23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ermenistan varoluş savaşı veriyor

Ermenistan Merkez Bankası Başkanı Tigran Sarkisyan ülke ekonomisinin dışarda yaşayan Ermeniler’in gönderdiği paralara bağlı olduğunu söyledi.

Son on yıl içinde Ermenistan’daki yoksulluk ve sosyal istikrarsızlık sebebiyle ülkeden tahminen on milyon insan göç etti.

Eski Sovyetler Birliği’nin, teknolojik konulardaki öncü konumuyla "silikon vadisi" sayılan Ermenistan, Sovyet sisteminin dağılmasından fazla yarar sağlamamışa benziyor.

Ama Ermenistan ekonomisinin önemli bir can simidi var. O da Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında siyasi ve ekonomik olarak güçlü göçmen toplulukları oluşturan dış-Ermeniler.

Dışardaki Ermeni nüfusu, ülkedeki üç milyonu aşkın nüfusun iki katına ulaşıyor. Merkez Bankası Başkanı dışardaki Ermeniler’in, ülke ekonomisindeki son gelişmenin en büyük kaynağını oluşturduğunu söyled.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da konuşan Merkez Bankası Başkanı Tigran Sarkisyan, bu yıl yurt dışındaki Ermeniler’in ailelerine göndereceği paranın, ülke bütçesinin iki misline ulaşmasını beklediklerini de kaydetti.

Ermenistan başkentinde gerçekten de son bir kaç yıl içersinde, gözle görülür bir ekonomik canlanma yaşanıyor. Kent merkezi yeni dükkanlar, kafeler ve restoranlarla donandı.

Çok yoksul

Fakat, Dünya Bankası hala Ermenistan’ın yarı nüfusunun, ülkede resmen belirlenmiş yoksulluk sınırının altında bulunduğunu bildiriyor.

Aynı kaynağa göre, ülkede her dört kişiden biri de Birleşmiş Milletler tarafından belirlenmiş mutlak yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Bir kısım Ermeni iktisatçı dışardaki Ermeniler’in gönderdiği paraların ülkenin kendi kaynaklarını yaratması ve üretimini yapmasını engellediğini ve sürekli bir dışa bağımlılık yarattığını söylüyor.

Sovyetler Birliğinin dağılması ve komşuları Türkiye ile Azerbaycan’ın uyguladığı ambargolar Ermenistan ekonomisini bu hale getiren etkenler olarak görülüyor.

Sovyetler zamanında kurulmuş olan elektronik endüstrisi ise tamamen yok olmuş durumda.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 12 Mart 2005 Cumartesi 01:44:52
Güncelleme :12 Mart 2005 Cumartesi 02:08:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?