23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Erkan Mumcu’dan yeni parti sinyali

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu görevinden ve AKP’den istifa etti. Mumcu, TBMM’ de düzenlediği basın toplantısında istifasını açıkladı. Mumcu, ’Bakanlar Kurulundaki görüş ayrılıkları, politikacı olarak katkıda bulunma imkanımı ortadan kaldırdı. Bir misafir gibi algılandım. Ben katılmadığım görüşlerin altına imza atmak istemedim. Türkiye nin bu yöntemle aradığı çözümlere ulaşabileceğine kani değilim. Daha çözümsüz bir noktaya gelinmesinden endişeliyim. Partideki varlığım, ihtiyaç duyulandan çok katlanılır gibi algılanırsa, benim yapacak bir şeyim yoktu’ dedi.. Mumcu, ’halkın önüne yeni bir proje koyacağı’ sözleriyle yeni bir siyasi oluşumun sinyallerini verdi.

İstifasının ardından Parlamento’da bir basın toplantısı düzenleyen Mumcu, AKP ve Hükümet’e katkıda bulunma imkanının kalmadığını gördüğünü belirtti. Mumcu, “Katkıda bulunamadığım, bir tür misafir gibi algılandığım, kimilerinin lütuf ve ihsan gibi gördüğü bakanlık koltuğunda oturmayı kişisel ahlakıma, siyasi ahlakıma sığdıramadığım için istifa kararı verdim” dedi.

Yürütmekte olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile mensubu olduğu AKP’den istifa ettiğini açıklayan Mumcu, şunları söyledi:

“Tabii ki bu istifanın gerekçeleri, nedenleri çok uzun süre tartışılacaktır. Çok çeşitli spekülasyonlar yapılacaktır. Ama neyse ki hayat devam ediyor. Ne mutlu ki Türkiye’de özgür bir basın var. Özgür basın aracılığı ile biz kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdüreceğiz.

Aslına bakarsanız bugüne kadar pek çok kez yazıldı, çizildi, yorumlandı. Bakanlar Kurulu’nda uzun zamandır devam eden görüş ayrılıkları vardı. Katkıda bulunma imkanımın ortadan kalktığını gördüm.


Katkıda bulunmadığım bir yerde, bir tür misafir gibi algılandığım bir yerde, kimilerinin lütuf gibi ihsan gibi görmeye başladığı bakanlık koltuğunda oturmak ne siyaset anlayışıma ne siyaset ahlakıma ne de kişisel ahlakıma sığmayacak bir şey olduğu için istifa kararı verdim.

Bu kararın şahsıma da ülkemize de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

MUHALEFET SİNYALİ

Bugünden sonra, daha önce hükümette ortaya koymaya çalıştığım katkılarımı kamuoyuna açık olarak, kamuoyuyla paylaşarak, Türkiye’nin yararlanabileceği imkanlar, seçenekler, çözümler olmak üzere Türkiye’ye sunacağım. Eğer bunlar kamuoyundan destek görürse, tasvip görürse kamuoyundan aldığı güçle Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu çözümlere dönüşecektir.”

Türkiye’nin istikrarını ve iyimser beklenti iklimini bozacak herhangi bir tutum ve girişim içinde olmamaya daima özen gösterdiğini anlatan Mumcu, bundan sonra da buna özen göstereceğini belirtti.


SEÇENEKLER REJİMİ


Demokrasinin seçenekler rejimi olduğuna inandığını anlatan Mumcu, ”önemli olan toplumun önüne çok çeşitli seçeneklerin konulabilmesidir” dedi. İhtiyacı var mı yok mu tartışmasının “başka bir tartışma” olduğunu ifade eden Mumcu, şöyle devam etti:

“Bu tıpkı renkli televizyonun olmadan önce tasavvur edilememesi gibi bir şey olabilir. Siyasetçiler, toplumun ihtiyaçlarını önceden görmek ve o ihtiyaçlara karşılık gelecek çözümleri topluma sunmakla yükümlüdürler. Bir siyasetçi olarak kendi görevimi, misyonumu burada görüyorum. Bu misyonu gerçekleştirmek için herşey Türkiye’nin gözleri

önünde olmak üzere çaba sarf etmeyi sürdüreceğim.”

Kulislerde, bir süredir kabine değişikliği konuşmalarında adı sık sık geçmeye başlayan Mumcu’nun bu durumdan rahatsız olduğu belirtiliyordu. Dünkü Bakanlar Kurulu’nda, öğrenci affı konusunda sert tartışmaların yaşandığı ve Mumcu’nun affa karşı çıkarak, "Bir değişiklik yapılacaksa önce YÖK konusunda yapılmalı diye direttiği ve iplerin burada koptuğu iddialar arasında.

BAŞBAKAN SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Öte yandan Başbakan Erdoğan Erkan Mumcu’nun istifasını Arnavutluk’ta öğrendi. Erdoğan habercilerin Mumcu’nun istifasıyla ilgili sorularına yanıt vermedi.

