18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan'dan 'TCK' savunması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TCK’nın kanuna aykırı eğitim kurumu açanlara ceza indirimi öngören düzenlemeyle ilgili olarak ’’yeni TCK’da kaçak kuran kursları diye bir kanun maddesi yok’’ dedi.

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine de, "Kuran’ı öğrenmede kimse suç ifadesi kullanmaz. Bu millet Müslümandır ve Müslüman olan bu millet, kendi kitabı Kuran’ı da rahatlıkla öğrenebilir" dedi.

Düzenlemenin birçok alanda eğitim veren kurumları kapsadığını vurgulayan Erdoğan, "bu tür yanlışlarla kendi ülkemizi, halkının yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede, kendi kitabını öğrenme noktasında, kalkıp da böyle laflar kullanmayalım. Sonra da kalkıp ’Efendim, niye İncil dağıtılıyor’ diye bağırmanın bir anlamı yoktur. Önce bu millet, Müslüman olarak, tabii ki kendi kitabını öğrenecektir, bilecektir ama onun ruhunu kavrayacaktır. Onun ruhunu kavramasına yönelik de kendi çarelerini bu millet, yasalar içerisinde, tabii ki üretecektir’’ dedi.

Baykal’ın tepkisi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti genel merkezinde bugün düzenlediği basın toplantısında, TCK’nın, kanuna aykırı eğitim yapanlara verilecek cezaları düzenleyen maddesinde AK Parti milletvekillerinin önergesiyle yapılan değişikliğe ilişkin eleştirilerde bulundu.

Baykal, ’’iktidarın siyasi güvenilirliğiyle ilgili çok önemli bir tereddüt bir kez daha ortaya çıkmıştır. Sayın Başbakan’ın çeşitli çevrelerle ilişkilerinde söz verip sonra tutmadığının pek çok örneğini biliyoruz. Şimdi bu konuda da Sayın Başbakan çok ciddi bir güven kaybına uğramıştır" dedi.

Söz konusu düzenlemenin müzakeresinden kaçınıldığını, TBMM’de tartışma ortamı doğmadan, konunun hızla geçiştirilmek, kapatılmak istendiğini savunan Baykal, ’’yasalara aykırı eğitim vermekte olan bir eğitim kurumunun kurucularının, yöneticilerinin nasıl cezalandırılacağı ile ilgili 1 haziranda yürürlüğe girecek TCK’daki düzenleme, pratikte içi boşaltılmış bir hale getirilmek istenmiştir" diye konuştu.

Yapılan düzenleme ile AK Parti’nin iç yüzünün bir kez daha ortaya çıktığını öne süren Baykal, ’’bu olayda görüyoruz ki AKP iktidarı kendi ifade ettiği çerçevenin dışında, herkesin kaygılandığı bir siyasi kimliği sahiplenmektedir. Fırsatını bulduğu her anda o kimliği ortaya çıkarmaya hazırdır. Bu düzenleme böyle bir düzenlemedir’’ diye konuştu.

Meclis’te dün yaşanan kriz

Meclis’te yürürlük tarihi 1 hazirana ertelenen yeni Türk Ceza Yasası ile ilgili görüşmelerde dün kriz yaşanmıştı. AKP’nin ’kanuna aykırı eğitim kurumları’ ile ilgili maddenin kabulüne CHP’den sert tepki gelmişti.

Genel Kurul’da, AKP’li milletvekilleri alt komisyon görüşmeleri sırasında soruna neden olan ancak daha sonra geri çekilen, ’kanuna aykırı eğitim kurumları’ ile ilgili maddesi, cezayı daha da aşağı çekerek yeniden getirilmişti.

AKP’li milletvekilleri, kanuna aykırı eğitim kurumu açan, işleten ve buralarda öğretmenlik yapanlar için öngörülen altı aydan üç yıla kadar hapis cezasının, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına indirilmesini önermişti.

Maddede yer alan öğretmenlerinde aynı cezaya çarptırılması ve bu kurumların kapatılmasına karar verilmesine ilişkin hükümleri, maddeden çıkarılmıştı.

"Biz bu değişikliği kabul edemeyiz" diyen CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, "bunu anayasamıza bir karşı koyma, rejimimizi sarsmaya dönük bir girişim olarak görürüz. Cumhuriyetin temel niteliklerine karşı bir tehdit olarak alırız" diyerek tepkisini dile getirmişti.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2005 Cuma 23:45:17
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 13:55:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?