23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Erdoğan'a yalanlama

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Almanya’da yayımlanan Welt am Sonntag gazetesinde çıkan ’’üniversitelerde türbanın serbest bırakılması için araştırma yaptıkları’’ yönündeki açıklamalarını yalanlayarak ’’Böyle bir gazeteciyi tanımıyorum. Böyle bir demeç de vermedim’’ dedi. Alman gazeteci Christoph Keese ise Erdoğan’la Davos’ta görüştüğünü, yayımlanan metnin Cüneyd Zapsu ’nun onayından geçtiğini açıkladı.

Alman Welt am Sonntag gazetesine verdiği röportajda, üniversitelerde türban yasağının kaldırılması için araştırma yaptıklarını açıklayan, ’’Kızınız neden türban takıyor’’ sorusuna da ’’Kuran’da kadınların toplum içinde başörtüsü takması gereği konusunda düzenleme vardır. Kızım Kuran’a saygılı olduğu için bu düzenlemeyi uyguluyor’’ yanıtını veren Başbakan Erdoğan, ’’böyle demeç vermediğini’’ açıklayınca, röportajı yapan gazetecinin tepkisini çekti. Dün Güney Asya’da düzenlediği basın toplantısında Alman gazetesinde çıkan demecine açıklık getirilmesi istenen Erdoğan, ’’Aslı astarı olmayan açıklamalar, beyanlar var. Kimisi derleme toparlama cinsinden diyebileceğim haberler. Bu konuda da zaten benim kanaatim, düşüncem, 3 Kasım seçimleri öncesinde ne ise bugün de odur. Onu o şekilde uygulamaya almanızı veya öyle düşünmenizi özellikle sizlerden isterim’’ dedi. Gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine Erdoğan, ’’Böyle bir gazeteciyi tanımıyorum. Böyle bir demeç vermedim’’ dedi. Erdoğan’ın Siyasi İlişkiler Danışmanı Ömer Çelik haberi, ’’tümüyle yalanladıklarını’’ belirtti.

’Davos’ta konuştuk’

Haberi yapan Alman gazeteci Keese ise Erdoğan’ın ’’yalanlamasının’’ gerçeği yansıtmadığını belirterek Erdoğan’ın, yönelttiği soruları, İsviçre’nin Davos kentinde 28 Ocak’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu’na katıldığı sırada yanıtladığını açıkladı. Görüşmenin tercüman aracılığıyla İngilizce olarak yapıldığını söyleyen Keese, görüşmenin ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri verdi:

’’Başbakan Erdoğan sorulara Türkçe yanıt verdi. Görüşmenin yayımlanması için kendisinden sözlü izin aldım. Görüşmenin metniyle ilgili olarak Cüneyd Zapsu ile görüşmemi rica etti. Berlin’e döndüğümde Zapsu’nun e-mail’ini buldum. Benden görüşmenin metnini istiyordu. Gönderdim. Kısa bir süre sonra, metnin üzerinde çalışılmış halini aldım. Hemen hemen hiçbir şey değiştirilmemişti. Bunun üzerine görüşmeyi herhangi bir kısaltma yapmadan tam da bu haliyle yayımladık. Tüm bu yazışmalar ve e-mail’ler belgelenmiş bulunmaktadır.’’

Haberin yayımlanması üzerine 8 Şubat’ta AKP Dış İlişkiler Bölümü’nden Gülsen Karanis imzalı bir mail aldığını anlatan Keese, Karanis’in, haberin büyük ilgi topladığını ve kendisinden Almanya’daki tepkileri iletmesini rica ettiğini anlattı. Gazeteci Christoph Keese, ’’Ortaya çıkıyor ki görüşmenin gerçekliği kesinlikle tartışma konusu olmamıştır’’ dedi.

Welt am Sonntag gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Christoph Keese, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı ve pazar günü gazetesinde yayımlanan röportajın doğru olduğunu söyledi.

Davos’ta, "Dünya Ekonomi Forumu" çerçevesinde, Erdoğan’ın da konuşmacı olarak katıldığı toplantılardan birini yönettiğini vurgulayan Keese, "Erdoğan’la ben yan yana oturuyorduk. Bu televizyonlarda da görülebilir" dedi. Söz konusu röportajın, İngilizce olarak, bir tercüman aracılığıyla yaptığını açıklayan Keese, gazeteci olduğunu ve "Welt am Sonntag" için çalıştığını belirgin biçimde söylediğini, röportajın Cüneyd Zapsu’nun onayladığı haliyle yayımlandığını belirtti.

Keese’in yaptığı açıklama özetle şöyle: "28 Ocak 2005’te Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu’nda, ’Laik Hilal’in Geleceği’ başlığı altında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantı yeri Seehof Oteli’ndeki Winga Salonu’ydu. Bu öğle yemeği sırasında yapılan, benim moderasyonu üstlendiğim, bir podyum tartışmasıydı. Toplantı resmen ilan edilmişti. Forumun resmi programında, adım da bulunuyordu. Forum, aralarında CNN Türk’ün de yer aldığı birçok TV kanalı tarafından kayda alındı ya da yayımlandı. Çorbalar ve ana yemek servisi yapılırken bir ara verdim. Bu sırada mikrofon ve kameralar kapalıydı. ’Welt am Sonntag’ için röportajı bu arada gerçekleştirdim. Röportaj, tercüman aracılığıyla İngilizce yapıldı. Erdoğan, soruları Türkçe yanıtladı. Erdoğan’dan röportajın yayımlanması konusunda özellikle onay aldım. Onayı verdi ve bana metni onaylatmak üzere Zapsu’ya göndermemi rica etti. Ben de kabul ettim."
Zapsu’nun isteği üzerine röportajın metnini "word" olarak gönderdiğini anlatan Keese, "Kısa bir süre sonra metin, üzerinde çalışılmış haliyle geri geldi. Neredeyse hiç değişiklik yapılmamıştı. Açık onay da eklenmişti. Kısaltma yapmadan, bu biçimiyle yayımladık. Tüm bu yazışma ve e-mail trafiği belgelenmiştir" dedi.

Tartışılan haberin sahibi
’Yılın yayın yönetmeni’


Erdoğan’ın "Derleme haber" olarak nitelendirdiği röportajda imzası bulunan Christoph Keese, Mayıs 2004’ten bu yana Welt am Sonntag gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Keese, ölüm döşeğindeki Welt am Sonntag’ı yeniden konuşulur bir gazete haline getirdiği gerekçesiyle, geçen yıl bir dergi tarafından "yılın yayın yönetmeni" seçildi.

CUMHURİYET / MİLLİYET
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2005 Çarşamba 08:02:28
Güncelleme :9 Şubat 2005 Çarşamba 12:36:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?