23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ermenistan'dan 'Türkiye sınırı açılabilir' iddiası

Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan, Türkiye-Ermenistan sınırının bu yıl sonuna dek açılabileceğini söyledi.

Margaryan, Erivan’da düzenlediği basın toplantısında, "şu anki durumun Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için uygun olduğunu" ifade etti.

Margaryan, "sınırların açılmasını ve diplomatik ilişki kurulmasını sağlamak için yıl sonuna kadar her şey yapılmalı" diye konuştu.

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın Varşova’da bir araya gelip gelmeyeceği konusu henüz kesinlik kazanmadı.

Dışişleri Bakanı Gül, Başbakan Erdoğan ile Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan’ın 15-17 mayısta Varşova’da görüşmelerinin beklendiği öne sürülmüştü.

Azeri – Ermeni görüşmeleri

Diplomatik kaynaklar, Ermenistan’ın Azerbaycan ile sorunlarını çözmesinin, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de olumlu yansımalarda bulunacağını ifade ediyorlar.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan’ın, Varşova’da yapılacak Avrupa Konseyi zirvesinde bir araya gelme olasılığına dikkat çeken diplomatik kaynaklar, bu görüşmeden olumlu bir sonuç çıkabileceğini, nihai bir anlaşma olmasa bile yol haritası benzeri bir belge üzerinde uzlaşmaya varılabileceğini belirtiyorlar.

Azerbaycan’ın, Ermenistan’ın Karabağ’daki işgal edilmiş toprakların tümünden hemen çekilmesini talep ederken, Ermenistan’ın ise kademeli çekilme (5+1+1) şeklindeki formüle sıcak baktığı biliniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada Ermenistan’ın üzerine düşen görevleri yerine getirmesi halinde, Türkiye’nin, bölgedeki dengeler açısından, burada da yine adil ve kalıcı bir çözüm için her zaman üzerine düşeni yapacağını dile getirmişti.

Diplomatik kaynaklar, her iki tarafın da Varşova’da Erdoğan-Koçaryan görüşmesine ilişkin bir talep iletmediğini belirtirken, böyle bir görüşmenin yapılmasında Azerbaycan-Ermenistan görüşmelerinin de etkili olacağını düşünüyor.

Bu tür görüşmelerin önceden kesinleşmeden yapılmasının mümkün olduğuna işaret eden aynı kaynaklar, Erivan ile Bakü arasında Yukarı Karabağ konusunda devam eden görüşmelerin sonuçlarının da etkenlerden biri olduğunu ifade ediyor.
aa
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2005 Cuma 11:54:45
Güncelleme :13 Mayıs 2005 Cuma 12:23:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?