19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Erdoğan'ın İran gezisinde 2 madde ön plana çıktı. Doğal gaz ve PKK

Tahran’a üç günlük ziyaret gerçekleştiren Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temaslarında terörle mücadele ve ekonomik işbirliği konuları öne çıktı.

İranlı yetkililerle yaptığı hemen her görüşmede bu başlıkları ele alan Erdoğan, temaslarıyla ilgili yaptığı açıklamada, yarın İran ile bir dizi anlaşma ve bir mutabakat zaptı imzalanacağını anımsattı.

Erdoğan, bu belgede PKK/Kongra-Gel ile bir terör örgütü olarak mücadeleye dair ayrıntıların yer alacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif de terör konusunda Türkiye’nin görüşlerini İran’ın da paylaştığını ve PKK/Kongra-Gel konusunda en kısa sürede gerekli adımların atılacağını söyledi.

Doğalgaz projesinde uzlaşma aranıyor

Görüşmelerdeki en önemli başlıklardan biri de ekonomi. Bu çerçevede özellikle doğalgaz ticareti öne çıkıyor.

İran doğalgazının Türkiye üzerinden batı piyasalarına aktarılması projesi konusunda bir süredir çalışmalar yapılıyor. Ayrıca Türkiye’ye yapılacak satışlar için de fiyat üzerinde uzlaşma sağlanması hedefleniyor.

Doğalgaz konusunda da iki ülkenin enerji bakanlarının bir araya geleceğini ifade eden Erdoğan, "Enerji bakanlarımız içeriye kapansınlar, sorun çözülene kadar çıkmasınlar" diye konuştu.

Bu temaslar sırasında çözüme kavuşturulması hedeflenen diğer ticari konular da Tahran’daki Humeyni Uluslararası Havalimanı’nın işletmesi ve bir iletişim ihalesi konusunda ortaya çıkan pürüzler.

Türk şirketleri Tepe ve Akfen’in öncülüğündeki TAV konsorsiyumu Humeyni Havalimanının işletme ihalesini kazanmış, ancak havalimanı geçen Mayıs’ta faaliyetlerine başlamasından hemen sonra Devrim Muhafızları tarafından kapatılmıştı.

Devrim Muhafızları’nın, alanın Türk bir konsorsiyum tarafından işletilmesinin ’güvenlik zaafına yol açacağını’ savunduğu beliritiliyordu.

İki ülke ticaret hacmini artırma konusunda da görüş birliği içinde görünüyor.

Yalnız geçen yıl, ticaret hacmi yüzde 91 artışla, 2,3 milyar dolara ulaştı.

Bu artışta en büyük pay, yine doğalgaz alımı, serbest sınır ticaret bölgeleri ve Türk firmalarının kazandığı büyük ihalelerin.

Başbakan Erdoğan bu rakamın 5 milyar dolara çıkarılması için mevcut potansiyelin bulunduğunu dile getirdi, üçüncü ülkelerde de ortak yatırımların yapılabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Arif de İran, Türkiye ve Pakistan arasında serbest ticaret bölgesi kurulabileceğini söyledi.

Ortak çıkarlar

Görüşmede, Irak konusu da gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğünü önemsediklerini, etnik gruplardan birinin diğeri üzerinde üstünlük kurmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Türkiye ve İran, Irak’ın parçalanacağından, kuzeyinde bir Kürt devleti kurulacağı kaygılarını paylaşıyor.

Suriye ile birlikte bu ülkeler, Kuzey Irak’ın bağımsızlığının, kendi Kürt azınlıklarında da benzer talepleri körükleyebileceğinden korkuyor.

ankara
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2004 Çarşamba 17:15:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?