20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Erkekleri suçlama beyinleri unutkan!..

Kocanız evlilik yıldönümünü unutuyorsa, sevgiliniz ilk çıkmaya başladığınız tarihi ya da verdiği sözleri hatırlamıyorsa "acaba beni sevmiyor mu?" diye kara kara düşünmeyi bir kenara bırakın. Çünkü Amerika’da yapılan son araştırma erkeklerin bu konuda çok da fazla suçu olmadığını ortaya koydu. Uzmanlara göre suçlu tamamen beyin fizyolojileri... Araştırmayı yapan kişi ise bir Türk profesör. New York’taki Stony Brook Üniversitesi’nde profesör olan Tuncay Canlı’nın yaptığı araştırmaya göre kadın ve erkeklerin beyin yapıları farklılıklar gösteriyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri kadın ve erkeklik hormonlarının beyin aktivitelerini farklı yönde etkilemesi.

YOLLARI FARKLI

Erkek beyninin kadınlarınkinden 100 gram daha büyük olması ve kadınların düşünürken beyinlerinin çok daha fazla bölümünü kullanması da bu farklılığı oluşturan diğer nedenler arasında gösteriliyor. Canlı, araştırma için 12 kadın ve 12 erkek beyni üzerinde incelemelerde bulundu. Kadın ve erkek deneklere duygusal içerikli ve onlar için çok da fazla anlam ifade etmeyen fotoğraflar gösterildi. Bu sırada beyin aktiviteleri görüntülendi. 3 hafta sonra kadınların duygusal olan fotoğrafları erkeklere göre daha iyi hatırladığı ortaya çıktı. Canlı "Kadın ve erkek hafızasını oluştururken beynin farklı yollarını kullanıyor. Bu yüzden de kadınlar duygusal anlamı olan evlilik yıldönümleri, ilk çıkmaya başladıkları tarih ya da daha önce söylenmiş sözleri daha kolay hatırlıyor" dedi.

BODRUM AŞIĞI

Amerika başta olmak üzere birçok ülkede büyük yankı uyandıran araştırmanın ardındaki isim Canlı’nın, Türk erkekleri ve kadınlarının üzerinde henüz bir araştırması yok. Ancak Canlı’nın dünyada en çok sevdiği yerlerin başında Bodrum geliyor. Babası Türk olan ve Almanya’da doğan Tuncay Canlı liseyi bitirdikten sonra Amerika’nın Boston kentindeki Tufts Üniversitesi’nde psikoloji okudu. Yale Üniversitesi’nde doktora yapan Canlı, Stanford Üniversitesi’nde çalıştıktan sonra uzun süredir Stony Brook üniversitesinde psikoloji profesörü olarak görev yapıyor. Amerika’nın önde gelen birçok televizyon kanalına konuk olan Canlı, birçok gazete ve dergiye makale yazmış. Canlı, ses getiren çalışmalarıyla birçok ödülün de sahibi...

sabah gazetesi
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2004 Pazartesi 16:03:31
Güncelleme :27 Eylül 2004 Pazartesi 18:39:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?