19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Erdoğan'dan Denktaş'a 'çirkin yakıştırma' suçlaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın 'Kıbrıs konusunda Başbakan kandırılıyor' şeklindeki açıklamalarını çok çirkin bir yakıştırma olarak değerlendirdi.


Resmi ziyaret için bulunduğu Japonya'nın başkenti Tokyo'da İhlas Haber Ajansı (İHA) Genel Müdürü Fevzi Kahraman'a özel açıklamalar yapan Başbakan Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın 'Başbakan kandırılıyor' sözünü yorumladı.


"Baştan beri endişe ettiğim buydu" diyen Başbakan Erdoğan, "Politikayı Kıbrıs'ta yapmalıydı veya bu işi başından alıp sonuna kadar götürmeliydi. Kendisinden ricamız da buydu" dedi.
Denktaş'ın İsviçre'deki görüşmelere katılan Türk tarafına tam yetki verdiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Bütün çalışmalar bu onun yetkilendirdiği ekiple yürütüldü. Bizim Dışişleri Bakanımız Abdullah Bey de müzakerelerde başından sonuna kadar bulundu. Biz de son 3 gün Yunanistan Başbakanı ile görüşmelere katıldık. Bütün bu çalışmalar kendi yetkilendirdiği kişilerle tamamlandı ve bir karara varıldı" diye konuştu.


İsviçre'de ortaya çıkan metne 'en iyisi budur' demediklerini, böyle bir iddialarının da bulunmadığını vurgulayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Elbette eksikler de olabilir, hatalar da olabilir. 'Kazan kazan' anlayışından hareketle bu noktaya vardık. Olumsuz yönünü söylüyorlar ama olumlu yönleri olumsuz gösterme gayreti içindeler. Takılıp kaldıkları bir konu var: 'Asker 650'ye düştükten sonra çıkacak mı? Türkiye'yi buradan ayıracaklar' Hayır böyle bir şey yok. Türkiye'yi nereden ayırıyorlar? Türkiye'de sürekli orada var olacak. Çünkü Türkiye garantör ülke. Türkiye AB'ye girdikten sonra da garantör. Bunların hepsi orada var" dedi.


Kıbrıs konusunda uzmanların her ayrıntıyı ele aldıklarını ve kendilerine bunları ilettiklerine işaret eden Erdoğan, "Denktaş bu işin duayenidir, saygımız var. Ama biz de siyaseti çocukluğumuzdan beri yapıyoruz. Bugünlere kadar geldik. Arkadaşlarımız da hakeza aynı şekilde. Dışişlerinde bu işle yoğrulan arkadaşlarımız var. Adeta bu işi hücrelerine kadar çekmiş arkadaşlarımız var, onların da bu konuda gayretleri var. Kalkıp da Denktaş'ın 'Başbakan yanlış bilgilendiriliyor' diye konuşma yapması, bu ifadeleri Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı için sarfetmesi çok yanlış" diye konuştu.


Söylenilenleri sabırla karşıladıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, bundan sonra herşeyi KKTC'deki Türk halkının iradesine bıraktıklarını söyledi. Erdoğan, "Onlar siyasi iradelerini ortaya koyacaklar. Ama şunu açık söyleyeyim ki 9 bin sayfayı Sayın Denktaş da dahil olmak üzere kimse okumamıştır. Uzmanlar paylaşırlar, özetini daha sonra yetkililere sunarlar. Devlet yöneticiliği budur. Herhangi bir yasayı teklif eden okur mu bilmem ama milletvekilleri dahil olmak üzere kimse böyle birşeyi baştan sona okumaz" dedi.

İSMAİL BALLI - TOKYO (İHA)
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2004 Pazartesi 17:57:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?