22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Erdoğan:Gerekirse sınır ötesi operasyon yapılır

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, ABD'nin Türkiye'nin PKK'ya karşı sınır ötesi operasyonuna karşı olduğu yönündeki bir haberle ilgili olarak, ''yeri geldiğinde Türkiye sınır ötesi operasyon yapar'' dedi.

CNN TÜRK'te yayınlanan Eğrisi-Doğrusu programında gazeteci-yazar Taha Akyol'un sorularını cevaplayan Erdoğan, son dönemde Türkiye'de terör olaylarının arttığını belirtti.

Başbakan Erdoğan, ABD'nin Türkiye'nin PKK'ya karşı sınır ötesi operasyonuna karşı olduğu yönündeki Anadolu Ajansı haberiyle ilgili olarak, "böyle bir şey beklemiyorum. İsimsiz birinin açıklamasının haber yapılması da doğru değil" dedi. Erdoğan, "yeri geldiğinde Türkiye sınır ötesi operasyon yapar" diye konuştu.

"Uluslararası arenada genel bir tırmanış var. Türkiye'de de bir hareketlilik var" diyen Erdoğan, teröre sahiplenenlerin olduğunu belirtti.

Erdoğan'ın, "sadece terör örgütünü listeye almakla terörle mücadele edilmez. Terörist elinizde ise gereğini yapın" demesi üzerine, gazeteci-yazar Taha Akyol, "ABD'yi mi kastediyorsunuz?" diye sordu.

Bunun üzerine Erdoğan, "AB ülkeleri de var. Onlara da söylüyorum. Sadece ABD'ye değil" dedi. "AB'de yakalanan teröristler var. Ama yargılanmıyorlar" diyen Erdoğan, bu teröristlerin iade de edilmediğini söyledi.

AB ülkelerinin tavrını eleştiren Başbakan Erdoğan, AB'den gelen bakanların ve üst düzey yetkililerinin Doğu ve Güneydoğu illerini ziyaret etmelerini de eleştirdi.

Erdoğan, " ülkeme geliyor, Diyarbakır'a gidiyor, Hakkari'ye gidiyor. Görüşeceksen yeri Ankara'dır. niye orası? Gerekçen ne? Bunlar terörü azdırıyor" diye konuştu.

"Bizim üç kırmızı çizgimiz var" diyen Erdoğan, Türkiye'de etnik milliyetcilik, bölgesel milliyetcilik ve dinsel milliyetcilik istemediklerini ifade etti.

"ABD henüz cevap vermedi"

Erdoğan, İstanbul'da iki yıl önceki intihar saldırılarını düzenleyen teröristlerden bazılarının Irak'ta ele geçirilmesiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin bu teröristlerin iadesi için başvuruda bulunduğunu belirtti.

15 haziran itibariyle dosyaların ABD'li yetkililere ulaştığını belirten Başbakan Erdoğan, ABD'li yetkililerden henüz bir cevap alınmadığını söyledi. Erdoğan, ''olumsuz bir hava var mı?'' sorusuna, ''böyle birşey yansımış değil'' yanıtını verdi.

"Şener'le atışmamız söz konusu değil"

Erdoğan, yardımcısı Abdüllatif Şener'in, basında 'kar transferleri düzenlenmediği takdirde, ilerde Arjantin gibi problemler çıkabilir' yolunda açıklamalarının yer aldığı anımsatılarak, konunun Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine, ''yabancı sermaye konusunda sayın Şener, ekonomiden sorumlu bakanlar arasında koordinatör olarak işi götüren arkadaşım. 'Yok atıştılar, çatıştılar' böyle birşey söz konusu değil" dedi.

"Burada bir yanlış anlaşılma var" diyen Erdoğan, ekibindekilerin yabancı sermayenin Türkiye'de yatırım yapma noktasında hiç bir sıkıntılarının olmadığını ifade etti.

Erdoğan, yabancı yatırımcıların bir miktar paralarını transfer etmelerinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "yatırım burada olduktan sonra, paranın belli bir miktarını tabii ki transfer edecektir. 'Sen bunu nasıl transfer edebilirsin' diyebilir misin? Bu yatırım burada kaldığı, devam ettiği sürece, o zaten ciddi bir varlıktır. Aslolan da budur" diye konuştu.

Erdoğan, medya sektörüne yabancı sermaye girişinin yüzde 25 ile sınırlandırılmasını uygun görmediği yolundaki açıklamaları anımsatılarak, ''bu konuda gelecekte bir değişme olur mu?'' sorusu üzerine, ''yeni dönemde biz bunu ele alırız. Almamız gerekir. Çünkü bu anlayışla yabancı sermaye Türkiye'de medyaya gelip girmez'' diye konuştu.

Erdoğan, ''kaldı ki niye bundan çekiniyoruz? Biz oraya bir sınır koyduk. Koyduğumuz sınır ne? Bir yabancı sermaye ancak bir firmayı satın alabilir veya bir kuruluş bir gazete veya televizyon sahibi olabilir. Bu, yüzde yüz olursa böyle bir yatırımın içerisine girer. Aksi takdirde satamazsanız" dedi.

Başbakan Erdoğan, sosyal güvenlik reformunun TBMM'den geçmemiş olmasının IMF ile ilişkilerde bir güven soruna yol açıp açmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, güven sorunu bulunmadığı söyledi.

"YÖK'ten herkes şikayetci"

Başbakan Erdoğan, ''üniversitelerden, kaynak sıkıntı yaşadıkları için akademik çalışma yapamadıkları yönünde açıklamalar oldu. Hükümet kaynak vermiyor mu? Üniversite meselesine nasıl bakıyor sunuz?'' sorusunu yanıtlarken, dönemlerinin en önemli özelliğinin bilime destek vermek olduğunu ifade etti.

Erdoğan, bunu ilk olarak ilköğretim ve lisede, 'eğitime yüzde yüz destek' kampanyası ile başlattıklarını söyledi.

Üniversiteleri devletin yaptığını, maaşlarını devletin verdiğini anlatan Erdoğan, iktidara geldikten sonra üniversitelere aktarılan kaynağın sürekli arttığını söyledi.

TÜBİTAK'ın, Ar-ge çalışmalarına 450 trilyon lira ayırdıklarını ifade eden Erdoğan, üniversitelerin öğretim üyelerinin de buradan projeyle başvurup yararlanabileceklerine dikkati çekti.

''Üniversite reformu gündeminizden çıktı mı?'' sorusunu yanıtlayan Başbakan Erdoğan, ''hayır, şu anda biz onu da toplumsal gerilim içinde değil, uzlaşma içinde çözmek istiyoruz. Ve biz onu bir süre buzdolabına koyduk. Bunu bir toplumsal mutabakatı sağlamak suretiyle getireceğiz. Çünkü YÖK'ten herkes şikayetçi. Şu andaki YÖK uygulamasından herkes şikayetçi. Dolayısıyla hazırlıklar yapılıyor'' dedi.

Erdoğan, YÖK'ten bu konuda, iyi niyetle gelecek teklife kapalı olmayacaklarını da söyledi.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2005 Perşembe 09:14:27
Güncelleme :14 Temmuz 2005 Perşembe 15:39:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?