Gazetecilerin Erkan Mumcu’nun istifasına yönelik sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Gül “İstifanın Mumcu’nun kendi takdiri” olduğunu söylemekle yetindi.

Mumcu’nun istifasını kabine revizyonunun başlangıcı olacağı şeklindeki yorumların hatırlatılması üzerine Gül “Kabine ile hiçbir ilgisi yok, sayın Başbakan ne zaman uygun görürse veya ihtiyaç duyarsa olacak bir şey. Şu anda gündemde böyle bir konu yok” diye konuştu.

Gül; Mumcu’nun istifa gerekçelerine ve Başbakan Erdoğan ile görüşememesine yönelik eleştirilerine ise yanıt vermedi.

Gül kendisinde görüşmediğini belirtirken istifayı ise başbakanın yurtdışında olması nedeniyle kendisinin kabul ettğini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise TBMM’den ayrılışı sırasında gazetecilerin Mumcu’nun istifasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Şahin, Mumcu ile hükümet arasında derin bir görüş ayrılığı olmadığını siyasette bu tür şeylerin olabileceğini, bu örneklerin geçmişte deyaşandığını belirtti.


Mumcu İle AKP`nin Yol Ayrımında Son Nokta Öğrenci Affı

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu`nun bakanlık göreviyle AKP`den istifasının bir süredir yaşadığı rahatsızlıkların ardından dünkü Bakanlar Kurulu`nda öğrenci affı konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`la yaşadığı görüş ayrılığından kaynaklandı.

ANKA`nın edindiği bilgilere göre Mumcu, dünkü Bakanlar Kurulu`nda Başbakan Erdoğan ve bakanlarla öğrenci affı konusunda tartışmalara varan görüş ayrılıkları yaşadı. Tartışmalar Mumcu`nun öğrenci affında getirilmek istenen düzenlemeye karşı çıkışından kaynaklandı.

Ancak Bakanlar Kurulu`ndaki tartışma, Mumcu`nun Başbakan Erdoğan ve AKP yönetimiyle uzun bir süredir yaşadığı rahatsızlığın son noktası oldu. Mumcu, uzunca bir süredir parti içinde ve kabinede bir AKP`liden çok tek başına bir görüntü veriyor ve birçok temel konuda anlaşmazlık yaşıyordu. Şu ana kadar gerçekleşmese bile kabine revizyonuna ilişkin tüm senaryolarda değişecek bakanlar arasında adının geçmesi Mumcu`nun rahatsızlıklarının önemli bir nedenini oluşturdu.

Mumcu`nun saat 18.00`de bir basın toplantısıyla istifasının nedenlerini açıklayacak. Mumcu`nun ardından merkez sağdaki siyasi şekillenme konusundaki yapacakları durum değerlendirmesine de paralel olarak 2002`deki seçimler öncesi AKP`ye katılan eski ANAP`lıların da istfa edebilecekleri belirtiliyor.

MESUT YILMAZ`LA DA ÇATIŞTI

Mumcu, ANAP`ta bakanlık ve yöneticilik yaptıktan sonra 3 Kasım 2002 seçimleri öncesinde ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz`la görüş ayrılığı yaşamış, Yılmaz`ın Genel Başkanlıktan istifa etmeyi kabul etmemesi sonucu partisinden ayrılmıştı. Mumcu, seçimler öncesinde de AKP`ye katılarak, Isparta`dan aday olduğu partide Erdoğan tarafından seçimlerle ilgili propaganda sorumlusu olarak görevlendirilmişti. 3 Kasım`da milletvekili seçilen Mumcu, Abdullah Gül tarafından kurulan 58`inci hükümette Milli Eğitim, Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 59`uncu hükümette ise Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev aldı.

Adı ANAP Liderliği İçin Geçiyordu

Kültür Bakanlığı ve AKP`den istifa eden Isparta Milletvekili Erkan Mumcu`nun adı ANAP Genel Başkanlığı için de ortaya atılmıştı.

Nesrin Nas`ın DYP ile birleşme girişimi sonrası kasım ortasında genel başkanlık görevinden ayrılmasının ardından lider arayışına giren ANAP, siyasi partiler yasası uyarınca 10 Ocak`a kadar toplaması gereken olağanüstü kongreyi henüz toplamadı.

Ocak başında toplanan ANAP MKYK bir komite kurarak partiyi 15 Nisan`a kadar kongreye götürme yetkisi verirken, söz konusu toplantıda MKYK üyeleri tarafından dile getirilen İlhan Kesici, Nejat Arseven, Niyazi Kahveci gibi lider isimleri arasında Erkan Mumcu`nun adı da geçmişti.

Kulislerde ANAP`ın kongre için nisana kadar süre öngörmesi AKP`de Erkan Mumcu`nun da yer alabileceği bir ``kabine revizyonu beklentisi`` olarak yankılanmıştı.

MKYK KONGRE TARİHİNİ VERECEK

ANAP Genel Başkan Vekili Halil İbrahim Özsoy, ANKA`ya yaptığı açıklamada Başkanlık Divanı olarak hiçbir temaslarının olmadığını belirtirken, yönetim dışındaki arkadaşlarının ise çeşitli adaylarla diyalog içinde olduklarını söylemekle yetindi.

