23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ermeni sorunu ’yaptık’ noktasına mı getiriliyor?

Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ermeni sorununun "Yaptık deyip, kabul edelim" noktasına getirilmek istendiğinden kaygı duyduklarını bildirdi.

Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 1915’de yaşanan olayların 2005’de keşfedilmesinin siyaset ile ilgisi olduğuna dikkati çekerek, "Niye siyasi şartlar mümkün? Çünkü Türkiye’de bu konular karşısında gerekli tepkiyi gösterecek bir tablo yok. Rahatlıkla hüküm veriliyor, ondan sonra siyaset de ticaret de yapılıyor" dedi.

Baykal, Bu yılki 24 Nisan’ın birçok çevrenin "Türkiye’nin dışlanmışlığından, kuşatılmışlığından yararlandığı" bir dönem olduğunu ifade etti. Baykal, Türkiye’nin tarih ve belge ısrarını sürdürmesi gerektiğini ancak olayın siyasal boyutunun da ele alınmasının şart olduğunu vurguladı.

Türkiye’ye yönelik siyasal suçlamaların kabul edilemeyeceğinin ortaya konulması gerektiğini söyleyen Baykal, "Tartışma ise tartışma, biz de varlığımızı ortaya koymalıyız. Türkiye’ye karşı olan ülkelerin özlemlerini kullanıyorlar. Biz o planda da birşeyler yapmalıyız. ’Arşivleri açalım, gelin’ demek yetmiyor, gelmiyorlar. Yürüttükleri suçlama ve karalamaya karşı harekete geçmeliyiz, bunu organize etmeliyiz. Hükümet konuyu yakından takip etmeli, anında tavır alıp, anında tepki göstermeli. Bu konuda gerekenleri yaptığımız söylenemez" dedi. Baykal, madalyonun bütün yüzlerinin gösterilmesi, tek taraflı suçlamalara teslim olunmaması gerektiğini kaydetti.

Baykal, yurtdışındaki Türklerin ağırlığının ortaya konulması, onların, "Türkiye’nin diasporası" gibi etkinliklerini sergilemesi için hükümetin duyarlılık göstermesi gerektiğini söyledi. Baykal, buna karşın hükümetin hiç birşeyi izlemediğini, önlemler alınmadığını, zaaf içinde olunduğunu savundu.

Belçika’da "Ermenilere soykırım yapılmamıştır" denilmesinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifinin Parlamento’ya sunulduğunu bildiren Baykal, Türkiye’nin buna karşı sessiz kalmasını anlamanın mümkün olmadığını kaydetti.


AA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2005 Salı 14:56:05
Güncelleme :26 Nisan 2005 Salı 15:09:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?