23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Erdoğan'dan Rusya'ya PKK talebi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de yapacağı görüşmede, PKK'nın terör örgütü olarak tanınmasını isteyeceği ileri sürüldü.

Rus Nezavisimaya gazetesinde bugün 'Terörizmden Pantürkizme' başlığıyla yayınlanan yazıda, Rusya ve Türkiye liderlerinin, Karadeniz sahilinde 17 temmuzda yapacağı görüşmede ikili ilişkilerin durumu, bölgesel ve uluslararası sorunları ele alacakları belirtildi.

Görüşülecek uluslararası sorunlar arasında başlıca yeri terörle mücadele konusunun alacağını belirten gazeteye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, PKK'nın Rusya tarafından terör örgütü olarak tanınmasını talep edecek.

Yazıda, ''ekonomik işbirliğinin yanı sıra uluslararası problemlerin de ele alınacağı görüşme sırasında, Kıbrıs ve Dağlık Karabağ, Irak ve Ortadoğu konularının da görüşülmesi bekleniyor'' denildi.

Ekonomik ilişkiler de gündeme gelecek


Başbakan Erdoğan'a birkaç bakanın da eşlik edeceği belirtilen yazıda, ''daha önceki görüşmelerde olduğu gibi, iki lider ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve stratejik ortaklık konusunu gündeme getirecek'' denildi.

Türkiye'nin Rusya için başlıca ticari ortak olduğunu vurgulayan gazete, ''2004 sonuçlarına göre, 11 milyar dolarlık ticaret hacminin 2005'de 15 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2007'de ticaret hacminin 25 milyara çıkarılması planlanıyor'' ifadesine yer verdi.

Yazının sonunda, Rusya'nın resmi olarak Türkiye ile tüm alanlarda işbirliğinin geliştirilmesinden yana olduğu vurgulanarak, Türkiye'nin Orta Asya'da Pantürkizm düşüncelerini yaygınlaştırmasının Rusya'yı pek memnun etmediği de belirtildi.

Türkiye'nin PKK hassasiyeti

PKK konusunda hassas davranan Türkiye tavrını her fırsatta ortaya koyuyor. Londra'daki saldırıların ardından, globalleşen terörizmle uluslararası ortak mücadele çağrısı yapan Türkiye'nin hassasiyeti, son olarak dün Başbakan Erdoğan'ın dünyanın önde gelen haber kuruluşları Reuters ve BBC'ye yaptığı eleştirilerle bir kez daha ortaya çıktı.

Başbakan Erdoğan, dün Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) meslek komiteleri ikinci toplantısında yaptığı konuşmada, ''dünyadaki iki önemli televizyon veya medya grubu BBC ve Reuters'in Türkiye'de PKK terör örgütünü bir 'milis' olarak ilan etmesini kınıyorum ve lanetliyorum'' demişti.

Bunun üzerine, BBC de Erdoğan'a yanıt vermekte gecikmemiş ve yazılı bir açıklama yaptı. BBC Dünya Servisi Genel Müdürü Nigel Chapman ve BBC Türkçe Servisi Müdürü Hüseyin Sükan'ın açıklamaları, BBC'nin internet sitesinde yayımlandı.

Chapman, açıklamasında Londra'daki bombalı eylemler sonrasında, BBC'nin terörist kelimesini nasıl kullandığı konusunda hem İngiltere basınının, hem de bazı uluslararası gözlemci ve yorumcuların yanlış anlamaları olduğunu belirtti.

'Terörist' kelimesinin kullanımının BBC'de yasak olmadığını, ancak BBC'nin objektif kalmak amacıyla bu kelimeyi çok dikkatli kullandığını belirten Chapman, habere konu olanların kimliği hakkında dinleyicilerin ve izleyicilerin kendilerinin karar vermesini hedeflediklerini ifade etti.

RUSYA'NIN TAVRI
Rusya Devlet Başkanlığı Basın Sekreter Yardımcısı Dimitri Peskov, 3 aralık 2004'te yaptığı açıklamada, PKK/KONGRA-GEL'in Rusya'da terör örgütü olarak kabul edilmesinin Türkiye'nin tavrına bağlı olduğunu söylemiş ve bu konuda Türkiye'nin talebi doğrultusunda harekete geçebileceklerinin işaretini vermişti.

AA/ CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2005 Cuma 18:12:46
Güncelleme :16 Temmuz 2005 Cumartesi 02:47:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?