18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan’dan ABD’ye ’özür’ gibi ’övgü’

Türkiye kamuoyundaki düş kırıklığının giderilmesi için ABD’den destek isteyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs’ın adil ve kalıcı bir çözüme ulaştırılması, terörüyle mücadele konularındaki ilerlemenin ve Ermeni iddialarına karşı desteğin Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendireceğini söyledi.

Erdoğan, özellikle Irak Savaşı’nın ardından mesafeli bir ilişki yürüttüğü ABD’ye uzun bir aradan sonra sıcak mesajlar gönderdi.

Türk halkının ABD karşıtı olduğu yorumlarına katılmayan Erdoğan, "ABD’nin terörle mücadeleden enerji işbirliğine kadar Türkiye’ye verdiği desteklerin unutulamayacağını" vurguladı.

AKP TBMM Grubu’nda konuşan Erdoğan, bir dönem Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’a 5 hafta randevu vermemişti. Irak’taki bazı operasyonları için de "vahşet" ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan, şimdi şu görüşleri dile getirdi:

BİRLİKTE HAREKETLE GÜÇLENİRİZ: ABD ile ilişkilerimiz dış politikanın temel eksenlerinden biri. Zaman zaman arızi olaylar karşısında izlenecek yönteme ilişkin farklılıklar yaşasak da, bunların nihai hedefe ilişkin ortak anlayışı ve işbirliği gerekliliğini ortadan kaldırmadığı açıkça görülmektedir. Tabiatıyla, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması, PKK terörüyle mücadele ve Ermeni iddiaları gibi hususlar da ikili gündemimizin önemli unsurlarını teşkil etmektedir. Bu konularda da birlikte hareket etmemiz halinde, ilgili tüm tarafların yararına önemli ilerlemeler kaydedilebileceği ve Türk - Amerikan ilişkilerinin daha da güçleneceği açıktır. İlişkilerimizin gelişmesinden rahatsızlık duyan grup ve lobilerin, gündemimizi saptırma çabalarına karşı uyanık olmalıyız.

ABD DESTEĞİ UNUTULMAZ: Türk halkı, yarım asır boyunca dayanışma içinde olduğumuz ABD’nin AB üyeliğimizden terörle mücadeleye ve enerji güzergâhlarının belirlenmesine kadar birçok konuda bize verdiği desteği unutmadığı gibi, bugün ve gelecekte de birbirimize ihtiyaç duyacağımızın bilincindedir. Sadece ABD’nin değil, tüm müttefiklerimizin, haklı beklentilerimize olumlu tepki vermeleri, kamuoyumuzda zaman zaman oluşan düş kırıklıklarının giderilmesine büyük katkı sağlayacaktır.

Başbakan AB’yi eleştirdi: "Avrupalı olun"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP TBMM Grubu’nda yaptığı konuşmada, AB’nin Kıbrıs’ta çözüme evet diyen Türk tarafına yönelik vaatlerini yerine getirmemesini açık bir dille eleştirdi. Erdoğan, şunları söyledi:

KENDİMİZİ İSPAT ETTİK: 17 Aralık’ta Brüksel’de alınan tarihi karar sonrasında, AB istikametinde yavaşladığımızın ileri sürülebilmesini anlamakta zorlanıyorum. Açık söylüyorum: Böyle bir şey yok. Her ülkede görülebilecek tek tük eksikleri "yoldan çıkma" olarak göstermek isteyenleri, daha isabetli muhakeme yapmaya, resmin tamamını görmeye davet ediyorum.

AB İLERİYİ GÖREMEDİ: Türkiye ortaya koyduğu iyi niyet, samimiyet ve tutarlılığı AB’den de beklemektedir. Kıbrıs konusunda kimin ne yapması gerektiği hakkında tartışmaya dahi girmenin gereksiz olduğu açık. Zaman zaman Avrupa’dan duyduğumuz, "Haksızlığın farkındayız, ama gereğini yapamıyoruz" yönündeki izahların, AB’nin inandırıcılığını zedelediği açıktır. Biz yıllarca uyardık ama maalesef muhataplarımız aynı ileri görüşlülüğü gösteremediler.

"AVRUPALI" TAVRI BU DEĞİL: Türkiye taahhüt ettiği gibi Uyum Protokolü’nü imzalayacak. AB’nin de KKTC için öngörülen mali yardım ve doğrudan ticaret tüzüklerini onaylamasını beklemek hakkımız. Adeta Türkiye’nin üyelik ihtimalinin somutlaşmasıyla orantılı olarak, Avrupa’da kimi kesimlerde gayri resmi şekilde dile getirilen ve esasen üyelik süreciyle alakası olmayan konular, bu kez resmi AB çevrelerince dillendirilmeye çalışılıyor. Bu yanlıştır. Bu, bizim halk olarak kapsamlı bir bütünleşme sürecine girmeyi öngördüğümüz AB’den beklediğimiz "Avrupalı" bir tavır değildir.

İNGİLİZ GAZETESİNİN YORUMU

Financial Times gazetesinde "Erdoğan, Avrupa Birliği üyeliği için yapılan reformları eleştirenlere yanıt veriyor" başlıklı bir haber var.

Haberde, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün parti grubundaki konuşmasına değinilmiş. Financial Times’a göre konuşmayla Erdoğan ilk kez, 17 Aralık zirvesi sonrası açıkça Avrupa Birliği politikasını savundu.

"Erdoğan’ın 4 aydır Avrupa Birliği fikrini Türkiye çapında satmaktaki başarısızlığı, reformların değerine ve Türk milliyetçileri için sıcak bir konu olan Kıbrıs’ta tavize yönelik insiyatifi kaybetmesine mal oldu.

Türkiye’nin Avrupa Birliği arzusunu destekleyenler, özellikle de İstanbul’da iş çevrelerinin güçlü lobisi ve orta sınıf, Erdoğan’ın İslami köklere dayanan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, ülkeyi üyeliğe taşıyacağı konusunda şüpheli.

Bazı diplomatlarsa, Erdoğan’ın konuşmasıyla, tartışmalarda insiyatifi Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ten almaya çalıştığını söyledi."


..
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2005 Perşembe 12:26:53
Güncelleme :28 Nisan 2005 Perşembe 12:28:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?