18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan Japonya'ya gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs konusunda tüm vatandaşların duygusal değil, gerek Türkiye’nin gerek KKTC’nin ali menfaatlerini adil ve kalıcı bir çözüme ulaştırma mücadelesi içinde olan hükümetin her zaman yanında olmaya davet ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi’nun resmi davetlisi olarak bu akşam Tokyo’ya hareket etti. Başbakan Erdoğan ile birlikte Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Turizm ve Kültür Bakanı Erkan Mumcu, Devlet Bakanı Ali Babacan ve işadamı ve gazetecilerden oluşan 250 kişilik bir heyet Japonya’ya gitti.

Hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda açıklama yapan Erdoğan, ziyaretinin Türkiye’den Japonya’ya başbakan düzeyinde 1995 yılından bu yana yapılan ilk ziyaret olduğuna işaret ederek Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin 19. yüzyıldan bu yana farklı bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı. İki ülkenin uluslararası ortamda benzer yaklaşımlara sahip olduğunu kaydeden Erdoğan, bu durumun ikili ilişkilerin her alanda geliştirilmesi için müsait bir ortam oluşturduğunu dile getirdi. Japonya’da, Japonya İmparatoru, Başbakan, Senato Başkanı ve Temsilciler Meclisi Başkanı ile görüşmelerde bulunacağını belirten Erdoğan, görüşmelerde ikili düzeyde işbirliğinin artırılması imkanlarının ve uluslararası konuların ele alınacağını ifade etti. Türkiye ile Japonya arasında ekonomik işbirliği alanında büyük bir potansiyelin bulunduğunu kaydeden Erdoğan, üçüncü ülkelerde işbirliğine gidilmesi için de önlerinde farklı fırsatlar bulunduğunu söyledi. Japonya ziyareti sırasında Toyota firmasının tesislerini de gezeceklerini anlatan Erdoğan, ziyaret sırasında "2003 Japonya Türk Yılı" çerçevesinde düzenlenen etkinliklere katılacaklarını kaydetti. Bu etkinliklere Japon halkının büyük ilgi gösterdiğini belirten Erdoğan, bunun sonucunda Türkiye’yi daha fazla Japon turistin ziyaret etmesi için girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.

Erdoğan açıklamaların ardından bir gazetecinin Kıbrıs’la ilgili bir sorusunu cevapladı. Erdoğan, "Referandumda Türk tarafı evet derse inisiyatifi ele alır şeklindeki değerlendirmelere katılıyor musunuz?" sorusu üzerine şu anda Japonya seyahatine çıktıklarını bu konuyla ilgili değerlendirmeleri Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün yapacağını kaydetti. Hükümet olarak ne düşündüklerini, nasıl bir politika izlediklerini Salı günü yapılan grup toplantısında açıkladığına işaret eden Erdoğan, bundan sonraki süreci Abdullah Gül’ün sürdüreceğini ifade etti. Erdoğan, "Tüm vatandaşlarımızı bu konuda duygusal değil gerek Türkiye’mizin gerek KKTC’nin ali menfaatlerine adil ve kalıcı bir çözüme ulaştırma mücadelesi içinde olan hükümetimizin her zaman yanında olmaya özellikle davet ediyorum. Bizim bu meseleye milli bir mesele olarak baktığımızı herkesin bilmesi lazım. Ama bu milli mesele çözümsüzlük üzerine bina edilen bir mesele değildir. Çözüm üzerine bina edilen bir meseledir. Gayretimiz de sadece bunun içindir" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, açıklamalarının ardından Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ankara Valisi Yahya Gür, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından uğurlandı. Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan İzmir Uçağı saat 22.10’da Japonya’ya hareket etti.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2004 Cumartesi 23:28:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?