18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan önce inkar, sonra itiraf etti

Başbakan Erdoğan dün sabah Tüpraş ve Galataport ihalesini alan
İsrailli işadamı Sami Ofer’le görüşmediğini söyledi, ancak akşam görüştüğünü itiraf etti.

Tüpraş ve Galataport ihaleleriyle gündeme oturan İsrailli işadamı Sami Ofer ile görüşmediğini söyleyen Başbakan Erdoğan dün geri adım attı. Öğlen saatlerinde yaptığı açıkmamada ‘Ofer’le ne Başbakanlık’ta ne de başka bir yerde görüşmem olmadı’ diyen Erdoğan akşam televizyonda ‘Ofer ile ilk görüşmem Davos’ta oldu’ açıklamasıyla kamuoyunu şaşkınlığa uğrattı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, öğlen saatlerinde Galataport ihalesiyle gündeme gelen Sami Ofer ile görüşmediğini açıklamasına karşın akşam katıldığı atv’deki Teke Tek programında Sami Ofer’le Davos’da görüştüğünü söyledi.

‘İlk görüşmem Davos’da oldu’ diyerek, Ofer ile ikinci bir görüşme daha yaptığı izlenimi veren Erdoğan, soru üzerine ikinci görüşmeyi ise hatırlayamadığını söyledi.

KARDEŞİM OFER’İN GEMİSİNDE TORNACIYDI:

Ofer’le Davos’daki görüşmesinde tek tek özelleştirme ihalelerini değil Türkiye’ye yatırım yapmaları konusunu konuştuğunu belirten Erdoğan, sürpriz bir açıklama da yaparak kardeşi Mustafa Erdoğan’ın geçmişte Ofer ailesine ait gemilerde tornacılık (Fiter) olarak çalıştığını açıkladı. Erdoğan, ‘Kardeşim iyi bir tornacıydı. Askerden döndükten sonra onların gemilerinde fiter olarak 8-10 sene çalıştı. Geminin içindeki torna atölyesinde, seyahat sırasındaki çıkan arızaların tamir işini yaptı. Onlar benim kardeşim olduğunu bilmiyorlardı. Görüşmemizde bunu kendisine ben söyledim’ diye konuştu.

İŞADAMIYLA HER YERDE GÖRÜŞÜRÜM:

Ofer’le Başbakanlıkta görüşmediğini belirterek, ‘Ama görüşebilirdim. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen her işadamıyla her yerde zaten görüşüyorum’ diyen Erdoğan, Galataport ihalesiyle ilgili usulsüzlük iddilarını da redderek, ‘Bu rahmetli Özal’ın araziyi 49 yıllığına bedava verip işlet devret modelinin başka bir türü. Ciddi yatırımlar yapılacak. Enterasan bir proje. Oradaki çehre bambaşka bir hale gelecek, Barcelona gibi’ diye konuştu. Ofer’in TÜPRAŞ’daki blok hisse alımına ilişkin de ‘Ofer’e o satış olmasaydı, bugün bu rakam çıkmazdı. Bu bir take off (çıkış) yaptı’ diyen Erdoğan, bu ihalelere ilişkin kendilerine yöneltilen suçlamalara da sert tepki göstererek, ‘Abdestimden şüphem yok ki benim, namazımdan şüphem olsun. Ama abdestinden şüphesi olanlar namazından da şüphe eder’ diye konuştu. Erdoğan, öğlen yaptığı konuşmada da ‘Benim kimseyle kalkıp da mesela, ifade edilen son Ofer le ilgili olarak Başbakanlık’ta görüşmem veya bir başka yerde görüşmem falan filan gibi birşey olmadı. Kaldı ki ben her müteşebbisle görüşürüm. Her özelleştirmeye katılmak isteyenler görüşürüm’ demişti.

Türkiye ayakları Global ise görüşmüş olabiliriz

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün gece katıldığı bir televizyon programında ‘Maliye Bakanınızın Global tarafından Hong Kong’a götürüldüğü yolunda dedikodular çıktı. Ne diyorsunuz’ sorusu üzerine şunları söyledi: ‘Orada yanılmıyorsam Japon firması. Çok da genç bir firma ve bunların Türkiye’de yatırım yapma talepleri var. Bunlarla da biz Davos’da görüşmüştük. Bu gelişmeden sonra onların yatırım yapmayla ilgili bir davetleri olmuştur. Herhalde onu soruyorsunuz. Onların Türkiye ayağı Global ise, görüşmüş olabiliriz.’

ANAP: Hong Kong’da buluştunuz mu

ANAP İstanbul milletvekili Emin Şirin, son dönemde yapılan her özelleştirmede ismi gündeme gelen Mehmet Kutman ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan arasındaki ilişkiye dair iddiaları ayrıntılı olarak ortaya koyarken, hükümetten çıt çıkmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan’a da ‘Siz de işin içinde misiniz?’ diye soran Şirin, şunları söyledi: ‘Kutman, Hong Kong’a Unakıtan’dan 2 gün evvel gitti. Kutman’ın yanında sonradan TÜPRAŞ İdare Heyeti’nde görev alan bir yardımcısı vardı. Kutman’ın seyahetinden iki gün sonra, Unakıtan, hanımı, Kutman’ın kızkardeşi ve Özelleştirme İdaresi Başkanı özel, yabancı bayraklı bir uçakla Hong Kong’a gidip, Mehmet Kutman ile buluştular mı, buluşmadılar mı? Bu uçağın sahibi kimdi? Kiminle ‘babalar gibi’ ne konuştular? Kiminle ‘babalar gibi’ne anlaşmaları yaptılar?’

Baykal: Ofer’le ilgili elimizde teyp kaydı var

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önceki gün Rize’nin Hemşin İlçesi’nde yaptığı konuşmada, İsrailli Ofer ailesinin önümüzdeki günlerde siyasetin ana konusu haline geleceğini savundu. Baykal, Kuşadası Limanı’nda Ofer Ailesi’ne yönetmelik gereği satış yapıldığını ve bu yönetmeliğin hukuka aykırı olduğu için iptal edildiğini vurguladı. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Yönetmelik iptal edilince dediler ki, ‘Yönetmelik iptal edilirse kanun çıkarırız.’ Bu bizim elimizde, teypte, kayıtta. Ve nitekim bu laftan kısa bir süre sonra kanun çıkarıldı. Şimdi o kanuna dayanarak Ofer, Galata Port ihalesini almaya çalışıyor. Kişisel ticari başarısıyla mı oluyor? Kendisine bu imkanı sağlayan bir muhatap var mı? Kimdir o muhatap? ‘Yönetmelik olmazsa kanun çıkarırız’ deme kudretini gösteren bu kişi nasıl bir düzeydedir. Başbakan, ‘yeşil kart hortumculuğu var, hepsini ezeceğim’ diyor. Sen önce sağına soluna bak. Adamlarla Başbakanlık’ta buluştun, nerede bunun tutanağı, ne konuştun orada?’
Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 11:38:30
Güncelleme :23 Eylül 2005 Cuma 12:00:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?