26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Ergenekon sanığı AİHM'e başvurdu

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5. maddesini düzenleyen özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurarak, 300 bin Avro tazminat istedi.

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un avukatı Serkan Günal, yaptığı yazılı açıklamada, 27 aydır tutuklu olan müvekkiline ilişkin 8 Eylül'de yaptığı AİHM başvurusunun mahkemeye ulaştığını belirtti.

Günal, yaptıkları başvuruda, müvekkilinin hukuka aykırı bir arama sonucu, hukuka uygun bir delil bulunmamasına rağmen genel geçer gerekçelerle tutuklandığına, tutuklandıktan 1 sene sonra savunmasını verebildiğine, söz konusu savunmada da hakkındaki tüm iddiaları en ince ayrıntısına kadar cevaplamasına rağmen, AİHM kriterlerine aykırı olarak, yetersiz gerekçeyle tahliye taleplerinin reddedildiğine yer verdiklerini kaydetti.

Yine müvekkilinin sağlık koşullarının cezaevinde bulunmasına engel olmasına rağmen tahliye taleplerinin reddine dair kararlarda bu durumunun göz ardı edilmesine de değindiklerini ifade eden Günal, ayrıca davanın mahkeme başkanının dahi dava kapsamında dinlenildiğini ve telefon tapelerinin basına verildiğini belirttiklerini kaydetti.

Müvekkilinin, kesin karar olmadan daha ne kadar tutuklu kalacağının belirsizliğinin AİHM kriterlerine aykırılığından söz ettiklerini dile getiren Günal, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın yazdığı kitaba da değinerek, davanın belirli bir cemaat tarafından kasıtlı başlatıldığı ve yönlendirildiğine de yer veriklerini vurguladı.

Günal, bu nedenlerden Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden 300 bin Avro tazminat talep ettiklerini kaydetti.

AİHM'e yapılan başvuru dilekçesinde, AİHS'nin özgürlük ve güvenlik hakkını düzenleyen 5'inci maddesinin 1, 3 ve 4'üncü bendlerinin ihlal edildiği belirtildi.

 

AA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2010 Çarşamba 16:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Karikatürist Cemile Nadir IP: 88.231.70.xxx Tarih : 15.09.2010 22:38:10

Sayın Albayım; Bugünkü ortamda, Batı emperyalistleriyle sıkı-fıkı işbirliği içinde bulunan malumların destekçileri AB, ABD olduğu ve AİHM'nin de bunların yaltakçısı olduğu süreç içinde, 300 Avro tazminat bir yana, 3 kuruş bile çıkartamayabileceğiniz gibi, nice 3 yıllar daha içeride kalmayı göze alınız !