24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ermeni iddialarına tarihi ödeme

’New York Life Insurance’ isimli sigorta şirketi ABD’deki Ermeni dernekleri tarafından açılan dava sonucu, 1915-1919 yılları arasında Türkiye’de ölen ve hayat sigortaları bulunan Ermenilerin yakınlarına ödeme yapmayı kabul etti.

İlk ödemeyi dün gerçekleştiren şirket, ABD’deki Ermenilere ait beş ayrı sosyal kuruluşa 333’er bin dolar ödeme yaptı.

İlk kez bu tür bir ödemenin yapıldığını belirten yetkililer, 1919’dan önce Ermeniler tarafından yaptırılan sigorta poliçelerinin toplam değerinin 20 milyon dolar olduğunu kaydetti.

2 bin 300 poliçe bulunuyor

Associated Press’in haberine göre 1915-1919 yılları arasında gerçekleştiği savlanan Ermeni soykırımı sırasında ölen Ermenilere ait 20 milyon dolar değerinde 2 bin 300 sigorta poliçesi bulunuyor.

Poliçelerin 333 bin 333 dolar tutarındaki ilk ödemesi New York’ta düzenlenen bir törenle sahiplerine verildi. Geriye kalan tutarın ise parça parça ödenmesi öngörülüyor.

Torunlara 11 milyon dolar

Doğu Anadolu’da hayatını yitirenlerin yakınları tarafından sigorta şirketlerine yıllar önce açılan dava geçen yıl Los Angeles’ta Ermeniler lehine sonuçlanmış ve sigorta şirketi ile Ermeni dernekleri arasında anlaşmaya varılmıştı.

Anlaşma gereği toplam meblağın 11 milyon doları poliçe sahibi Ermenilerin ABD’deki torunlarına, 3 milyon doları Ermeni derneklerine ödenecek, 2 milyon dolar da idari giderler için ayrılacak. Kalan üç milyon dolar ise Los Angeles’ta faaliyette bulunan dört Ermeni derneğine verilecek.

ABD kabul etmiyor

Törende konuşan dernek temsilcileri, Birinci Dünya Savaşı sırasında 1.5 milyon Ermeninin katledildiğine yönelik iddialarını bir kez daha dile getirdi.

Haberde ayrıca, Ermenilerin soykırım iddialarını kabul eden ülkeler arasında Fransa ve Rusya’nın bulunmasına karşın ABD’nin soykırım ifadelerini kabul etmediğine dikkat çekiliyor.
CNN TÜRK TELEVİZYONU
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 10:29:04
Güncelleme :28 Ocak 2005 Cuma 01:07:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?