23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ermeni Büyükelçisi: Soru işaretleri var

Ermenistan’ın ABD nezdindeki Büyükelçisi Tatoul Markaryan, Ermeni meselesiyle ilgili, "Sayın Erdoğan’ın girişimi hala birçok soru işareti yaratıyor" dedi.

Tatoul Markaryan, Washington Times gazetesinde yayımlanan "Umut verici bir başlangıç mı?" başlıklı makalesinde Başbakan Erdoğan’ın Koçaryan’a gönderdiği mektup ve Koçaryan’ın buna yanıtına dikkat çekti. Markaryan, "Samimi amacı Türk-Ermeni ilişkilerini normaleştirme olduğunu varsayarsak bile, Sayın Erdoğan’ın girişimi hala birçok soru işareti yaratıyor" dedi.


Türk hükümetinin, Türk akademisyenlerinin Türkiye’nin tarihininin "karanlık" sayfalarını araştırmalarına izin vermesi halinde bunu ilk olumlu karşılayanın Ermenistan olacağını vurgulayan Markaryan, ancak Türkiye’de "siyasi tabular ve hukuki engeller"in varlığı sürdükçe Türk hükümetinin talimatıyla başlayacak herhangi bir araştırmanın sonucunun baştan belli olacağını öne sürdü.


Tatoul Markaryan, Türk yetkililerinin Ermeni sorununu Birinci Dünya Savaşı’nın bir sonucu olarak sunma eğiliminde olduklarını, oysa bu konuda gerçeği ortaya çıkarma sürecinin Birinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından başladığını öne sürdü. Markaryan, "Bir Türk askeri mahkemesi, Ermeniler’in katli ve tehcirinin sorumluluklarını 1919 yılında ölüm cezasına çarptırdı. Bu olgu, modern Türkiye’nin hükümetlerince bilerek gözardı ediliyor" diye yazdı.


Türkiye’nin "tarihi reddetmesi"nin tek sorun oluşturmadığını ifade eden Markaryan şöyle devam etti:


"Türkiye, Ermenistan’la diplomatik ilişkiler kurmayı sürekli reddetti, Türk-Ermeni sınırına bir blokaj empoze etti ve Karabağ uluslar arası yükümlülüklerine değil, Azerbaycan’la etnik dayanışmaya öncelik verdi, sorununu çözmeye yardımcı olmak yerine. Türkiye’nin sadece geçmişi değil, geleceği reddetmesi, Ermeniler’e adalet arayışını sürdürmekten başka seneçek bırakmadı."


Ermenistan’ın, Erdoğan’la Koçaryan arasındaki mektuplaşmanın yarattığı fırsatı kullanmaya kararlı olduğunu belirten Markaryan, ancak Erdoğan’ın mektubunun 24 Nisan’dan ve Koçaryan’ın resmen yanıt verme olanağını bulmasından önce Avrupa başkentlerinde ve ABD Kongresi’nde dağıtılmasının ihtiyatlı olmaya sevkettiğini yazdı.


Bunun, mektubun "Ermeni Soykırımı"nın 90’ıncı yıl dönümünde dikkatleri başka bir yönü çekmeye yönelik "taktik bir manevra" olabileceği izlemini bıraktığını savunan Markaryan, şunları yazdı:


"Biz somut adımlar ve sonuçlarla ilgileniyoruz. Bir süreç olsun diye muğlak bir süreçle değil. Bu nedenle daha önce önerdiğimiz gibi yine on koşulsuz olarak Ermenistan ile Türkiye arasındaki normal ilişkilerin kurulmasını öneriyoruz. Cumhurbaşkanı Koçaryan’ın cevabi mektubunda belirttiği gibi bu, hükümetler arası bir komisyonun toplanarak iki ülke arasındaki tüm sorunları çözme ve bir mutabakata varması amacıyla görüşmeler yapmasına olanak sağlayacak."


ANKA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2005 Pazar 16:29:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?