20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Erdoğan´ın zor seçimi

Avrupa Birliği (AB), 17 Aralık’ta alınacak müzakere tarihi kararını Kıbrıs koşuluna bağladı. AB Dönem Başkanı Hollanda’nın 17 Aralık için belirlediği yönteme göre, AB liderleri 16 Aralık’ta akşam yemeğinde Türkiye için müzakere tarihini belirleyecekler. Dönem Başkanı Hollanda, belirlenecek tarihi gece yarısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’a aktaracak.

Müzakere tarihine karşılık Erdoğan’dan, Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti’ni dolaylı tanıma anlamına gelen protokole imza taahhüdü istenecek. Erdoğan bu taahhüdü verirse müzakere tarihi 17 Aralık’ta resmen açıklanacak. AB Dönem Başkanlığı’na göre, Erdoğan bu taahhüdü vermezse ’’büyük sorun’’ yaşanacak.

AB’nin, Türkiye ile ilişkilerin geleceğini belirleyeceği 17 Aralık zirvesine kısa süre kala, Ankara ile AB başkentleri arasında pazarlıklar hız kazandı. AB Dönem Başkanlığı tarafından hazırlanan 4. sonuç bildirisi taslağında Kıbrıs koşulu ve katı müzakere şartları aynen kalırken Ankara’nın beklentilerine karşın Türkiye’nin tam üyelik perspektifine daha güçlü bir vurgu yapılmadı. 3. taslağa göre bir yumuşama içermeyen 4. taslakta, demokrasi ve insan hakları alanında ciddi ihlaller yaşanması durumunda, müzakere sürecinin ’’25 üye ülkenin üçte birinin’’ talebiyle askıya alınabilmesi maddesi getirildi.

Başbakan Erdoğan, bugün AB üyesi 25 ülkenin Ankara’daki büyükelçilerini kabul ederek sonuç bildirisi taslağında değişiklik taleplerini aktaracak. Ankara’nın girişimlerine karşın AB kaynakları, Dönem Başkanı Hollanda tarafından hazırlanan 4. taslağın büyük ölçüde değişmeden kabul edileceğini kaydediyorlar.AB Dönem Başkanlığı, Ankara’nın ısrarlı girişimlerine karşın taslak belgede Kıbrıs’a ilişkin maddeyi değiştirmedi. Taslak belgede, Türkiye’nin AB ile ilişkilerini düzenleyen 1963 tarihli Ankara Antlaşması’nı AB’nin 10 yeni üyesini içerecek şekilde yenilemesi beklentisi ifade ediliyor. Ankara’nın bu adımı, 1 Mayıs’ta tüm Kıbrıs’ı temsilen AB üyesi olan Rum yönetiminin tanınması anlamına geliyor.

Dönem Başkanlığı kaynakları, Türkiye’den beklentinin Kıbrıs Cumhuriyeti için ’’tam tanıma’’ olmadığını belirtirken 17 Aralık öncesinde bu adımın mutlaka atılması gerektiğini savunuyorlar.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ’ün dün AB dışişleri bakanlarına mektup göndererek Türkiye’nin taslak bildiride istediği değişiklikleri ilettiği öğrenildi. Bakan Gül, Türkiye’nin Kıbrıs’ı müzakere tarihi için bir koşul olarak kabul etmediğini göstermek için bu konudaki görüşlerini mektuba ’’ek’’ bir belge ile aktardı. Gül mektubunda, taslak bildiride tam üyelik perspektifinin vurgulanması ve imtiyazlı ortaklık anlamına gelebilecek ifadelerin açıklığa kavuşturulmasını istedi.


CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 12:26:07
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 01:29:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?