24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Erdoğan Rusya'ya gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye artık hiç bir komşusuyla hatta dünyadaki hiç bir ülkeyle kavgalı değil" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir takım resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Rusya'ya gitti. Özel "Ana" ucağıyla saat 16.10'da Rusya'ya hareket eden Başbakan Erdoğan'a Devlet Bakanı Beşir Atalay, Enerji Tabi ve Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Tarım Bakanı Mehdi Eker eşlik etti. Hareketinden önce, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın mensuplarına bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, "Rusya'ya gayri resmi bir ziyaret gerçekleştirmeyeceğiz. Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ile bir akşam yemeğinde ve bir kahvaltıda birlikte olacağız. Son yıllarda gelişen ikili ilişkilerimizi gerek uluslararası boyutta, gerekse bölgesel boyutta değerlendireceğiz. Bu ziyaretin Rusya ile gelişen iş birliğimize katkıda bulunacağına inanıyoruz" dedi.

Putin ile görüşmesinin ardından 18 Temmuz'da Moğolistan'a hareket edeceğini belirten Erdoğan, "Bu ziyaret bir ilk olması bakımından tarihi önem arz etmektedir. 1969 yılından beri ilk defa Başbakan düzeyinde bir ziyaret olacak. Moğolistan ile tarihi bağlara dayanan güçlü dostluğumuz 1990'lı yıllarda daha çok artmıştır. Yapacağımız görüşmelerin ardından, özellikle Türkiye İşbirliği Kalkınma Ajansı'mızın (TİKA) Moğolistan'daki yatırımları bizler için önem arz etmektedir. Aramızdaki iş birliğinin ticaret ve ekonomi alında değişmesine katkıları olacağına inanıyorum. Ziyaretimizin ikinci gününde Türk tarihinin Orhun Anıtları'nı ziyaret edip karayolu inşaatı temelini atacağız. 40 kilometre civarındaki bu karayolunu TİKA yürüteceketir. Ziyaretlerimde bana Devlet Bakanımız Beşir Atalay ve Enerji Bakanı Hilmi Güler Bey ve Tarım Bakanı Mehdi Eker ile bazı milletvekili arkadaşlarımız refakat edecekler. Bu ziyaretin ikili ilişkilerimizin her alanda daha da geliştirilmesi açısından yararlı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Basın mensuplarının, "Ermenistan Karabağ konusuyla ilgili çalışmalarınız var mı?" sorusuna, Başbakan Erdoğan, "Son Azerbaycan ziyaretimde Cumhurbaşkanı Aliyev ile bu konuları görüşmüştük. Kendisi o gün talimatını vermişti. Talimatları gerek uçak seferlerinin başlatılması, gerekse kutlamalara yönelik atılacak adımlar noktasında bizimle aynı kanaatleri paylaştıklarını belirtici nitelikte. Karabağ sorunuyla yakından ilgileniyoruz" yanıtını verdi.

Gazetecilerin, "İktidara geldiğinizden beri çok iyi ilişkiler içindesiniz. Rusya ile ticaret hedefiniz nedir?" şeklindeki sorusuna ise, "Şu anda rakamsal olarak şuraya ulaşırız demiyorum. Ama her yıl bir önceki yılı aşan bir tabloyla karşı karşıyayız. Yatırımlar noktasında gayet güzel gelişmeler var. Gerek bizim iş adamlarımızın yatırımları, gerekse Rus işadamlarının ülkemizdeki yatırımları her iki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda. Türkiye artık hiç bir komşusuyla hatta dünyadaki hiç bir ülkeyle kavgalı değil. Herkesle rahat konuyoruz, rahat görüşüyoruz. Doğalgaz konusunda da Rusya'ya teklifimizi sunacağız" şeklinde cevap verdi.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan'ı İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Rusya'ya uğurladı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2005 Pazar 18:17:46
Güncelleme :17 Temmuz 2005 Pazar 19:17:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?