23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ermeni iddialarına karşı 'atak' girişimi

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin önündeki en önemli meselelerden birinin Ermeni soykırımı iddiaları olduğuna işaret ederek, ’’biz hükümetiyle, muhalefetiyle, Meclisiyle, sivil toplum örgütleriyle önemli bir atak başlatacağız’’ dedi.

TBMM Dışişleri, Milli Savunma, İnsan Hakları ve AB Uyum Komisyonu üyelerine dış politika konularında bilgi veren Dışişleri Bakanı, Ermeni iddiaları konusunda, "karşımızda Ermeni iddialarını kabullenmiş bir dünya kamuoyu var. Biz şimdi bunun karşısında, buzu üfleyerek eritmeye çalışıyoruz’’ değerlendirmesinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen’in, ’Ermeni iddiaları konusunda atak başlatmadan kastın ne olduğu’ sorusuna karşılık Gül, Türkiye’nin haklı iddialarının her platformda dile getireceklerini belirterek, ’’bundan kasıt, Ermenistan ile sınırı açmak değil’’ dedi.

Ortak komisyon girişimi

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz ay Koçaryan’a bir mektup yazarak, soykırım iddialarının kurulacak ortak bir komisyonla soruşturulmasını önermişti.

Başbakan Erdoğan’ın Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’a gönderdiği mektubun yanıtında ise, Erivan için önceliğin diplomatik ilişki kurulması ve aradaki sorunların daha sonra kurulacak hükümetler arası bir komisyon aracılığıyla ele alınması önerisi gündeme getirilmişti.

Erivan’ın gerek Ankara ile yaptığı mektup teatisinde, gerekse Ermeni yetkililerin açıklamalarında ’’iki ülke arasındaki konuları ele alacak hükümetler arası komisyon’’ önerisi dile getirilse de, soykırım iddialarının araştırılmasının bu komisyona devredileceği hiçbir şekilde ifade edilmiyor.

TBMM’den Rusya’ya Ermeni tepkisi

Türkiye’nin, Ermeni iddialarıyla ilgili karar alan ülkelerin meclislerine tepkisi de sürüyor. TBMM, Polonya’nın ardından Rusya Meclisi Duma da, Ermeni iddialarını kabul edince Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu tepkisini göstermek üzere harekete geçti ve Ermeni iddialarını kabul eden Rusya’nın Parlamentolararası Dostluk Grubu üyelerinin Türkiye ziyaretini iptal etti.

Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu tarafından, muhatabı olan dostluk grubu temsilcilerine, Duma’nın aldığı kararı kınayan bir mesajın da iletildiği belirtildi.

Polonya da iddiaları kabul etmişti

Polonya Meclisi alt kanadı 19 nisan tarihinde aldığı kararla, 1915 yılındaki olayları ’soykırım’ olarak tanınmasını kararlaştırmıştı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Polonya Meclisi’nin Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili kararını eleştirmişti.

TBMM Başkanı Arınç, 27 nisanda Polonya Meclis Başkanı’na kınama mektubu göndererek, Meclis’in konuğu olarak 9-13 mayıs 2005 tarihlerinde Türkiye’ye resmi ziyaret yapması planlanan Polonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun ziyaretini iptal etmişti.

Ayrıca Polonya’da düzenlenen ’Parlamenter Maraton ve Yarı Maraton Üçüncü Dünya Şampiyonası’na TBMM’nin temsilci göndermesinden vazgeçilmişti.

"Koalisyon güçleri Irak’ta kalmalı"

Dışişleri Bakanı Gül, Irak konusunda ise, koalisyon güçlerinin çekilmesini istemediklerini belirterek, bu konudaki görüşlerini ABD ve BM yetkililerine ilettiklerini bildirdi.

Gül, ’’koalisyon güçleri çekilirse boşluk doğar. Bu, Irak’ın parçalanmasına yol açar. Türkiye’nin de sınır güvenliğinin tehlikeye girmesine neden olur’’ dedi.

KOMİSYON ÇALIŞMALARI

Ermeni soykırım iddiaları hakkında kurulması düşünülen ortak komisyonun kimlerden oluşabileceğine ilişkin çalışmalar sürüyor.
Ankara’nın kurulacak komisyonda resmi yetkililerin de bulunması düşüncesine soğuk bakmadığı belirtiliyor.
Komisyonda Türk ve Ermeni tarihçilerinin yanı sıra Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve ABD gibi ilgili ülkelerden tarihçi, akademisyen veya bilim adamlarının yer alması da gündemde.
Komisyona katılacak resmi yetkililerin teknokrat düzeyinde, en üst düzey olarak Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı düzeyinde olabileceğine işaret ediliyor.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 00:18:38
Güncelleme :5 Mayıs 2005 Perşembe 00:21:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?