17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ersümer ve Çakan Yüce Divan’da yargılanıyor

 Ankara - Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Zeki Çakan ve Cumhur Ersümer’in, Yüce Divan’da yargılanmalarına devam ediliyor.

Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin, duruşmanın başında, Ersümer’in avukatı Bülent Acar’ın daha önce verdiği iki dilekçe bulunduğunu belirterek, bu konuda Başsavcı Nuri Ok’tan görüşünü sordu. Bumin, sanık avukatı Acar’ın usule ilişkin bu istemleri yerine getirilmediği takdirde esasa ilişkin savunma yapmayacaklarını da dilekçelerinde elirttiğini kaydetti.

Başsavcı Ok, sanık Ersümer’in avukatı Acar’ın verdiği 2 dilekçede daha önce Yüce Divan tarafından verilen ara karar gerekçelerinin taraflarına bildirilmesi ve yargılama dışında bırakılan eylemlerin tespit ve değerlendirilmesini istediğini belirtti. Ara kararların, iddia makamını ve savunmayı bağlayacağını, kesin olduğunu, ancak mahkemeyi bağlamayacağını belirten Ok, bu kararların değiştirilebileceğine işaret etti. Başsavcı Ok, soruşturma raporundaki fillerin tespitinde Yüce Divan’ın vereceği kararın esas olacağını kaydetti.

Başsavcı Ok, Yüce Divan’ın vereceği ara kararların ve nihai karara karşı bir itiraz yolu bulunmadığını, bu nedenle usule ilişkin herhangi bir eksiklik olmadığını ifade ederek, sanık Ersümer’in avukatı Acar’ın istemlerinin reddini talep etti.

Mustafa Bumin, itirazlara ilişkin ara kararı açıklamak üzere duruşmaya bir süre ara verdi.

Ersümer Terörist Muamelesi Görmekten Şikayetçi

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Yüce Divan’daki savunmasında, "devletin bakanına, terör suçlusu muamelesi yapıldığını" öne sürdü.

Ersümer, kapatılan Ankara DGM Başsavcılığı’nca yürütülen ve kamuoyunda "Beyaz Enerji Operasyonu" olarak bilenen süreçte yaşananları anlattı.

Yolsuzlukları araştırmak üzere kurulan Araştırma Komisyonu’nun "siyasi garez" içinde hareket ettiğini, bu siyasi garezin daha sonra kurulan Soruşturma Komisyonu’na zemin hazırladığını ileri sürdü.

Devletin bakanına terör suçlusu muamelesi yapıldığını söyleyen Ersümer, aynı tavrın TBMM Genel Kurulu’nda da devam ettiğini, siyasi ön yargıyla hareket edildiğini ileri sürdü.

Yüce Divan’da da bunun sürdürülmeye çalışıldığını iddia eden Ersümer, "Soruşturma Komisyonu’nun 2 üyesi dilekçe gönderdi. Bunlardan birisi Albayraklar davasının sanığıdır. Dokunulmazlık zırhına sığınmıştır. Yargıya güvenmediğini beyan edenler, Yüce Divanı töhmet altında bırakmak istediler. Bizim yargılanmamıza gölge düşürmek istediler. Bizim yargıya güvenimiz sonsuz" dedi.

Adil yargılanmanın insan haklarının temelini oluşturduğuna işaret eden Ersümer, isim vermeden eski Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarına atıfta bulunarak, "İtibarları iade edildi ama onlar bu hakka sahip olmadığı için canlarından oldular. Rahmetle anıyorum" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 13:32:37
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 11:10:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?