19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Erdoğan'dan Avrupa'ya uyarı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan ekonomi gazetesi Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, Avrupa Birliği'ni Türkiye'nin üyeliği konusunda uyardı.

Türkiye'nin üyeliği reddedilirse, medeniyetler çatışması tehlikesinin artacağını söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

"Türkiye kapıda daha fazla bekletilemez, AB coğrafi bir birlik veya Hıristiyan kulübü olarak görülmek istemiyorsa Türkiye'ye müzakere tarihi vermek zorundadır."

Başbakan Erdoğan Türkiye'ye 'hayır' cevabı verilirse, Türk halkının tutumunun değişeceğini şöyle anlattı:

"Reddedilirse, halkımın Batı'ya bakışı değişir. İslam dünyası da Batı'nın kendisiyle aynı inançta olmayanlarla entegrasyon istemediğini düşünmeye başlar."

Erdoğan, Amerikalı akademisyen Samuel Huntington'ın medeniyetler çatışması tezine atıfta bulundu: "Avrupa Birliği Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlarsa medeniyetler çatışmasının bir realite olmadığını, medeniyetler arası uyumun mümkün olduğunu İslam dünyası görecektir."

AB içinde Türkiye'nin üyeliğini en fazla destekleyen ülke İngiltere oldu. Başbakan Tony Blair haftabaşındaki kısa Ankara ziyaretinde, Türkiye'nin üyeliğinin, Batı ile Müslüman dünya arasındaki gerginliğin azalmasına yardım edeceğini söyledi.

ABD de Türkiye'nin AB üyeliğini şiddetle destekliyor. Ancak Fransa ve Almanya gibi büyük üyeler henüz bu konuda net bir tutum almış değil.

İki ülkede de özellikle merkez sağdaki siyasi partiler, Türkiye'ye tam üyelik verilmemesini açıkça savunmaya başladı.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2004 Cuma 17:29:23
Güncelleme :22 Mayıs 2004 Cumartesi 06:46:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?