17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Erdoğan'ı vekil seçen Siirt'te yolsuzluk iddiası

Siirt’te yenilenen milletvekili seçimlerinde yerini Başbakan Erdoğan’a bırakan, daha sonra partisince Siirt Belediye Başkanlığı’na aday gösterilerek seçilen Mervan Gül, şimdi de belediye ihalesindeki yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldi.

Siirt Belediyesi 22 Temmuz tarihinde kent içi yolların bakım-onarımı için yaklaşık 4 trilyon lira muhammen bedelle ihaleye çıktı.

Ancak, şartname bedelini yatırdıkları halde ihaleye alınmadıklarını öne süren Sinas İnşaat ve Man İnşaat adlı iki firma, Başkan Gül’ü belli kişi ya da firmaları kayırmakla suçladı.

1 milyar olan şartname bedelini 14 Temmuz tarihinde yatırdıkları halde kendilerine ihale dökümanı verilmediğini belirten Sinas ve Man İnşaat, bu yolla 22 Temmuz tarihinde yapılan ihaleye katılmalarının engellendiğini öne sürdü.

Firmalar, durumu Siirt Belediyesi’ne bildirmek için ihbarname çekmek istediklerini, ancak Siirt Noterliği’nden olumsuz yanıt aldıklarını ve çareyi Batman Noterliği’nden ihbarname çekmekte bulduklarını kaydetti.

Belediye’den ihbarnamelerine bir yanıt alamadıklarını belirten şikayetçi firmalar, bunun üzerine Siirt Valiliği ve Siirt Cumhuriyet Savcılığı’na başvurduklarını bildirdi.

Firmaların ihaleye ilişkin iddiaları şöyle:

"- Belediye, Siirt Postası Gazetesi’ne verdiği ihale ilanında işi ’bütimli rodmiks kaplama’ olarak tanımladı ancak işin ’plent ünitesi ile asfalt betonu, binber tabakası’ yapılması işi olduğu anlaşıldı. İki iş arasında tutar olarak da ciddi bir fark var. İlan edilen ’bütimli rodmiks kaplama’ işi yaklaşık 600-700 milyar, yapımı öngörülen iş ise yaklaşık 3.5-4 trilyon civarında.

- İhale tarihinden 10 gün önce Siirt-Kurtalan yolu Başur köprüsü civarında Demdaş firması tarafından asfalt betonu plent grubu kuruldu. Bu bölgede neden bu kadar büyük bir yatırım yapıldığı tartışılırken, söz konusu ihale Demdaş firmasına bırakıldı."

BAŞBAKAN’A ŞİKAYET MEKTUBU

Firmalar, konuyla ilgili Başbakan Erdoğan’a da bir şikayet mektubu gönderdi. Faks biçiminde gönderilen mektupta, "Bu ihale rekabet ortamını engellediği gibi konunun çeşitli şaibelere açık olduğu hissini vermektedir. Zatıalinizin vekil seçildiği bu ilde bu tür durumların olmaması ve çeşitli şüphelerin ortadan kaldırılması için konunun araştırılmasını saygılarımızla arz ediyoruz" denildi.

Başbakanlık’tan mektuba şu ana kadar herhangi bir yanıt gelmediği belirtildi.

MERVAN GÜL: İHALE SON DERECE ŞEFFAFTI

Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, söz konusu iddiaları kabul etmezken, son derece şeffaf bir ihale yaptıklarını söyledi. Gül, ihale ilanındaki ile yapımı öngörülen iş arasındaki farklılık konusunda, "Hayır farklılık yok. İhale ilanında rodmiks kaplama demişiz. Rodmiks kaplama plent olmadan yapılmaz ki zaten" dedi.

İhalenin, ilan tarihinden 10 gün önce tesisini kuran bir şirkete verilmesi iddialarına da Gül, "Bu şirket niye kurulmuş, niye tesis açmış ben bilemem ki. Bu tesisin bizim iş için oluşturulduğunu zannetmiyorum. Belki Karayolları’nın işini almak için kurmuşlardır" yanıtını verdi.

Şikayetçi firmaların savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ve Başbakan Erdoğan’a mektup yazdığının anımsatılması üzerine Mervan Gül, "Herkes istediğini yapabilir" derken, Başbakanlık’tan olayla ilgili kendisine herhangi bir bilgi ulaşmadığını aktardı.

Siirt koşullarının son derece ağır olduğunu, dolayısıyla herhangi bir işin beklemeyeceğini söyleyen Gül, bunun için var güçleriyle hizmet üretmeye çalıştıklarını ifade etti.
ANKARA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2004 Salı 16:49:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?