18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan’dan Bush’a telefon

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Bush telefonda görüştü. Erdoğan, Musul’da 5 Türk güvenlik görevlisinin şehit edildiği saldırı olayının aydınlatılması için işbirliği önerdi. Bush, olayın derinlemesine incelenmesi için talimat verdiğini söyledi.

Irak konusunun da gündeme geldiği telefon görüşmesinde, Başbakan Erdoğan, Bağdat Büyükelçiliği’ni korumakla görevli 5 Türk güvenlik görevlisine Musul’da yapılan menfur terörist saldırının, karşıdaki tehditin ne denli büyük olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Erdoğan, şöyle konuştu:

“Musul’daki saldırı sırasında Olympia görev kuvvetinizin, duruma müdahale ederek teröristlerden bazılarını ele geçirdiklerini öğrendim. Ayrıca, kuvvetleriniz olay sırasında yaralanan bir güvenlik görevlimize acil tıbbi müdahalede bulunmuş ve Çokuluslu Güç Hastanesi’ne nakledilmiştir. Hem bu konuda hem de şehitlerimizin cenazelerinin Türkiye’ye naklinde bizimle işbirliği yapan makam ve yetkililerinize teşekkür ederim. Bu hadisenin mutlaka aydınlatılması lazım. Olayın bütün yönleriyle tahkik edilmesi talimatı verdim. Bu konuda da işbirliğinize güveniyoruz. İlgili makamlarımız, temasta olurlarsa çok memnun oluruz.”

BUSH: TALİMAT VERDİM

ABD Başkanı Bush da, “Ben de yetkili birimlerimize, bu olayın derinlemesine incelenmesi talimatı verdim. İlgili birimlerimiz işbirliği yapacaklardır” diye konuştu.

Erdoğan, Bush’a Musul’da devam eden durum ve bu çatışmaların Kerkük’e sıçramasından dolayı duyduğu endişeyi dile getirdi.

Irak’ın bütünlüğünün korunması gerektiğini ifade eden Erdoğan, ”Biz ayırım gözetmeksizin, Irak’taki bütün kesimlerin, seçimlere katılmasını teşvik ediyoruz” dedi. Bush, “Irak’taki olayların artması da gösteriyor ki, seçimler çok önemli” diye konuştu.

Musul’daki durumu yakından takip ettiklerini vurgulayan Bush, buradaki ABD’li generaller ile görüştüğünü söyledi. Musul’da şiddetli bir patlama olduğunu, buradaki durumu kontrol altında tutmaya çalıştıklarını belirten Bush, “Biz de Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

"PKK’NNIN MEVCUDİYETİNE SON VERİLSİN"

“Terör örgütü PKK/Kongra-Gel’in Irak’taki mevcudiyetine son verme zamanı gelmiştir” diyen Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile ele aldığı Irak, ABD, Türkiye arasında üçlü bir görüşme yapılması konusuna atıfta bulunarak, bu üçlü güvenlik toplantısının, Türkiye’de yapılmasının yararlı olacağını kaydetti.

ABD Başkanı Bush, bu toplantının Türkiye’de yapılmasının çok iyi olacağını dile getirerek, “Irak’taki güvenlik durumu biraz daha düzeldikçe konu ile daha yakından ilgileneceğiz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George Bush’a, terör örgütü PKK/Kongra-Gel’in Irak’taki mevcudiyetine son vermenin zamanının geldiğini belirterek, bu konuda Türkiye, ABD ve Irak arasındaki güvenlik toplantısının, Türkiye’de yapılmasının yararlı olacağını kaydetti.

KARŞILIKLI TEŞEKKÜR

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush’u, saat 14.45’te telefon ile aradı. Erdoğan, Bush’a 16-17 Aralık’ta Brüksel’de yapılan AB zirvesi ile ilgili bilgi verdi ve ABD’ye, bu konuda Türkiye’ye verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Bush da Erdoğan’ı tebrik ederek, “Bu başarı, sizin liderliğinizin eseridir. Türkiye bizim yakın dostumuz. O yüzden tarihin belirlenmesi önemliydi” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin yeni bir aşamaya geldiğini ve bu ilişkilerin Türkiye’nin ABD ile olan dostluğunu da güçlendireceğini kaydetti.


Erdoğan, ABD Başkanı Bush’un noelini de kutladı.

ÜST DÜZEYDE GİRİŞİM

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği koruma görevlilerine düzenlenen terörist saldırının soruşturulması için üst düzeyde girişimlerde bulunduklarını bildirdi.

Tan, konuya ilişkin bir soruya verdiği yazılı yanıtta, “Terörist saldırının kapsamlı biçimde soruşturulması, faillerinin bulunarak, adalete teslim edilmeleri için Irak Geçici Hükümeti’nin yanı sıra ABD makamları nezdinde gerek Ankara’da gerek Bağdat ve Washington’da tarafımızdan üst düzeyde gerekli girişimlerde bulunulmuştur” ifadesini kullandı.

Terörist saldırı sırasında olay mahallinde bulunan çokuluslu güce mensup ABD özel kuvvetlerinin duruma müdahale ettiklerinin ve olayda teröristlerden ikisinin ölü ele geçirildiğinin öğrenildiğini kaydeden Tan, Amerikalı çokuluslu güç birimlerinin, yaralanan güvenlik ataşesine ilk tedavisini uygulayarak, kendisini Beled’deki hastanelerine naklettiklerini belirtti.

Musul’da konuşlu ABD görev kuvvetinin, cenazelerin teşhis ve nakli için özel gayret sarf ettiğini ve şehitlerin süratle Türkiye’ye ulaştırılmasını sağladıklarını ifade eden Tan, “Gerek güvenlik, gerek insani işbirliği konularında ABD makamlarının bu elim olay sırasında sergiledikleri özenli ve duyarlı yaklaşımı memnuniyetle karşılıyoruz” açıklamasında bulundu.


AA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 17:34:05
Güncelleme :21 Aralık 2004 Salı 17:38:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?