Iraka Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları 8. Resmi Toplantısının açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, "Irak, isteğe göre parsellenen bir yer olamaz" dedi.
IRAK TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ANTREMAN ALANI
Toplantının açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teröristlerin ve diğer yasa dışı unsurların Irakla sınırlardan her iki yönde sızmalarını etkinlikle önleyecek düzenlemeleri zaman gecikmeksizin pekiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şu anda Irakın, terör örgütlerinin "antrenman alanı" haline geldiğini söyledi.
Teröristlerin ve diğer yasa dışı unsurların Irakla sınırlardan her iki yönde sızmalarını etkinlikle önleyecek düzenlemelerin zaman gecikmeksizin pekiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şu anda Irakın, terör örgütlerinin "antrenman alanı" haline geldiğini söyledi.
Irakta birçok şeyin değiştiğini, bu gelişmelerin bölgeye ve uluslar arası ilişkilere önemli yansımalarının olduğunu söyleyen Erdoğan, bBölge ülkelerinin, Irakın birliği ve toprak bütünlüğü ile bölgesel barış ve istikrarın korunup güçlendirilmesi yönündeki ortak tutumunu kararlılıkla sürdürdüğünü, bölgesel girişimin aradan geçen iki yılı aşkın sürede olgunlaştığını, güçlendiğini kaydetti.
Konuşmasında Irakta yapılan seçimlere de değinen Erdoğan, seçimlerin, ciddi aksaklıklara rağmen Irak halkının siyasi süreci ve kendi geleceğini sahiplenmesi yönünde önemli bir aşama olduğunu ifade etti. Erdoğan, bundan sonra yapılacak referandum ve seçimlerde benzeri aksaklıkların yer almaması için uluslar arası gözlem mekanizmalarının da işletilmesi gerektiğini vurguladı. Iraktaki geçiş yönetiminin sırtındaki yükün büyük olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, Irakı yönetecek hükümetin halka mal olması ve halkın temel beklentilerini karşılaması gerektiğini kaydetti. Erdoğan, bu dönemde bölge ülkelerine de önemli görevler düştüğünü belirterek, "Irakın son 25 yıllık tarihine bakacak olursak, Iraktaki gelişmelerin bütün bölgemizi ve uluslar arası istikrarı nasıl etkilemiş olduğunu kolaylıkla görürüz. Irakın ulusal uyumu, huzur ve istikrarı sadece Iraklıların değil, hepimizin konusudur" diye konuştu. Irakın kendi içinde, komşularıyla ve bütün dünyayla barışık düzenini ortak istek olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:
IRAK PARSELLENEMEZ
"Irak ne bir kesimin diğerine üstünlük sağladığı, ne de isteğe göre parsellenen bir yer olamaz. Bu yöndeki teşebbüsler, geçmişin de tecrübesiyle bölge ülkelerinden ve uluslar arası toplumdan tepki görür. Bu anlayışla kardeşimiz Irak halkına bütün gücümüzle destek olmaya devam edeceğiz. Irakın bugün en öncelikli ihtiyaçlarından biri güvenliğin tesisidir"
TASLAK BİLDİRİ
Toplantının taslak bildirisinde Irakta genel seçimlerin düzenlenmesi ve hükümetin kurulmasından duyulan memnuniyet dile getirilerek, geçiş hükümetine sorumluluklarını yerine getirmede destek ifade ediliyor.
Taslakta Irakta seçilmiş organların, siyasi geçiş sürecinin halkın tüm kesimlerinin katılımıyla şeffaf ve demokratik şekilde tamamlanması yönünde çalışmaları arzusu belirtiliyor.
Taslakta Irakın egemenliği, toprak bütünlüğü ve ulusal birliğine vurgu yapılıyor, Irak halkının geleceğini özgürce belirleme ve ülkenin doğal ve mali kaynakları üzerinde tam kontrol sahibi olma hakkının bulunduğu teyit ediliyor.
Taslakta Irak halkına karşı insanlık suçları, Kuveyt ve İrana karşı savaş suçları işleyen eski Irak yönetimi ve mensuplarının yargı önüne çıkarılmasının önemi not ediliyor. BMnin Iraktaki rolünün önemine de atıfta bulunulan taslakta, örgütün ülkenin siyasi süreç ve ekonomik rehabilitasyonunda daha geniş rol almasının gerekliliği kaydediliyor.
Irakta güvenlik ve istikrarın tam olarak tesis edilmesinin önemine dikkat çekilen taslakta, Irak ile sınır güvenliği konusunda işbirliğinin artırılması yönündeki kararlığın altı çiziliyor.
Taslakta, Iraktaki çok uluslu gücün uluslararası insan hakları ve özellikle Cenevre sözleşmesine bağlı kalmasının önemi ve Irakın dış borçlarının silinmesi ya da hafifletilmesi talebi not ediliyor.
Toplantıya Türkiyenin yanı sıra Mısır, Ürdün, İran, Bahreyn, Irak, Kuveyt ve Suriyeden temsilciler katıldı. Toplantıya Suudi Arabistan dışişleri bakan yardımcısı düzeyinde katılırken, diğer ülkeler dışişleri bakanlarıyla temsil ediliyor.
Toplantıya ayrıca BM Genel Sekreterinin Irak Özel Temsilcisi, İKÖ Genel Sekreteri, Arap Birliği Genel Sekreteri ve AB Komisyonu Akdeniz ve Ortadoğu Sorumlusu da katılıyor.
İstanbuldaki komşu ülkeler toplantısı Irakta seçimlerin ardından ilk kez düzenlenecek olması bakımından ayrı önem taşıyor.
AA
Yayın Tarihi :
30 Nisan 2005 Cumartesi 15:29:51