19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Ersümer ve Çakan hesap veriyor

Anayasa Mahkemesi, 11 yıl aradan sonra Yüce Divan sıfatıyla eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan’ı yargılamaya, saat 10.00’da başladı.

Zeki Çakan, Anayasa Mahkemesi’ne gelişinde yaptığı açıklamada, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun ve TBMM Genel Kurulu’nun kendisiyle ilgili aldığı kararı, "siyasi linç" olarak değerlendirdi.

Ersümer, gelişinde, şu anda bir açıklama yapmayacağını, mahkemede konuşacağını kaydetti.

Başkanlığını Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin’in yaptığı Yüce Divan, Haşim Kılıç, Fulya Kantarcıoğlu, Tülay Tuğcu, Ahmet Akyalçın, Sacit Adalı, Ertuğrul Ersoy, Mehmet Erten, Fazıl Sağlam, Abdullah Necmi Özler ve Serdar Özgüldür’den oluşuyor.

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek Ersümer ve Çakan’ın Yüce Divan’a sevkini öngören kararında, Ersümer’in bakanlığı döneminde uyguladığı yanlış ve usulsüz enerji politikaları nedeniyle kamuyu zarara uğrattığı, görevini suiistimal ettiği ve yetkilerini aşıp salahiyetlerini amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı belirtildi.

Ersümer’in bu eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) "devlet alım-satımına fesat karıştırma" suçunu düzenleyen 205 (10 seneden az olmamak üzere ağır hapis), "görevi kötüye kullanmak" suçunu içeren 240 (1 yıldan 3 yıla kadar hapis), "rekabet koşullarını engelleme" hükmünü düzenleyen 366 (1 yıldan 3 yıla kadar hapis), "görevi ihmal" suçunu içeren 230. (üç aydan bir yıla kadar hapis) maddelerine göre yargılanması istendi.

TBMM’nin Çakan hakkındaki kararında da, Çakan’ın görevini suiistimal ettiği ve yetkilerini aşıp selahiyetlerini amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davranıp, devlet alım satımına ve yapımına fesat karıştırarak kamu zararını yol açtığı belirtildi. Kararda, Çakan’ın bu eylemlerine uyan TCK’nın 205 ve 240. maddelerine göre yargılanması talep edildi.

25 KASIM'A ERTENDİ


Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan’ın Yüce Divan’da yargılanmalarının ilk günkü oturumları tamamlandı. Yargılama, 25 Kasım Perşembe günü devam edecek.

Başkan Mustafa Bumin, savunmanın usule ilişkin talepleri ile bu konuda iddia makamındaki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok’un taleplerinin gelecek celse değerlendirmeye alınacağını, diğer işlemlere bu karardan sonra devam edileceğini belirterek, yargılamanın 25 Kasım Perşembe günü devam edeceğini kaydetti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, soruşturma önergesinde yer almadığı halde Soruşturma Komisyonu’nun raporunda yer verdiği Ersümer ve Çakan hakkındaki toplam 22 iddianın yargılama dışı tutulmasını istemişti.

ANKARA - AA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2004 Salı 10:44:47
Güncelleme :3 Kasım 2004 Çarşamba 16:28:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?