18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Eruygur Paşa'nın 'medrese' ricası

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eruygur geçen aralıkta Suriye'deki güvenlik toplantısında, İstanbul'da terör eylemlerini gerçekleştirenlerin Şam'daki medreselerde eğitim gördüğünü söyledi. Eruygur Paşa, ‘‘Türk öğrencileri kabul etmemenizi rica ediyoruz’’ dedi. Devlet Başkanı Esad, bu ricayı derhal kabul etti.

TERÖRİSTBAŞI Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından Türkiye ile Suriye arasında, terörizmle mücadele dahil her alanda görülen sıkı işbirliği, bir meyvesini daha verdi. Suriye, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'un, ‘‘Türkiye'den dini eğitim görmek için öğrenci kabul etmeyin’’ ricasını yerine getirdi. Şam yönetiminin geçen yılın aralık ayından bu yana Türkiye'den dini eğitim görmek isteyen öğrencileri kabul etmediği öğrenildi. Suriye'nin ayrıca, yabancıların özel din okullarında eğitim görmesini de yasakladığı belirtildi. Karara göre, yabancılar ancak Şam Üniversitesi'ndeki İslam Hukuku Fakültesi'ne devam edebilecek.

ESAD'IN GÜVENLİK DANIŞMANINA SÖYLEDİ

Orgeneral Eruygur, Adana mutabakatının imzalanmasından sonra iki ülke arasında her yıl iki kez gerçekleştirilen Ortak Güvenlik Toplantısı için aralık ayının ilk haftasında Şam'a gitti. Eruygur, bu toplantıdaki muhatabı olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın güvenlik konularındaki yardımcısı General Gazi Kenan ile İstanbul'da birbiri ardına gerçekleştirilen kanlı terör eylemlerini de konuştu. Eruygur, yapılan istahbarat çalışmaları sonucu saldırılarla ilgili oldukları ortaya çıkan Azad Ekinci, Gürcan Baç ve Hilmi Tuğluoğlu'nun El Fetih Üniversitesi'ne bağlı medreselerde öğrenim gören Türklerle ilişki içinde olduklarını Kenan'a aktardı.

HİÇ TEREDDÜTSÜZ KABUL ETTİLER

Medreselerde eğitim görenlerin Türkiye'ye geri döndükten sonra irticai faaliyetlerde bulunduklarını ve terör eylemlerine karıştıklarını belirten Eruygur, ‘‘Sizden bu okullara Türk öğrenci kabul etmemenizi rica ediyoruz’’ dedi. Kenan, Jandarma Komutanı'ndan gelen bu ricayı tereddütsüz kabul etti. Böylece Suriye, aralıktan bu yana dini eğitim görme amacıyla Türkiye'den öğrenci kabul etmemeye başladı.

ÖZEL KURSLARA YABANCI YASAĞI

Suriye, yabancıların özel din okullarında eğitim görmesini de yasakladı. Yabancılar ancak, Şam Üniversitesi'ndeki İslam Hukuku Fakültesi'ne devam edebilecek. Bu uygulama, İslam fıkıhı konusunda diplomalı kurs eğitimi veren Ebu Nur Vakfı Müdürü Salah Kaftaro tarafından da doğrulandı. Kaftaro, yasak yüzünden gelecek yıldan itibaren sadece Suriyeli öğrencileri kabul edebileceklerini söyledi. 1975 yılında kurulan bu kurumda, aralarında Rus, Endonezyalı, Japon, Amerikalı ve Avrupalıların da bulunduğu yaklaşık 1000 yabancı ve 4 bin yerli öğrenci eğitim görüyor.

22 kişi yakalanmış Suriye iade etmişti

HÜRRİYET, 3 Aralık 2003'te, Şam'daki El Fetih Üniversitesi'ne bağlı Şeriat Külliyesi'ni ve burada okuyan Türk öğrencileri, ‘İşte Medrese’ başlığıyla manşete taşımıştı. Haberde, terör olaylarına karıştıkları iddiasıyla aranan ve Suriye tarafından Türkiye'ye yollanan Hilmi ve Leyla Tuğluoğlu çiftinin de eğitim verdikleri saptanan başkent Şam'daki medresenin üç katlı bir bina olduğu anlatılıyordu. Fıkıh, İslam hukuku, Kuran Dili gibi derslerin verildiği bu binada eğitim alanların, daha sonra Mısır'daki El Ezher Üniversitesi'ne yollandıkları belirtiliyordu. Yaşları küçük olan öğrencilerinse Medrese-Ül Hadiga'da eğitim aldıkları anlatılıyordu. Haberde 4 intihar saldırısının sorumlusu örgütün kilit ismi olarak nitelenen Hilmi Tuğluoğlu'nun ifadelerine yer veriliyordu. İstanbul'daki saldırılardan sonra Ankara ve Şam yönetiminin istihbarat paylaşımı sonucu, Suriye'de düzenlenen baskınlarda, aralarında eylemcilerin elebaşlarından birisi olan Hilmi Tuğluoğlu ile eşi Leyla Tuğluoğlu dahil olmak üzere 22 zanlı yakalanarak Türkiye'ye teslim edilmişti. Bunlardan 21'i daha sonra serbest bırakılmıştı. Hilmi Tuğluoğlu'nun tutukluluk hali ise sürüyor.

UIĞUR ERGAN- HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2004 Pazar 05:38:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?