17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ermeni diasporasından tarihçilere engel

Türk ve Ermeni tarihçilerin 1915 olayları hakkındaki gerçeklerin ortaya çıkmasına dönük çabaları sert tutumuyla bilinen Ermeni diasporası tarafından engellenmeye çalışılıyor.

Aşırı milliyetçi Daşnaklar’ın etkin olduğu diaspora daha önce Türk-Ermeni Uzlaşma Komitesi’nin çalışmalarınının önüne geçmişti.

Türk ve Ermeni tarihçilerinin ortak çalışmaları Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Ermeni-Türk platformu tarafından yürütülüyor.

CNN Türk’ün haberine göre, geçtiğimiz temmuz ayında biraraya gelen tarihçiler, 1915 olaylarıyla ilgili olarak orijinal tarihi belge değişiminde bulunmuşlardı.

Görüşmelerde, Türk tarafına Türk Tarih Kurumu Başkanı Profesör Dr. Yusuf Halaçoğlu başkanlık etmişti.

31 aralıkta ikinci parti belge değişimi gerekiyor

Varılan anlaşmaya göre tarafların 31 aralıkta Viyana’da tekrar biraraya gelip ikinci parti belge değişiminde bulunmaları gerekiyor. 2005 yılı içinde bu belgelerin ortaklaşa değerlendirileceği de kaydediliyor.

Bu değerlendirmeden önce de 2005’de bir belge değişiminin daha gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Önümüzdeki aralık ayında yapılması planlanan toplantı hakkında belirsizlik olduğu da ifade ediliyor.

Konu hakkında bilgi veren kaynaklara göre bunun nedeni, diaspora Ermenileri’nin bu çalışmayı engelleme çabaları.

’Ermeni asıllı üye istifaya zorlandı’ iddiası

Çalışmaya katılan Ermeni tarihçilerin üzerindeki baskıların son dönemde iyice arttığı ve Ermeni asıllı Avusturyalı bir üyenin istifaya zorlandığı belirtiliyor.

Diaspora Ermenileri daha önce de Türk ve Ermeni akil adamlarından oluşan uzlaşma komitesinin çalışmalarını engellemişlerdi.

Komitenin Ermeni üyeleri kendilerine yöneltilen ’hain’ suçlamasından sonra komiteden çekilmek zorunda kalmışlardı.

Gözlemciler ne diyor?

Gözlemciler, diaspora Ermenileri ile Ermenistan arasında Türkiye konusunda yaklaşım farkı olduğuna işaret ederek, diaspora Ermenileri’nin 1915 olaylarına odaklı olarak intikam ve tazminat peşinde olduklarını kaydediyorlar.

İstanbul’da yayınlanan Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e göre diaspora Ermenileri Türkiye’nin hala 1915 Türkiye’si olduğuna inanıyorlar:

Ermenistan’ın Türkiye ile ilişkilere çok daha yaşamsal baktığı da belirtiliyor.

Ermenistan, ekonomik sıkıntılarla boğuşan Erivan’a Türkiye’nin uyguladığı ambargonun kalkmasını, iki ülke arasındaki sınırın açılmasını ve doğrudan diplomatik ilişkilerin kurulmasını istiyor.

Viyana Ermeni Türk Platformu’nun girişimiyle 20 temmuz 2004 tarihinde, Türk ve Ermeni tarihçiler arasında belge değişimi yapıldı. Türk tarafı soykırım iddialarını çürütecek 100 belgeyi Ermeni tarihçilere iletti. Ermeni tarihçiler de Türk bilimadamlarına 100 belge verdiler.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 08:27:59
Güncelleme :1 Aralık 2004 Çarşamba 17:32:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?