17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Erdoğan'dan cihad

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, YÖK Başkanlığı'nın kendilerine sunduğu taslakta, "bu kanunu Bakanlar Kurulu ve YÖK yürütür" ibaresinin yer aldığını bildirerek, "Bu nasıl demokrasi? Ne zamandan beri YÖK bu ülkede yürütme kurulu sıfatı aldı?" diye sordu. Erdoğan, YÖK ve Üniversitelerarası Kurul'un hep değişik yerlerde kendilerine "adeta destek kıtaları" aradığını bildirdi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup toplantısında YÖK tasarısı ile ilgili tartışmalara da değindi.

Tasarı üzerinde kamuoyunda bazı tartışmalar yaşandığını belirten Erdoğan, "Yükseköğretim sistemimizin yeniden düzenlenmesi ve çağın gereklerine uygun hale getirilmesi hususunda hem meselenin tarafları arasında hem de toplum katında geniş bir mutabakat teşekkül etmiştir. Hükümetimiz bu meselenin çözülebilmesi için 17 aydır samimi bir gayret gösteriyor. Şu anda, şu çatı altında; Türk milletine sesleniyorum: Şu ana kadar yazılan, çizilenlerin büyük bir çoğunluğu doğru değildir. 3 Kasım seçimlerinden önce bunu halkımıza vaad ettik, bunu programımıza aldık" dedi.

"Toplumsal mutabakat, salt olarak kurumlararası, kuruluşlararası mutabakat değildir"diyen Erdoğan, "Toplumsal mutabakat, vekaleti veren milletin mutabakatıdır" diye konuştu.

17 aydır bütün tarafların katkısına açık bir tartışma ortamını hazırladıklarını anlatan Erdoğan, "Kimse şunu diyemez: (hayır bizim bundan haberimiz olmadı). Hepsine gönderilmiştir ve internet sayfalarında bunlar sürekli olarak yayınlanmıştır. Üniversitelerde bizden hep zaman istediler. Buradan milletime sesleniyorum: Sevgili milletim; bir başbakan 4 kez aldatılır mı? Sizlere soruyorum?" dedi.

Erdoğan dün Meclis'e gelerek muhalefet partisinin kürsüsünden siyaset yapmak durumunda olan rektör ve öğretim üyelerinin bir kısmının içinde bulunduğu görüşmede (Yeni yıla, 2004 yılına yeni YÖK yasası ile girelim) dendiğini, ama şimdi hepsinin çark ettiğini söyledi.Erdoğan: "TBMM'nin iradesine kimse baskı yapmasın"

GENELKURMAY'A YANIT

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yükseköğretim sisteminin de TBMM'nin düzenleyebileceğibir alan olduğunu belirtti. Erdoğan, Meclis'in kendi iradesini rahatlıkla kullanabilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu iradeye de kimse baskı yapmanın gayreti içine lütfen girmesin. Ve girerse,zaten Meclis'ten alacağı cevap görülecektir" dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, YÖK Tasarısı'nın diğer bütün yasa tasarıları gibi aynı demokratik ve hukuki süreçler izlenerek Meclis kararıyla şekillenecek bir tasarı olduğunu belirterek, "Türkiye'de demokratik sistem nasıl işlemesi gerekiyorsa öyle işleyecek, parlamenter sistem bütün kurum ve kurallarıyla yürüyecek, YÖK'e ilişkin kanun tasarısı da Anayasal düzen ve parlamenter süreçler içinde neticelendirilecek" diye konuştu.

Erdoğan, YÖK Tasarısı'nın, Üniversitelerarası Kurul temsilcileriyle, Milli Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlık bürokratlarının mutabakatına dayalı bir metin olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Bakın burada da doğru konuşmuyorlar. Sadece altında imzası eksik olan bana, üniversitelerarası kurul başkanına ve icra kurulundaki iki üyeye ve bunun yanında bürokrat arkadaşlarımıza verilen metin var. Bu metnin içerisinde şu anda Meclis'e gönderilen metin var" dedi.

Erdoğan, hükümetin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin gerekleri içinde hareket ettiğini ve buna hassasiyet gösterdiğini ifade etti.
ANKARA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2004 Salı 15:39:41
Güncelleme :11 Mayıs 2004 Salı 22:47:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?