18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Ermeniler Brüksel’de Türk Bayrağı yaktı

Brüksel - Brüksel’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyen Ermeniler, Türk Bayrağı yaktı.

Sözde soykırımın yıldönümü gerekçesiyle düzenlenen ve yoğun güvenlik önlemleri çerçevesinde gerçekleşen gösteriye 500 kadar kişi katıldı.

Türkiye ve Türkiye’nin AB’ye katılımı aleyhinde sloganlar atan ve sözde soykırımın tanınmasını isteyen göstericilerin arasından bir grup, Türk Bayrağı’nı yakarak çeşitli kışkırtıcı hareketlerde bulundu.

Göstericiler daha sonra polis kontrolünde dağıldı.

Ermenistan'da meşaleli yürüyüş 

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da sözde Ermeni soykırımım iddialarının 90’ıncı yılında, çok sayıda Ermenistan vatandaşı ve Diaspora Ermenileri meşaleli yürüyüş düzenledi.


Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Ermeniler, yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki anıta doğru yürüyüşe geçti. Taşrak-Sütyun Partisi’nin üyeleri tarafından çok sayıda bayrak, flama ve dövizin taşındığı yürüyüş, anıta kadar devam etti. Daha sonra sözde soykırım iddiaları üzerine 1965 yılında inşaa edilen anıtın içinde dini ayin düzenlendi. Diaspora Ermenileri tarafından küçük bir konser de verildi.

Anıtı ziyaret eden göstericiler, daha sonra bölgeden ayrıldı.

İSRAİL’DEKİ GÖSTERİDE ÇOCUK VE GENÇLER ÇOĞUNLUKTAYDI

İsrail’de, Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosluğu karşısında toplanan bir grup Ermeni gösteri yaptı. Taşnak Grubu tarafından düzenlendiği belirtilen gösteride Ermenistan bayrakları taşındı ve sözde soykırımın tanınmasına yönelik sloganlar atıldı.

Çocuk ve gençlerin çoğunlukta olduğu, yaklaşık bir saat süren gösteri sırasında Kudüs’teki Ermeni Toplumu liderlerinden Serop Seropyan bir konuşma yaptı.

Başkonsolusluk etrafında güvenlik önlemleri alan polis ile, zaman zaman Başkonsolosluğun kapısı önüne gelmek isteyen göstericiler arasında tartışma yaşandı.

Kudüs’te yarın sabah da Ermeni Patrikhanesi’nde bir ayin düzenlenecek.

TAHRAN’DA DA GÖSTERİ

İran’ın başkenti Tahran’da Ermeniler, Türkiye karşıtı gösteri yaptı.

Tahran’daki Kerimhan Zend caddesinde bulunan Aziz Sarkisyan kilisesi önünde toplanan Ermeniler, Türkiye aleyhtarı sloganlar attı.

Göstericiler daha sonra, sloganlarını sürdürerek Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliğine doğru yürüyüşe geçti. Polis, Ermenistan bayrakları taşıyan göstericilerin büyükelçiliğe yürümesine izin vermedi.

Sözde Ermeni soykırımının tanınmasının istendiği pankartlar taşıyan göstericiler, polisin engellemesi üzerine, büyükelçilik yakınındaki Ermeni okulu önünde toplandı ve gösteriyi sloganlar atarak burada sürdürdü.

Okul önünde yapılan konuşmada da Türkiye’nin, sözde Ermeni soykırımını kabul etmesinin ve “Ermeni halkına karşı gerekenleri yerine getirmesinin” istendiği belirtildi.

Göstericiler, Ermeni okulu önündeki konuşmalardan sonra olaysız dağıldı.

Gösteride ayrıca, Ayetullah Humeyni ile İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin posterleri taşındı.

Bu arada, İran güvenlik güçleri, Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği etrafında sıkı güvenlik önlemleri aldı.

Sözde soykırımın yıldönümü olduğu gerekçesiyle, Rusya, Gürcistan ve Ukrayna’da yaşayan Ermeniler de gösterilerde bulundu.

