17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Erdoğan'dan İsrail ve ABD'ye 'devlet terörü' suçlaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Filistinlileri, ABD'nin de sivil Iraklıları bombalamasını "devlet terörü" olarak niteleyerek, kınadı.

Erdoğan, Romanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, dün İsrail'in Filistin'de ve ABD'nin Irak'ta sivilleri bombalamasının, Ortadoğu'da insan hakları açısından gidişin ne kadar feci olduğunu gösterdiğini belirtti.

Erdoğan, sorumluluk mevkiinde olanların tarihe karşı büyük vebali bulunduğunu belirtti.

''İsrail ve Irak'taki son gelişmeleri insan hakları açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Erdoğan, şu karşılığı verdi:

''Ortadoğu'daki bu gelişmeler, dün gerek Refah Mülteci Kampı'ndaki, gerek Irak'taki gelişmelerin her şeyden önce insan hakları açısından, insanlık açısından gidişin ne derece bir fecaat olduğunu ortaya koymaktadır. Burada sorumluluk taşıyanların-sorumluluk mevkiinde olan bir insan olarak söylüyorum- tarihe karşı çok büyük bir sorumluluğu vardır, çok büyük bir vebali vardır.

Özellikle dün Filistin'de yaşananlar olsun, Irak'ta yaşananlar olsun bunları seyrettikçe ben bir baba olarak, bir insan olarak bun ne denli feci, ne denli insanlık dışı bir olay olduğunu gördüm, müşahede ettim ve ben de doğrusu bundan hüzünlendim.

DEVLET TERÖRÜNE KARŞI ORTAK TAVIR ÇAĞRISI

Bunun her şeyden önce affedilir, bağışlanır bir yanı yok. Bu konuda artık bombalarla sadece barış vuruluyor, bunu bilmemiz lazım. Sivil insanları çoluk çocuk ayırt etmeden savunmasız insanları bu şekilde vurmanın hiçbir hukukla izahı yoktur.

Dün ben yine yabancı dünya basınına söyledim. Her şeyden önce bu konunun uluslararası teröre karşı bir taraftan mücadele edelim, bunun hazırlıklarının yapıldığı bu müzakerelerin görüşmelerinin yapıldığı bir dönemde, eğer teröre karşı bir ortak mücadele platformu oluşturacaksak, önce adeta devlet terörü noktasına tırmandırılan bu adımlara karşı ben bütün sorumluluk noktasında olan başbakanları, devlet başkanlarını ortak dayanışmaya davet ediyorum ve bu konuda tavır almaya davet ediyorum.”
ANKARA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2004 Perşembe 18:56:58
Güncelleme :20 Mayıs 2004 Perşembe 19:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?