22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Erdogan Bush'la 15 - 20 dakika görüşebilecek

Ankara ve Washington arasında Irak’ın işgal sürecinde Türkiye üzerinden Kuzey cephesi açılmasına TBMM kararıyla izin verilmemesiyle gerilen ilişkilerin iyileştirilmesi için AKP yönetimi Beyaz Saray’a "her yoldan mesaj" iletiyor. Hükümet kanadı gerilimden basını sorumlu tutarak Washington’un "öfkesini" yatıştırmaya çabalıyor.

Bu amaçla ABD ile ikili temaslarla ilişkilerin iyileştirilmesine çaba sarfediliyor.
Ankara-Washington temaslarında AKP’nin arzuladığı "geçmişi unutalım" mesajının verilmesi.

Bu mesajı Mayıs sonunda TBMM Başkanı Bülent Arınç verecek, ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Bush’u ziyaret edecek. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ABD Dışişleri Bakanı Rice görüşecek.

ABD büyükelçisi Eric Edelman’ın Başbakan Erdoğan’la görüşmek için 6 hafta beklemesinden sonra Erdoğan’ın randevu talebine 5 hafta sonra yanıt geldi. Beyaz Saray, Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Bush’un Washington randevusunu 8 Haziran olarak belirledi.

Bush-Erdoğan görüşmesinin yarım saat ile sınırlandırılması ve öğle yemeğine yer verilmemesi dikkat çekti. Türk diplomatik kaynaklar, gerekçe olarak görüşmenin "çalışma ziyareti" kapsamında olacağını gösteriyor.

Erdoğan’ın Beyaz Saray’da 30 dakika ağırlanması bekleniyor. Ancak Erdoğan İngilizce bilmediğinden Bush’la "sohbet", Başbakan’ın tercümanı ve dış politika danışmanı olan AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış aracılığıyla gerçekleştirecek.

Bu da, görüşme süresinin yarısına yakınının yalnızce tercümeyle geçeceği anlamına geliyor.

Erdoğan’ın Bush’la görüşme talebi Washington’a mart sonunda resmen iletilmiş, ancak ABD Ankara Büyükelçisi Edelman’ı 6 hafta gecikmeyle kabul etmesi Washington’da tepki yaratmıştı.

Başbakan Erdoğan, kızı Esra’nın okuduğu California Üniversitesi’nin bu yılki mezuniyet töreninde ana konuşmacı olması için yaptığı daveti ise reddetti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert’ın davetlisi olarak 24-27 mayıs tarihleri arasında Washington’da temaslarda bulunacak.

Ayrıca, ABD’deki düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi’nde (CSIS) bir konuşma yapması beklenen Arınç, Washington’daki Musevi kuruluş temsilcileriyle de bir araya gelecek.

Gül’ün ziyareti

Arınç’ın ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 5-8 haziran tarihleri arasında Florida eyaletindeki Fort Lauderdale’de düzenlenecek olan Amerika Devletleri Teşkilatı (OAS) toplantısına katılacak ve Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği yönünde temaslarda bulunacak.

Erdoğan’ın gezisi 8-12 haziranda

Gül, daha sonra Başbakan Erdoğan’ın Washington ziyaretine eşlik edecek. Başbakan Erdoğan, 8 haziranda Beyaz Saray’da ABD Başkanı Bush ile görüşürken, Gül de aynı gün ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ile bir araya gelecek.

Erdoğan’ın ABD temaslarının 12 haziranda tamamlanması planlanıyor.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 11:03:27
Güncelleme :11 Mayıs 2005 Çarşamba 13:07:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?