemedi, ama o yolda önemli bir adım attı’’ görüşünü dile getirdi.

’’40 yıl süren hataların ardından AB liderlerinin nihayet doğru bir karar verdiklerini ve Ankara’yı müzakere masasına çağırdıklarını’’ kaydeden gazete, ’’Yeniden duraklamak AB’nin inandırıcılığında büyük bir delik açacak ve Müslüman dünyasına son derece tahrip edici bir mesaj gönderecekti’’ ifadelerine yer verdi.

New York Times: "Bush, AB’yi ciddiye almak zorunda kalacak"

New York Times, ABD Başkanı George Bush’un Avrupa Birliğini Türkiye kararından dolayı daha ciddiye almak zorunda kalacağını belirtti.

Gazete, Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerinin uzun ve zor bir süreç olacağını yazdı. AB zirvesinde Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesine geniş yer ayıran gazete, Türkiye’nin bütün yasalarını, basit bir gıda maddesinin etiketlenmesinden ulusal bütçe gibi karmaşık bir konuya kadar, AB’nin yüzlerce düzenlemesine uyarlaması gerekeceğine dikkati çekti.

New York Times, 2004 mayıs ayında AB’ye üye olan 10 ülkenin toplam nüfusuna eşit bir nüfusa sahip olan Türkiye’nin, AB’ye üye olacağı dönemde Avrupa kurumlarında siyasi ağırlığının Almanya’yı bile geçecek noktaya ulaşacağını belirtti.

Wall Street Journal: "Karar köprü vazifesi görecek"

Wall Street Journal gazetesi de müzakere kararının müslüman dünyası ile batı arasında bir köprü kurulmasına yardımcı olacağı yorumunda bulundu.

To Vima’dan Erdoğan’ın ’Kıbrıs’ tutumuna yorum

Yunan gazetesi To Vima ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’Kıbrıs’ konusundaki tutumunun, Türkiye’nin AB adaylığını bıçağın keskin tarafına taşıdığını yazdı. Karar Yunan basınında yer buldu.

The Times: Türkiye’nin çağdaşlığı yarının Avrupası için gerekli

The Times’ın başyazarı, Türkiye’nin çağdaş İslam’ın laik bir devlet yaratma yeteneğinin en iyi örneği olduğunu ve Birliğe kabulünün de AB’nin küresel değerlere ve farklılıklara duyduğu saygının göstergesi olacağını belirtti. Başyazar, makalesini, ’’Osmanlı İmparatorluğu asırlarca Avrupa’yı şekillendirdi ve onun mirasını paylaştı. Türkiye’nin çağdaşlığı, enerjisi ve yaratıcılığı da yarının Avrupası için gerekli’’ diye tamamladı.

Alman basını: "AB Türkiye’ye kapılarını açtı"

• Alman ARD televizyonu AB Konseyi’nin Türkiye hakkında aldığı kararı, ’AB, Türkiye’ye kapıları açtı, ancak yola taşlar koydu’ yorumuyla verdi.

• Tageszeitung gazetesi, AB zirvesinde kaybeden tarafın AB olduğunu belirterek, Erdoğan’ın, uzun süre direniş gösterildiği takdirde AB’nin boyun eğeceği tecrübesini edindiği yorumunu yaptı.

Gazete, AB hükümet ve devlet başkanlarının Türkiye’ye, AB’nin temel prensiplerinin ne olduğunu anlatmayı başaramadıklarını da belirtti.

• Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi de, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasına karar verildiğini, ancak hiç kimsenin, tarihi ve kültürü farklı olan bir ülkenin üyeliğinin nasıl gerçekleşebileceği konusunda bir şey söylemediğini öne sürdü.

• Bild gazetesi Erdoğan ile Schröder’in birlikte görüldüğü bir fotoğrafa yer vererek, ‘bu kucaklaşma bize neye mal olacak?’ başlığını attı. Türkiye’nin üyeliğinin yılda 16.5 ila 27.5 milyar euroya mal olmasının beklendiğini yazan Bild, AB ülkelerine 2.7 milyon Türkün çalışmak için gidebileceğini kaydetti.

• B.Z gazetesi, Türkiye ile müzakerelere 3 Ekim 2005 tarihinde başlanması kararını ’’Avrupa Türkiye’yi kucaklıyor’’ başlığıyla verdi.

• Berliner Morgenpost gazetesi ‘müzakere yolu açıldı’ başlığıyla verdiği haberde, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye için taşıdığı öneme dikkat çekti. Gazete, Türkiye’nin AB Konseyi kararını büyük bir coşku, aynı zamanda da şüpheyle karşılandığını yazdı.

• Frankfurter Rundschau gazetesi ise, Türkiye ile Avrupa arasındaki ‘çatışmalı tarih’in yoğun bir yakınlaşma sürecine girdiğini belirtti. Ancak bu yakınlaşmanın geleceğinin belirsiz olduğu yorumu yapıldı.

• Die Welt gazetesinin yorumunda da, Türkiye’nin AB ülkelerine istediği her şeyi yaptırdığı, AB’nin ise Başbakan Erdoğan’ın verdiği sözle yetindiği ileri sürüldü.

• Kölnische Rundschau gazetesi de, AB’nin Türkiye gibi büyük, diğer üye ülkelerden daha fakir ve kendine özgü bir kültüre sahip olan bir ülkeyi kabul edip edemeyeceğinin düşünülmesi gerektiği yorumunu yaptı.
ANADOLU AJANSI
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 19:33:54
Güncelleme :19 Aralık 2004 Pazar 12:11:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?