18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Ersümer ve Çakan yargılanıyor

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan’ın, Yüce Divan’da yargılanmalarına bugün devam edilecek.

Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan’ın 13 mayıstaki duruşmalarında, sürpriz bir şekilde tanıklık yapan dönemin Proje Değerlendirme Komisyonu Üyesi Gediz Lekesiz, Ersümer ile dönemin müsteşar ve yardımcısının ihaleler için baskı yaptığını iddia etmişti.

Lekesiz, İskenderun İthal Kömür Santral ihalesinin birinci sırada yer alan firma yerine ikinci sıradaki bir firmaya verildiğini anlatmış, bakanlığın uygun gördüğü projelere ilgili kurumların hayır dediğini belirtmişti.

Ağır suçlama

Lekesiz şunları söylemişti: "Bakan Ersümer’in yetkisini aşan uygulamaları vardı, yasaya aykırı biçimde sözleşmelere imza attı. Bugün bu millet bunun acısını çekiyor. Şu an yürürlükte bulunan sözleşmeler geçerli değil. Bu millet bunu hak etmiyor." Bu ifadeye Ersümer’in avukatları itiraz etmişti.

Yüce Divan bugünkü duruşmada, eski TEAŞ Yönetim Kurulu üyesi ve eski Devlet Bakanı Birsel Sönmez, eski DPT Müsteşarı Orhan Güvenen ve işadamı Şarık Tara’nın da aralarında bulunduğu 11 kişiyi tanık olarak dinleyecek.

Ersümer’in 10 yıla kadar hapsi isteniyor

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, bakanlığı döneminde uyguladığı yanlış ve usulsüz enerji politikaları nedeniyla kamuyu zarara uğratmak, görevini suiistimal etmek ve yetkilerini aşarak kanunlara uymamaktan yargılanıyor.

Ersümer hakkında, devlet alım-satım ihalelerine fesat karıştırmaktan 10 yıla kadar, görevi kötüyü kullanmak ve rekabeti önlemekten bir yıldan üç yıla kadar ve görevi ihmal suçundan üç aydan bir yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Çakan da görevini kötüye kullanmaktan yargılanıyor

Eski Bakan Zeki Çakan da görevini suiistimal, yetkilerini aşmak ve devlet alım-satımına fesat karıştırmak suçlarından yargılanıyor.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2005 Cuma 10:22:36
Güncelleme :10 Haziran 2005 Cuma 10:25:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?