16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ermenistan ön koşulları kabul etmiyor

Torosyan, ülke parlamentosunda bugün başlayan “Türk-Ermeni İlişkileri: Sorunlar ve Olasılıklar” konulu iki gün sürecek özel oturumdaki konuşmasında, “Türkiye'nin, çeşitli ülke parlamentolarında 1915 olaylarıyla ilgili kararların kabul edilmesini Ermenistan'ın da desteklediği düşüncesinde olduğunu” ifade ederek, böyle bir durumun bulunmadığını öne sürdü. Torosyan, söz konusu kararlarla ilgili sürece katılmadıklarını söyledi.

Konuyla ilgili parlamento kararlarının kabul edilmesinin, bu ülkelerin kendi iç işi olduğunu belirten Torosyan, başka ülke vatandaşlarının (Ermeni diasporasının) 1915 olaylarıyla ilgili kararların kabul edilmesi yönündeki çalışmalarını engellemelerinin de söz konusu olmadığını, dolayısıyla Türkiye'nin bu yöndeki tezinin doğru bulunmadığını iddia etti.

Türkiye ve Ermenistan'ın Avrupa'ya entegrasyon sürecinde ilişkilerin normalleşmesi konusunda çözüme ulaşacağına inandığını da dile getiren Torosyan, “Türkiye'nin AB üyesi olduktan sonra kendileri için ne yapacağı öngörülebilir bir komşu olacağını ve karşılıklı yakınlaşma sağlayacağını, bu çerçevede Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olmadıkları” düşüncesini de yineledi.

Ermenistan Başbakanı Serzh Sarkisyan da konuşmasında, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini belirterek, bunun ülkesiyle Türkiye arasındaki gerginliğin azaltılmasına katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

OSKANYAN

Oturuma katılan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ise Erivan'ın 1915 olaylarıyla ilgili kararlar konusunda başka ülke parlamentolarına baskı uygulamadıklarını savundu.

1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının uluslararası kamuoyunda gerçekmiş gibi tanınması konusunun Erivan'ın dış politika öncelikleri arasında olduğuna dikkati çeken Oskanyan, ancak bu yöndeki çalışmaların parlamentolar değil, sadece hükümetler nezdinde yapıldığını söyledi.
Oskanyan, söz konusu Ermeni iddialarının Türkiye tarafından kabul edilmesiyle iki ülke ilişkilerinin gelişeceğini ve bölgede olumlu gelişme yaşanacağını da öne sürdü.

AB Güney Kafkasya özel temsilcisi Peter Semneby de oturumdaki konuşmasında 1915 olaylarına değinerek, “Türkiye'nin konuya ilişkin çalışmalar yapacak Türk-Ermeni ortak tarih komisyonu oluşturma önerisini olumlu bulduğunu, bunun Osmanlı döneminde yaşanan trajik olaylar konusunda birbirlerine temelden farklı düşünceleri savunan tarafların ortak bir çalışma içine girmesi kapsamında yararlı olabileceğini” söyledi.

Türkiye ve Ermenistan arasında ileriye yönelik diyaloğu desteklediklerini söyleyen Semneby, AB'nin bu sürece katkı sağlamaya hazır olduğunu da kaydetti.

A.A.
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2007 Çarşamba 21:03:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?