Öte yandan ANAP`ta hava muhalefeti nedeniyle geçen hafta gerçekleştirilemeyen belediye başkanları toplantısı pazartesi günü yapılacak. Ardından cuma günü yapılacak MKYK toplantısında kesin kongre tarihinin verilmesi bekleniyor.

Mumcu’nun istifasıyla Parlamento’daki sandalye dağılımı şöyle oldu:


AK Parti: 366

CHP: 171

DYP: 5

Bağımsız: 7

Ne dediler....

SEDAT ERGİN - HÜRRİYET ANKARA TEMSİLCİSİ

Erkan Mumcu’nun Anavatan Partisi’ne geçeceğini zannetmiyorum. Belki yeni bir oluşum başlatabilir. Mumcu, AKP’nin kamuoyunda "değiştim" imajını verebilmek için seçtiği milletvekillerinden biriydi. Bu bir aşk evliliği değildi. Burada başından beri bir ’doku uyuşmazlığı’ vardı. Bu istifa, belki bu kadar erken olmayabilirdi. Ama bu haberi duyan Ankara’daki siyaset uzmanlarının çok da fazla şaşırdığını zannetmiyorum. Erkan Mumcu liberal çizgisiyle tanınıyor. AKP ise "değiştim" iddiası olan siyasi bir grup. Mumcu’nun AKP’ye geçmesi, partinin "değiştim" iddiasını destekleyen bir olguydu. İstifa kararı AKP’nin "biz değiştik" iddiasını biraz gölgeyebilir ama tamamen de ortadan kaldıramaz. Tabii Başbakan Erdoğan’ın işini biraz zorlaştıracak. Ama ben Erkan Mumcu AKP’den ayrıldı diye partinin çok büyük bir sarsıntı geçireceğini zannetmiyorum. Sadece AKP’nin canını acıtacaktır, havasını gölgeleyecektir.

MURAT YETKİN - RADİKAL ANKARA TEMSİLCİSİ

Mumcu’nun istifası sürpriz olmadı. Bir süre önce kulislerde kabine değişikliği haberleri yankılanınca da rest çekmişti. Mumcu, AKP’nin vitrin unsurlarındandı. Isparta’yı DYP’nin elinden alarak yetenek ve dinamizmini kanıtlamıştı. AKP’nin merkezde görüntü vermesinde önemli bir faktördü. Bu AKP’nin ilk büyük kaybıdır, Başbakan Erdoğan için de büyük bir darbe olduğuna inanıyorum.

Erkan Mumcu’nun siyasal yaşamı

Erkan Mumcu, 1963 yılında Isparta’nın Yalvaç ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Isparta ve İstanbul’da çeşitli okullarda tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Mumcu, tekstil sektöründe de bir süre faaliyet gösterdi. Erkan Mumcu, 1995 yılında Anavatan Partisi’nde politikaya atıldı ve 20 dönem Isparta Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi.

Parlamentoda Araştırma Komisyonu Başkanlığı, Adalet ve Anayasa komisyonlarının yanı sıra çeşitli araştırma ve soruşturma komisyonlarında da üye olarak görev aldı.. 1995-1996 yıllarında Anavatan Partisi Genel Başkan Danışmanı olan Mumcu, 1997-1998 yılları arasında Anavatan Partisi Genel Sekreteri olarak partisinin karar organında yer aldı. Mumcu, yine 1998 yılı sonundan 1999 yılı haziran ayına kadar partisinde Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Haziran 1999’da kurulan Türkiye Cumhuriyeti 57’nci hükümeti kabinesinde Turizm Bakanı olarak yer aldı. Anavatan Partisi 7’nci Olağan Büyük Kongresi’nden sonra Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi İşler ve Koordinasyon Başkanı olarak görev alan Erkan Mumcu, 20 Mayıs 2002’de yapılan ANAP’ın kuruluşunun 20’nci yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda hükümet ve parti genel başkanı Mesut Yılmaz’a yönelttiği sert eleştirilerden dolayı, Mesut Yılmaz tarafından görevinden alındı.

Daha sonra AKP’ye geçti ve 3 kasım 2002 seçimlerinde bu partiden milletvekili oldu. 3 kasım seçimlerinin ardından tek başına iktidar olan AK Parti’den önce Milli Eğitim Bakanı, daha sonra da Kültür ve Turizm Bakanı olmuştu.







 

AJANSLAR/ KENTHABER
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2005 Salı 17:30:25
Güncelleme :16 Şubat 2005 Çarşamba 14:15:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kubilay demir IP: 62.248.91.xxx Tarih : 6.03.2005 13:31:24
erkan mumcuyu başından beri oraya yakıştımıyordum istifa etmesine sevindim doğrusu bundan sonraki yapacağı siyasi ataklar da büyük bir siyyasi kitlenin arkasında olacağını düşünüyorum