17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Erdoğan'dan Baykal’a yanıt

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’deki AB zirvesinden çıkan kararla ilgili olarak ’Türkiye’ye ikinci sınıf üyelik biçiliyor’ diyen CHP lideri Deniz Baykal’ın nihai metinle ilgili yanlış bilgilendirildiğini söyledi.

Meclis Genel Kurulu’nda 2005 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı üzerinde konuşan Başbakan Erdoğan, muhalefet lideri Deniz Baykal’ın AB zirvesinden çıkan kararla ilgili eleştirilerine yanıt verdi.

Meclis’in gündeminin bütçe görüşmeleri olmasına karşın CHP lideri Baykal’ın AB üyeliğiyle ilgili konuları değerlendirdiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, CHP liderinin nihai metinle ilgili yanlış bilgilendirildiğini belirtti.

Erdoğan, ’’üzüldüğüm nokta şudur; eğer Dışişleri Bakanlığı’nın sitesine girilip de o günün akşamında orayı bir yoklayıverseydiler, orada kesin son zirve neticesini alma fırsatı olurdu. O fırsatı bulamadılar ve yanlış bir bilgilendirme ile bugün zirve sonuçlarını çok farklı bir şekilde burada değerlendirmeye, yorumlamaya kalktılar" dedi.

"Türkiye birinci sınıf bir ülkedir, bunu da kanıtlamıştır"

Muhalefete yüklenen Erdoğan, "siz kendinizi ikinci sınıf olarak görüyorsanız, bunu bilemem. Bu birinci sınıf bir başarıdır. Türkiye birinci sınıftır ve bunun gereğini ortaya koymuştur" dedi.

"Bunu Brüksel’de kanıtladık. Bu milletimizin hassasiyetidir" diyen Erdoğan, "iki yılda yaptıklarıımız küçümsenemez. 17 aralık başarıyla sonuçlanmasaydı, bu sefer de muhalefet metni neden imzalamadınız diyecekti" diye konuştu.

Bu başarının Türk milletinin başarısı olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "artık Türkiye net bir tarih almıştır. Bu tarih 3 ekim 2005’tir. Bu tarihle ilgili bir de hedef vardır, bu hedef tam üyeliktir" dedi.

"Güney Kıbrıs veto hakkını kullansaydı tarih alamazdık"

Güney Kıbrıs konusunun bir kenara koyulamayacağını belirten Erdoğan, "Güney Kıbrıs, veto hakkını kullansaydı tarih alamazdık. Görüşmelerde müthiş bir strateji uygulandı. Temsilciler başarmıştır ve netice alınmıştır "diye konuştu.

Başbakan, "Türkiye’nin, Avrupa Birliği ile uyumu göz önüne alınarak, milli davamız en iyi şekilde korunmuş ve güçlü bir adım atılmıştır. Milletimiz bu konuda müsterih olmalıdır. Ortada ciddi bir sorun yoktur" dedi.

Protokolün imzalanmasının ’tanıma’ anlamına gelmediğini hatırlatan Erdoğan, "Türkiye, 25 üyeli bir ortaklığa girmiştir. Bu ortaklıkta Türkiye’nin üyelerden birini tanımadan müzakere etmesi, milli çıkarlarımızı koruma hassasiyetidir. Tanıma konusunda, karar alan ülke bu kararını siyasi bir beyanla ortaya koymalıdır. Bu da karşı ülke tarafından kabulü ile mümkündür. Kararların imzalanmasında Güney Kıbrıs tanınmamıştır" dedi.
CNN TÜRK - AA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 17:48:56
Güncelleme :21 Aralık 2004 Salı 17:03:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?