18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan’dan AB’ye suçlama

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’ni Türkiye’ye karşı ayrımcılık yapmakla itham etti. ”Bild am Sonntag” gazetesine konuşan Erdoğan, Ankara’ya diğer aday ülkelerden daha zor koşullar getirildiğini söyledi.

Erdoğan, başka hiçbir ülkenin Avrupa Birliği’nin kapısında 41 yıl beklemek zorunda kalmadığına işaret etti. Erdoğan, ”Türkiye bütün ödevlerini yerine getirmiş olmasına rağmen Avrupalılar hala duraksıyor” dedi.

Üç ana nokta

Erdoğan, önümüzdeki hafta Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği zirvesi öncesinde beklentilerini üç ana noktada topladı:

”Bizim açımızdan konuşulacak tek konu tam üyeliktir. Alman Hristiyan Demokratlarının da önerdiği imtiyazlı ortaklığa Türkiye asla razı olmayacaktır. İkincisi; Hukuk devleti, demokrasi ve azınlıkların korunması gibi Avrupa Birliği’nin Kopenhag kriterleri dışında kalan yeni siyasi talepleri onaylamamız mümkün değildir. Üçüncü noktamız ise, tam üyelik müzakerelerinin herhangi bir gecikme olmaksızın, yani 2005’in ilk yarısında başlatılmasıdır.”

Olumsuz cevabın anlamı

Türkiye’nin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde birliğe üye yapılması gerektiğini savunan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’ye verilecek olumsuz cevap, Avrupa’nın, kültürler arasındaki anlaşmaya fazla bir değer vermediği şeklinde çok kötü bir sinyal olur. Ancak bundan, her şeyden önce AB zarara uğrar. Çünkü Türkiye’nin kabul edilmesi Birliği çok daha güçlü kılacaktır’’ " diye konuştu.

Alman muhalefetine suçlama

Almanya’da ana muhalefet partileri Hristiyan Demokrat ve Hristiyan Sosyal Birlik partilerinin Ankara’ya karşı tutumuna da değinen Erdoğan, "Maalesef Alman muhalefeti Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini iç politika malzemesi yapabileceğini sanıyor. Bu, bedeli ağır bir hatadır" diye konuştu.

Terörle mücadele bağlantısı

Türkiye’nin üyeliğinin teröre karşı mücadelede de Avrupa’yı daha güçlü kılıp kılmayacağı şeklindeki bir soruya karşılık Erdoğan, şunları söyledi:
’’Tabii ki. Terörizm, ancak tüm Avrupa’nın birlik olması ve çabalarını koordine etmesi durumunda yenilgiye uğratılabilir. Ayrıca hiç kimse Türkiye’nin teröre karşı mücadelede acı tecrübeler edindiğini unutmamalıdır. Türkiye, en fazla terör kurbanı veren ülkedir. Ülkemizin güneydoğusunda yıllardan bu yana 40 bin insanımızı kaybettik. Hala bu bölgelerde her hafta yeni kurbanlar oluyor.’’


DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 19:02:30
Güncelleme :11 Aralık 2004 Cumartesi 22:10:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?