19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Erdoğan'dan basına dava

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gaziantep’te yayınlanan yerel bir gazete ve köşe yazarı hakkında, kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle açtığı ceza davasının görülmesine başlandı.


Gaziantep 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, gazetenin Yazı İşleri Müdürü Atilla Konukoğlu ile Köşe Yazarı Halil Eyüpoğlu ve avukatları katıldı.

Hakim Elif Şanlı, davayla ilgili olarak hazırlanan iddianameyi sanıklara okuduktan sonra, haklarında yapılan suçlamalarla ilgili savunmalarını vermelerini istedi.

Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Konukoğlu, Köşe Yazarı Halil Eyüpoğlu’nun yazılarını daha önce el yazısı olarak kendilerine gönderdiğini, ancak daha sonra e-mail olarak göndermeye başladığını belirterek, şunları söyledi:

“Dava konusu olan köşe yazısı, yayınlanacağı tarihte elimize çok geç ulaştı. İnceleme fırsatı bulamadım, okumuş olsaydım gereğini yapardım. Ancak daha sonra yazarımızla görüştüğümde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef almadığını söyledi. Ben de Sayın Erdoğan’ın bu yazıda hedef alınmadığı görüşündeyim.”

Halil Eyüpoğlu da yazısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef almadığını savunarak, “Kesinlikle Erdoğan’ı hedef almadım. Yazıdaki kasıt, bu ülkenin bölünmez bütünlüğünü yok etmek isteyenleredir. Sayın Başbakanımız’ın, ülkenin bölünmez parçalarını yük görmesi mümkün olmadığına göre, bu sözlerden alınması yersizdir.”

Mahkeme heyeti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesinin alınması için yazılan talimat cevabının beklenmesi için duruşmayı erteledi.


DAVA


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Avukatı Fatih Şahin tarafından, Gaziantep’te yayın yapan Zafer Gazetesi’nin 14 Nisan 2004 tarihinde ”Karakalem” köşesinde Halil Eyüpoğlu imzasıyla yayınlanan köşe yazısında Başbakan Erdoğan’a hakaret edildiği gerekçesiyle dava açılmıştı.

Verilen dava dilekçesinde, köşe yazısında, “Başbakan Erdoğan’ın şahsi haklarına tecavüz niteliğinde, şeref, haysiyet ve onuruna yönelik, tahkir ve tezyif edici isnat ve ithamlara, fevkalade zor, katlanılması ve tahammülü gayrı kabil hakaretlere yer verildiği” savunulmuştu.

Bu nedenle Köşe Yazarı Halil Eyyüpoğlu ve Yazı İşleri Müdürü Atilla Konukoğlu hakkında Gaziantep 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ceza davası açılmıştı.

Gazete ve Eyyüpoğlu ile Konukoğlu hakkında aynı davayla ilgili olarak Gaziantep 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan tazminat davası ise devam ediyor.

Erdoğan, çizdiği karikatürün kendisini üzdüğü gerekçesiyle Evrensel Gazetesi çizeri Sefer Selvi aleyhine açtığı davadan da 10 milyar tazminat kazanmıştı.

GAZİANTEP
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2004 Salı 16:11:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?