17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Erol Evcil’in dönüşü

Emniyet Genel Müdürlüğü, ödenen 8.5 milyon doların kaynağının Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi Erol Evcil’e ait olduğunu TMSF’ye bildirdi.

Hürriyet gazetesinden Çiğdem Toker’in haberini alıntılayarak aktarıyoruz.

Malki cinayetini azmettirdiği gerekçesiyle 34 ay cezaevinde yatan ve davası Yargıtay’da olan Erol Evcil, bu kez de Sivas Demir Çelik’in para trafiğinde ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü, TMSF’ye bir yazı gönderip uyarıda bulundu. TMSF, 8.5 milyon doları ’emanet’e alıp, karapara araştırması istedi.

NESİM Malki cinayetini azmettirdiği gerekçesiyle 34 ay cezaevinde yatıp sonra ömürboyu hapis cezasına çarptırılan ve davası Yargıtay aşamasında olan Erol Evcil, kuşkulu para trafiğiyle yeniden sahneye çıktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Sivas Demir Çelik’in (SDÇ) batık Kentbank’a olan borcunun yaklaşık 8.5 milyon dolarlık kısmını Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ödeyen SDÇ sahiplerinin, bu parayı Erol Evcil’den sağladığını tespit etti.

Bunun üzerine TMSF, ödemeyi "emanet hesabına" alarak durumu adli makamlara bildirdi ve paranın kaynağının tepsitini istedi. TMSF, 8.5 milyon doların "karapara olup olmadığı"nın açığa çıkmasını bekliyor. TMSF, savcılığın yapacağı soruşturmanın sonucuna göre paranın akıbeti ile ilgili karar verecek.

TMSF’den bir yetkili, "Ödemenin gayrimeşru kaynaklardan yapıldığı saptanırsa, tesbiti gelirse farklı hareket edeceğiz" dedi. Yetkili, "Eğer bu ödemenin şirketi gayrımeşru yollarla ele geçirmeye çalışan Erol Evcil’den sağlandığı kesinleşirse, farklı hareket edilecektir" diye konuştu.

OLAYIN GELİŞİMİ

Erol Evcil’i kuşkulu para trafiğiyle yeniden bankacılık sektöründe sahneye çıkaran olaylar şöyle gelişti:

1998 yılında Özelleştirme İdaresi’nce Sivaslı bir işadamı grubuna satılan ve o tarihten bu yana çalıştırılmayan SDÇ, daha sonra Fon’a alınan Kentbank’a olan borçları dolayısıyla iyice zora girdi.

TMSF, Kentbank’a el koyunca, SDÇİ karşısında alacaklı konuma geçerek tahsilat için takibe başladı. Şirketin yönetim kurulu başkanı Selahattin Rüstemoğlu, TMSF’ye yeni bir ödeme planı vermesine karşın ödemeler yapılmadı.

Anapararası 60 trilyon faizleriyle birlikte 84 trilyon liralık borcun, ödenmemesi üzerine TMSF, geçen temmuzda fabrika için icra kararı çıkardı. Fabrika yönetimi yeddi emine verilirken, korumaların silahlarına el konuldu.

Sivas milletvekili olan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in de yakından ilgilendiği, bu sorunda, SDÇİ’nin borç miktarı, yapılan bazı hesaplamalarla önemli ölçüde düşürüldü. Borcun, son olarak 18 milyon dolara (yaklaşık 26 trilyon lira) indirildiği öğrenildi.

SDÇİ’nin bu borcunun yaklaşık yarısına karşılık gelen 8.5 milyon dolarlık kısmı, kasım ayında TMSF’ye yatırıldı.

Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü, TMSF’yi bir yazıyla uyardı. Erol Evcil ile TMSF’ye borcu olan SDÇİ’nin sahipleri arasında satış anlaşması yapıldığı belirtilen yazıda, "TMSF’ye yapılan ödemenin de Evcil’in şirkete yapacağı ödemeye mahsuben gerçekleştirildiği" kaydedildi.

TMSF, Emniyet’in bu yazısı üzerine ödemeleri "emanet hesabına" alarak durumu savcılığa ve emniyete bildirdi. Olayı doğrulayan TMSF kaynakları, paranın borca mahsup yapılmadan, geçici hesapta tutulduğunu belirterek, soruşturmaların sonucunun beklendiğini bildirdi.

Ömür boyu hapse mahkûm olmuştu

NESİM Malki cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Erol Evcil ile cinayetin tetikçileri Burhanettin Türkeş ve Şükrü Elverdi, 21 Mayıs 2004’te Bursa 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ömür boyu hapse çarptırıldı. Evcil ayrıca, Malki’nin kasası olduğu iddia edilen Erol Erkohen’deki çek ve senetleri gasp etmekten 12.5 yıl, Türkeş de Erkohen’in parasını gasp etmekten 11 yıl 4 ay 3 gün hapisle cezalandırıldı. Sanıklarla ilgili çete suçlaması zamanaşımı nedeniyle ortadan kalktı. Halen davası Yargıtay’da olan Evcil’in avukatları, bir süre önce yeni TCK’da müvekkili lehine düzenlemelerden yararlanmak için mahkemeye başvurmuştu.

200 milyon dolar kredi borcu var

Erol Evcil’in olay patladıktan sonra İş Bankası’ndan 65 milyon dolarlık kredi kullandığı açıklandı. Susurluk Komisyonu’na gönderilen raporda bu rakamın 101.9 milyon dolar olduğu ortaya çıktı. Evcil’in toplam borcunun 200 milyon dolar olduğu belirtildi.

EROL EVCİL KİMDİR?

BURSALI Erol Evcil, iş hayatına 1986 yılında Eşrefoğlu Turizm şirketiyle atıldı. 1991’de Cavit Çağlar’ın oğlu Mustafa Çağlar ile olan yakınlığı sayesinde iplik işine girdi. Hem Çağlar, hem de Ali Osman Sönmez’den iplik alarak piyasaya sattı. Evcil’in Malki’nin paralarını piyasaya plase eden kişi olduğu ve Malki’ye önemli miktarda borcu olan bursalı bir iş adamıyla iş birliği yaparak Malki’yi öldürttüğü de iddia edildi.

Uzun süre sahte rapor alarak askerlikten kurtulmak için hile yaptığı gerekçesiyle gıyabi tutuklama kararıyla arandı. Bu sürede İş Bankası’ndan kredi almayı başardı.

Asker kaçağı olarak yakalandıktan kısa süre sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) görevli Adil Öngen’in Türkbank’ın Evcil’e satışına engel olduğu için Alaattin Çakıcı’nın adamları tarafından taranması olayına adı karıştı. Evcil hakkında 8 yıl 9 ay hasip istemiyle dava açıldı.

Grubunda Eze Zeytincilik A.Ş., E.E.V. Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., Erev Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Erin İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Eşrefoğlu Sigorta Aralıcılık Hizmetleri A.Ş.şirketleri bulunuyordu.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 02:42:54
Güncelleme :9 Aralık 2004 Perşembe 02:46:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?