Rusya’nın başkenti Moskova’daki gösteri Türkiye Büyükelçiliği önünde düzenlendi. Rus güvenlik güçlerinin göstericileri Büyükelçilik önündeki bölgeye “x-ray” cihazlarından geçirdikten sonra aldığı dikkati çekti.

Büyükelçilik kapısına göstericilerden birinin taş atması üzerine, eline megafon alan bir kişi, göstericilere hitaben, “Bu tür hareketlerde bulunanların provokatör ilan edileceğini” söyledi.

Bu arada, dün gece geç saatlerde kimliği belirsiz kişilerin Türkiye Büyükelçiliği’nin karşısındaki duvarlara astığı bildiriler, Büyükelçiliğin güvenlik görevlileri tarafından herhangi bir tahrike mahal vermemek için tek tek söküldü.

Bildirilerde, Ermenilerin Türkiye’nin doğusunu ele geçirme çabasının bugün Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ, Gürcistan ve Rusya’nın güney bölgelerinde de sürdüğü belirtilerek, “Bunlar Büyük Ermenistan planının bir parçası ve bu plan kademeli bir şekilde uygulanmakta. Bu planın içine yavaş yavaş ülkemiz Rusya da dahil edilmekte. Krasnadar bölgesi Ermeni yerleşim bölgesine dönmekte. Biz Rus vatanseverleri buna izin vermemeliyiz. 24 Nisan soykırım iddiası Ermeni blöfüdür ve günümüzde de kazançlı bir iş haline gelmiştir” denildi.

GÜRCİSTAN’DAKİ GÖSTERİ

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki Türkiye Büyükelçiliği önünde iki saat süren sessiz eyleme küçük bir grup katıldı.

Ermeni dernekleri üyesi göstericiler, sözde soykırımın tanınmasının istendiği pankartlar açtı.

Gürcü polisinin Büyükelçilik çevresinde güvenlik önlemlerini
artırdığı dikkati çekti.

Büyükelçilik önündeki eylemin eylemin ardından Parlamento binasına
doğru yürüyüşe geçen grup, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

UKRAYNA

Ukrayna’da yaşayan Ermeniler de, sözde soykırımı protesto için Lviv kentinde gösteri düzenlediler.

Göstericiler, Türkiye’nin ve diğer ülkelerin “Ermeni soykırımını” tanımasını istediler.

ATİNA’DA TOPLANTI DÜZENLENDİ

Sözde Ermeni soykırımının 90. yıldönümünü anma gerekçesiyle Atina’da hükümet, Parlamento ve siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı bir kapalı salon toplantısı yapıldı.

Toplantıda hükümeti temsil eden İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopulos, yaptığı konuşmada, “Ermeni soykırımı” olduğunu iddia ettiği olayların üzerinden 90 yıl geçtiğini belirterek, “olayın faili” olduğunu iddia ettiği Türkiye’nin sözde soykırımı tanıması gerektiğini söyledi.

Pavlopulos, bu tanımanın bu tür olayların tekrarını önleyeceğini de savundu.

Yunan siyasi partilerinin temsilcilerinin de Pavlopulos ile aynı çizgide birer konuşma yaptıkları toplantı, katılımcıların Sindagma (Anayasa) Meydanı’ndaki Meçhul Asker Anıtına çelenk koymalarıyla son buldu.






AA / DHA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2005 Pazartesi 01:38:43
Güncelleme :25 Nisan 2005 Pazartesi 01:44:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mesut adıgüzel IP: 81.215.107.xxx Tarih : 25.04.2005 12:19:17
artık her olayda türk bayrağı bir oyuncak gibi yakılıyor. Ermeni oyunu ise Türkiyenin sözde dostu gibi görünen düşmanlar tarafından sahneleniyor. Nerede bu devleti yönetenler. Bayrak oyuncak olmuş elin elinde yakılıyor!