19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Erdoğan Berlin'den keyifli döndü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Berlin’deki temaslarının ardından Almanya Başbakanı Gerhard Schröder tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

Başbakan Erdoğan, yaklaşık 2 saat süren yemekten sonra yaptığı açıklamada, "Gayet güzel bir yemek oldu. Türk iş adamlarımızla birlikte ve geleceğe yönelik olarak özellikle AB sürecinde müşterek neler yapabileceğimizi masalarda da dertleştik, konuştuk. Olumlu bir süreç, gayet memnunuz" dedi.

Schröder de yemek sonrasındaki açıklamasında, "Dostlarla buluştuk ve aralık ayında 3 noktayı gerçekleştirebileceğimiz konusunda görüş birliğine vardık" diyerek şöyle devam etti:

"Birincisi 17 Aralık’ta Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması yönünde karar alınmasını sağlayabileceğimizi konuştuk. Hem de tam üyelik hedefiyle. Başka amaçla değil.

İkincisi, bu müzakerelere başlanması için tarih de alabileceğimizi düşünüyorum. Bu tabii ki 2005 yılı içinde olacak.

Üçüncüsü AB Komisyonu’nun da önerdiği gibi müzakereler ’sonucu açık’ sürdürülecek, ancak belirli bir süre içinde kendimize koyduğumuz hedefe ulaşacağımız konusunda iyimserim."

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kemal Şahin Schröder’in Türkiye’ye müzakere tarihi verileceğinden emin olduğunu belirterek, "Schröder, Fransa-Almanya ve Türkiye-Almanya dostluğundan bahsetti. Sonuçta herhalde Chirac "bu iş olur" demiş ki Schröder bu kadar açık ve net konuştu" dedi.

Başbakan Erdoğan’ın yemekte konuşma yapmadığını ifade eden Şahin, "Ancak Erdoğan çok sevinçliydi. Chirac’la da görüşme olumlu geçmiş. O mesajları aldık. Dolayısıyla Almanya-Fransa ekseni bu işe karar vermiş durumda. Zannediyorum başka engel kalmadı" dedi.

ERDOĞAN ANKARA'YA DÖNDÜ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Chirac ve Schröder’in olumlu yaklaşımları bizleri mutlu etti. Bundan sonraki beklentimiz, 17 Aralık’ta AB üyesi ülke liderlerinin koşulsuz, ayrımcılığa mahal vermeyen ve müzakere sürecini sürdürülebilir kılan bir karar almalarıdır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Berlin’deki temaslarının ardından Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Berlin’de Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile bir araya gelerek AB Komisyonu’nun yayınladığı rapor sonrasında, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini etraflı bir şekilde değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi. Bu vesile ile Aralık ayında üyelik müzakerelerine başlanmasıyla ilgili alınacak karar hakkında Türkiye’nin görüş ve beklentilerini liderlere ilettiklerini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kendilerinin bu konudaki olumlu yaklaşımlarını da görmek bizleri bu noktada mutlu etti. Türkiye, AB’ye katılım sürecinde attığı adımları geri dönülmez telakki etmek suretiyle bu süreci şüphesiz ki devam ettirecektir. Bundan sonraki beklentimiz, 17 Aralık’ta AB üyesi ülke liderlerinin koşulsuz, ayrımcılığa mahal vermeyen ve müzakere sürecini sürdürülebilir kılan bir karar almalarıdır."

Erdoğan, bunun için üye ülkelerle yakın istişare ve işbirliği halinde bulunacaklarını belirterek, bu süreci devam ettirip zenginleştireceklerini kaydetti.

Avrupa kamuoylarını Türkiye hakkında bilgilendirmek ve faaliyetleri duyurmak bakımından çok daha ciddi, çok daha kararlı bir iletişim kampanyası içerisinde olacaklarını söyleyen Erdoğan, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin güçlü desteğinin de yanlarında olduğunu bildiklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, 29 Ekim Cuma günü Roma’da AB Anayasası’nın imza töreninin yapılacağını anımsatarak, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile birlikte Roma’daki toplantıda da AB hükümet ve devlet başkanlarıyla görüşme imkanı bulacaklarını belirtti. Erdoğan, Roma’da da ikili görüşmeleri yoğun bir şekilde devam ettireceklerini kaydetti.


ANKARA - AA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2004 Çarşamba 10:35:06
Güncelleme :27 Ekim 2004 Çarşamba 10:42:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?